Sari direct la conținut

Reactii internationale la rezultatul referendumului din Crimeea: Washingtonul "respinge" referendumul. / Londra: "Referendumul este o farsa"

HotNews.ro

Statele Unite „resping” referendumul care s-a desfasurat duminica in Crimeea pentru alipirea la Rusia, un scrutin „contrar Constitutiei ucrainene”, organizat „sub amenintari cu violente” din partea Rusiei, afirma Casa Alba, relateaza AFP, citat de Mediafax. „Respingem ᅡreferendumulᅡ care a avut loc astazi (duminica)”, a anuntat Jay Carney, un purtator de cuvant al Executivului american, intr-un comunicat. „Actiunile Rusiei sunt periculoase si destabilizatoare”, a adaugat el. „Consiliul de Securitate (al ONU) a recunoscut aceasta stare de fapt ieri (sambata), intr-o rezolutie careia numai Rusia i s-a opus”, a subliniat Carney.

„Indemnam toti membri comunitatii internationale sa continue sa condamne acest tip de actiuni si sa adopte masuri concrete pentru a impune costuri” Rusiei, a adaugat Casa Alba.

„Aceasta interventie militara si incalcarea dreptului international vor avea un pret tot mai mare pentru Rusia, nu doar din cauza masurilor impuse de catre Statele Unite si aliatii lor, ci si ca rezultat direct al propriilor actiuni destabilizatoare ale Rusiei”, se arata in continuare in text.

Locuitorii din Crimeea s-au pronuntat duminica in favoarea alipirii peninsulei la Rusia cu 93% din voturile exprimate, potrivit unui sondaj efectuat la iesirea de la urne, difuzat de catre autoritatile separatiste.

Referendumul, prezentat ca un exercitiu de democratie populara de catre autoritatile separatiste si de catre Moscova, s-a desfasurat in prezenta a mii de militari rusi care detin controlul asupra regiunii, de doua saptamani, impreuna cu militii separatiste.

„Nicio decizie cu privire la viitorul Ucrainei nu ar trebui sa fie luata fara Guvernul ucrainean”, apreciaza Casa Alba. „In plus, acest vot nu era necesar. Guvernul ucrainean si-a anuntat in mod clar vointa de a discuta despre o autonomie sporita pentru Crimeea, iar alegerile prezidentiale prevazute la 25 mai ofera o oportunitate tuturor ucrainenilor sa-si faca auzita vocea cu privire la viitorul tarii lor”, mai afirma Casa Alba.

  • Basescu: Romania nu va recunoaste rezultatele referendumului din Crimeea

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca Romania „considera ilegal referendumul in curs de desfasurare in Crimeea si nu va recunoaste rezultatele acestuia”, potrivit unui comunicat remis duminica seara de Administratia Prezidentiala.

  • Marea Britanie: Referendumul din Crimeea este o „farsa”, apreciaza William Hague

Marea Britanie a condamnat duminica referendumul din Crimeea privind alipirea la Rusia, calificandu-l o „farsa”, si refuza sa recunoasca rezultatul sau, relateaza AFP.

Secretarul Foreign Office, William Hague, a apreciat, intr-o interventie avuta cu o zi inaine de o reuniune a ministrilor de Externe din UE, ca referendumul reprezinta o incalcare a Constitutiei ucrainene.

„Nimic din modul de desfasurare a referendumului nu ne poate convinge ca este vorba despre un exercitiu legitim”, a spus el, potrivit unui comunicat al Foreign Office.

„Este o farsa a practicii democratice”, a subliniat Hague.

„Regatul Unit nu recunoaste nici referendumul, nici rezultatul sau, asa cum a facut-o majoritatea comunitatii internationale”, a adaugat el.

Ministrul britanic de Externe i-a indemnat pe colegii sai din UE sa sprijine masuri care sa transmita „un semnal puternic Rusiei si sa-i spuna ca aceasta sfidare a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei va avea consecinte economice si politice”.

  • Franta: Referendumul din Crimeea este „ilegal”

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat ca referendumul in favorea alipirii la Rusia care a avut loc duminica in Crimeea este „ilegal” si a indemnat Moscova sa „evite o escaladare inutila si periculoasa in Ucraina”, relateaza AFP.

„Referendumul care a avut loc astazi (duminica) in Crimeea este ilegal si contravine Constitutiei ucrainene”, a declarat Fabius.

„Faptul ca s-a defasurat sub amenintarea fortelor ruse de ocupatie il face si mai nelegitim”, a adaugat el.

„Franta indeamna Federatia Rusa sa ia imediat masuri care sa permita evitarea unei escaladari inutile si periculoase in Ucraina”, a continuat Fabius.

Moscova trebuie sa „recunoasca si sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei”, a subliniat seful diplomatiei franceze.

  • Italia: Toate canalele diplomatice raman deschise pentru solutionarea crizei ucrainene

Ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, si-a exprimat duminica seara ingrijorarea profunda fata de refendumul din Crimeea, subliniind totodata ca „toate canalele diplomatice raman deschise” pentru solutionarea crizei ucrainene, relateaza AFP.

Intr-un comunicat, Mogherini a subliniat ca Italia, la fel ca partenerii sai din UE, „considera ilegitim” acest referendum si a sustinut rezolutia Consiliului de Securitate ONU.

„Exista inca loc pentru a pune capat crizei. Toate canalele diplomatice raman deschise”, cu conditia ca „Rusia sa nu anexeze Crimeea”, a adaugat sefa diplomatiei italiene.

ARHIVĂ COMENTARII
ampersand • 2014-03-17 04:31:45
În cazul ăsta, şi eu vreau un referendum pentru separarea Banatului - la urma-urmei, Timişoara a devenit parte a României prin anexarea din 1918, şi chiar şi-atunci românii erau de-abia vreo 28% din populaţia ei. N-am nimic cu fraţii mei olteni şi moldoveni, le dau liber să-şi ia tălpăşiţa. Când o să văd Banatul liber şi independent şi n-o să mai foşgăie maşinile cu număr de MH prin judeţ şi n-o să mai aud "vere!" şi "frate" şi "mânca-ţi-aş", atunci poate o să mă răzgândesc şi-o să mă întorc în ţară - în Banat, vreau să zic :D
12 8
Patton • 2014-03-17 04:56:02
E interesant de observat intr-o situatie ca aceasta cine-i linge mai tare pa americani. Conform declaratiilor oferite: LOC 1 - Marea Britanie ("farsa" ha ha ha) LOC 2 - Romania LOC 3 - Franta Macar italienii n-au fost caraghiosi zicand ca referenumul e "ilegal"... Tanti Merkel a tacut bine :))
14 4
if0014 • 2014-03-17 08:38:02
Ultima oara cand rusii si nemtii erau prieteni la catarama ne-am ales cu o tara mai mica. Dar ce sa faci si tu, trebuie sa-ti iei banutu', ca ceva util nu esti capabil sa faci. Zi-le tu, Georgica!
0 7
vladf • 2014-03-17 09:13:36
Italia a zis ca este ilegitim, iar madam Merkel nu se poate decupla asa repede de la conducta de gaze. Mai vb. peste 5-10 ani, sa vezi cum o sa chitaie rusii. Problema este sa nu ajunga Rusii si prin Transnistria pana se apuca astia de sanctiuni.
0 8
ta31 • 2014-03-17 18:58:44
E interesant de observat intr-o situatie ca aceasta cine-i linge mai tare pă rusi; LOC 1 - Patton Intrebarea e ii linge pe gratis?
0 0
translativus • 2014-03-17 07:32:06
....pentru "pian si orchestra" ! Tratatul de la Budapesta s-a dovedit a fi o inselatorie la adresa ukrainei, care a facut prostia de a-i crede pe "garanti" si si-a distrus arsenalul nuclear. Acum, chiar unul dintre "garanti" smulge treitorii ukrainei. Ce valoare mai au tratatele internationale ?
1 11
vladf • 2014-03-17 09:15:31
Poate mai exista totusi cateva rachete, acolo puse la naftalina. Daca arunca una din greseala prin Crimeea cine poate spune ceva? Ca tu ca tara ti-ai bombardat singura teritoriul ?
1 1
__alex__ • 2014-03-17 08:39:42
'o farsa' care s-a lasat cu peste 900.000 de morti, majoritatea civili. Acum, exact invadatorii, fac pe moralistii.
6 2
Doru_T • 2014-03-17 08:56:35
chiar nu ma asteptam sa nege referendumul dupa ce Kievul a pus Crimeea (si mare parte din estul Ucrainei) pe tava lui Putin. La ce trebuia sa se astepte vestul cand noua putere (legitima, instalata democratic, prin vot liber si fara violente) interzice limba rusa in zone populate intens de rusi?
4 2
dum_i • 2014-03-17 09:41:55
Si in venetia a fost ieri un referendum pentru independenta. Ciudat ca stimata sua, campionul democratiei si aducatorul de belsug in irak, libia, siria samd nu au zis nimic nici de acest referendum ilegal si ilegitim..
5 3
a.nonim • 2014-03-17 10:59:35
De salutat faptul ca in sfarsit comunitatea internationala face ceva impotriva Rusiei, macar la nivel declarativ pentru ca practic nu se va face mare lucru. Ironia sortii este ca din toate conflictele inghetate intretinute de rusi, mai mult sau mai putin uitate, insulele Kurile, Cecenia, Transnistria, Georgia, in Crimeea chiar au o oarecare justificare, e un teritoriu care n-are mai nimic in comun cu Ucraina.
1 3
hic sunt leones • 2014-03-17 12:06:54
de a se organiza dupa propria dorinta? Sigur ca un referendum care sa duca la separarea unei comunitati de un stat este ilegal, dar este doar dupa legile statului respectiv; cand respectivele comunitati aleg sa nu mai respecte acele legi demersul lor devine unul justificat. Statele vor lua pozitie impotriva acestor manifestari de frica situatiilor care se pot naste in sanul propriilor comunitati. Ce poate opri orasul Salaj sa decida separarea de Romania daca asa vor locuitorii sai?
3 2
AdrianBorza • 2014-03-17 15:26:59
Nu tin nici cu capra si nici cu varza, doar incerc sa inteleg: cu ce difera Kosovo de Crimea? Kosovo era parte din Serbia, dar majoritatea locuitorilor albanezi, Crimea era parte din Ucraina si majoritatea locuitorilor rusi. Care e diferenta legala intre cele doua situatii?
1 1
INTERVIURILE HotNews.ro