Sari direct la conținut

Covid-19: Vaccinul dezvoltat de Oxford ar oferi o dublă protecție (surse)

HotNews.ro
Covid-19: Vaccinul dezvoltat de Oxford ar oferi o dublă protecție (surse)

Studiile în curs derulate de Universitatea Oxford pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19 indică faptul că acesta oferă nivelul dublu de protecție dorit de cercetători, scrie joi presa britanică, preluată de AFP.

Contactată de AFP, Universitatea Oxford a comentat doar că o parte a rezultatelor privind securitatea vaccinului urmează să fie publicate luni re revista medicală The Lancet.

Potrivit Daily Telegraph, prima fază a testelor clinice pe oameni a evidențiat că vaccinul generează un răspuns imunitar împotriva virusului, cu anticorpi și limfocite T, „celulele ucigașe” de infecții.

„Este o combinație a celor două care va proteja oamenii, sperăm”, a adăugat o sursă citată de Daily Telegraph, înainte de a adăuga: „este un moment important dar mai este încă un drum lung de făcut”.

Aceste rezultate calificate drept „extrem de promițătoare” de o sursă de nivel înalt, care a preferat anonimatul, nu permit deocamdată cunoașterea duratei de protecție oferite de vaccin.

Acest proiect, derulat în colaborare cu AstraZeneca, este considerat unul dintre cele mai promițătoare din multitudinea de proiecte similare derulate în prezent în lume.

Universitatea Oxford, al cărei proiect este finanțat și de guvernul britanic, a încheiat un parteneriat cu laboratorul farmaceutic pentru producerea și distribuția în întreaga lume a vaccinului în curs de dezvoltare, pentru a putea fi disponibil rapid și masiv în caz de succes.

Vaccinul dezvoltat de cercetătorii de la Oxford este bazat pe un adenovirus modificat care afectează în mod obișnuit cimpanzeii. El permite, potrivit universității, să „genereze un răspuns imunitar puternic cu o singură doză și nu este vorba de un virus care se reproduce”.

Testele sunt efectuate în prezent pe 4.000 de voluntari în Regatul Unit, la care urmează să se alăture alte 10.000 de persoane. Alte teste au început în Brazilia, pe 5.000 de persoane.

Cercetătorii speră să fie siguri de eficiența vaccinului în toamnă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro