Sari direct la conținut

11.000 de noi cazuri de gripa porcina in ultima saptamina in Anglia: este pur si simplu imposibil sa prezicem evolutia pandemiei

HotNews.ro

11.000 de cazuri noi de gripa porcina inregistrate in ultima saptamana. Sunt noile cifre pentru Anglia, facute publice joi, 20 august. Profesorul Liam Donaldson – prim-ofiter medical pentru Anglia, Ian Dalton – seful NHS Flu Resilience, si Justin McCracken – liderul Agentiei de Protectie a Sanatatii, au prezentat presei evolutia bolii.

In ultima saptamana, s-au inregistrat 11.000 de cazuri noi de gripa porcina in Anglia, un numar in scadere atat in ceea ce priveste categoriile de varsta, cat si judetele regiunii. Consultatiile pentru gripa sau afectiuni similare au scazut in cadrul cabinetelor medicilor de familie de la 30,9 la 100.000 de locuitori pina la 21,1. Dintre toti cei care au apelat la medicul de famile sau la Serviciul National de Pandemie Gripala, sub 10% au fost diagnosticati cu gripa porcina.

Numar ridicat de afectiuni in randul copiiilor

Aceasta scadere a numarului de pacienti coincide cu perioada in care elevii si studentii sunt in vacanta. In acelasi timp, numarul infectiilor ramane mare in cazul copiilor: aproape 60 de cazuri la 100.000 de copii cu varste sub un an, cca. 45 de cazuri la 100.000 de copii cu varste cuprinse intre unu si patru ani, si o rata similara pentru tinerii intre 15 si 24 de ani.

“Nu putem fi siguri ca scolile sunt singurul motiv pentru care numarul pacientilor creste sau scade. Este vorba si de anotimp”, a declarat Liam Donaldson, prim ofiter medical pentru Anglia. Intrebat daca vor inchide scolile in toamna in cazul in care numarul pacientilor diagniosticati cu gripa porcina va creste, acesta a declarat: “Nu vom avea o politica nationala de inchidere a scolilor. Dar daca infectiile se vor inmulti excesiv, vom apela la sistarea locala a cursurilor”. Referitor la discutiile din Franta pe aceasta tema, Donaldson crede ca “nu ar exista nici un beneficiu la nivelul politicii europene sa se inchida scolile”.

Incepand cu ora 8 a zilei de 19 August, in Anglia s-au inregistrat 263 de internari in cazul pacientilor testati pozitiv cu AH1N1. „Desi trendul este in scadere, acesta este un numar exceptional al pacientilor internati din cauza gripei pentru aceasta perioada a anului. Si este pur si simplu imposibil sa prezicem cum va evolua situatia. Din experientele trecute, s-au inregistrat foarte multe cazuri cand scolile au iesit din vacanta. Ne asteptam ca si in acest an sa fie la fel”, a spus Liam Donaldson.

Medicii raman expusi

Vaccinul anti-gripal este asteptat in aceasta toamna. Aparent, nu exista nici o legislatie care sa oblige cadrele medicale sau farmacistii sa se vaccineze imporiva AH1N1. Ian Dalton, seful NHS Flu Resilience, a declarat ca acestora li se recomanda vaccinarea, atat pentru protectia personala, cat si pentru protectia pacientilor.

Numarul deceselor in randul pacientilor afectati de gripa porcina se ridica la 59 pentru intreaga Mare Britanie, dintre care 54 in Anglia si cinci in Scotia. Dintre pacientii decedati, 33% aveau varste cuprinse intre 16 si 44 de ani, iar 29% aveau peste 65 de ani. Peste jumatate sufereau de alte afectiuni severe, insa 21% nu au avut parte de nici un diagnostic suplimentar.

Diagnostic la distanta

Britanicii pot fi, in continuare, diagnosticati prin telefon sau email de catre Serviciul National de Pandemie Gripala, ai caror angajati sunt doar supravegheati de personal medical. Presa britanica a criticat aceasta organizatie, aratand cazuri in care pacienti au ajuns in spital cu boli grave, gen infectie la plamani, dupa ce au fost, in prealabil, diagnosticati la distanta cu gripa porcina.

The Daily Mail a scris recent despre cel mai tanar consilier al serviciului in discutie, care are nu mai mult de 16 ani. Nici unul dintre acesti consilieri nu are pregatire medicala, ci isi bazeaza recomandarile pe ghiduri si prescriu Tamiflu, un antiviral puternic distribuit gratuit.

Potrivit expertilor, Tamiflu nu este recomandat gravidelor si copiilor foarte tineri. Ultimele teste ale British Journal of Medicine au indicat ca acest medicament nu este eficient in cazul copiiilor. Se estimeaza ca, luat in primele 24 de ore de la contactarea virusului, reduce perioada bolii cu o zi si scade semnificativ puterea de transmitere a virusului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro