13 probleme care ne afecteaza viata sexuala
„A fost o dragoste nebuna, dar de la o vreme lucrurile nu mai sunt cum erau odata. Inainte abia asteptam sa ajung acasa, ea era mereu zambitoare si totul venea de la sine. Acum suntem mereu obositi, copiii cer permanent atentie, ne si certam uneori, iar timpul abia ne ajunge pentru treburile de zi cu zi. Nici viata sexuala nu mai e la fel. Pot trece saptamani intregi fara sa ma ating de sotia mea”.
Perioadele in care unul sau ambii parteneri sufera de scaderea dorintei sexuale sunt deseori frustrante si afecteaza viata de cuplu. Libidoul este influentat de o gama larga de factori psihologici si fiziologici. Iata care sunt cele mai frecvente probleme care ne afecteaza viata sexuala.
1. Stresul
Poate ca esti una din acele persoane care rezolva lucrurile mai bine si mai eficient atunci cand se afla sub presiune. Dar, in conditii de stres, e dificil sa te simti sexy. Stresul de la munca, problemele financiare, grija pentru cel mic care tocmai s-a imbolnavit de pojar, si alte astfel de situatii pot scadea considerabil libidoul. Exista o sumedenie de tehnici care sa va ajute sa tineti stresul sub control, iar doctorul va poate fi de ajutor in acest sens.
2. Problemele de cuplu
Problemele nerezolvate cu care se confrunta cuplurile sunt mari dusmani ai vietii noastre sexuale. Pentru femei, in special, apropierea emotionala este un ingredient important cand vine vorba de dorinta sexuala. Certurile frecvente, lipsa de comunicare, inselarea increderii, toate acestea reprezinta bariere in calea intimitatii si afecteaza viata sexuala.
3. Alcoolul
Bauturile alcoolice sunt cunoscute pentru calitatea lor de a ne dezinhiba. Insa nu intotdeauna un pahar sau doua baute inainte de culcare au efectul scontat. Uneori alcoolul poate chiar inhiba dorinta sexuala, iar partenerul ar putea chiar sa fie dezgustat daca depasiti masura.
4. Somnul insuficient
Daca partidele de sex de seara, dianinte de culcare sau de dimineata se raresc, poate ca va culcati prea tarziu sau va treziti prea devreme. Este posibil, de asemenea, sa suferiti de insomnie sau de apnee in somn. Orice va afecteaza somnul va va afecta si viata sexuala. Lipsa de somn duce la extenuare, iar extenuarea nu se impaca deloc cu libidoul.
5. Copiii
Ingrijirea copilului, in sine, nu ar trebui sa va afecteze viata sexuala, dar poate fi destul de greu sa gasesti intimitatea necesara atunci cand copiii sunt treji. O solutie ar fi angajarea unui baby sitter. In cazul in care copilul este inca sugar, incercati sa va programati activitatile de cuplu in orele cand cel mic doarme.
6. Anumite medicamente si tratamente
Unele medicamente sunt asociate cu scaderea libidoului. Printre acestea se numara:
- antidepresivele;
- medicamentele care regleaza tensiunea arteriala;
- antihistaminicele;
- unele contraceptive orale;
- chimioterapia;
- medicamentele impotriva HIV.
Daca medicamentele sunt cauza scaderii libidoului, discutati cu medicul dvs. posibilitatea de a scadea doza sau de a schimba reteta. Acestea nu sunt singurele categorii de medicamente care afecteaza viata sexuala. Daca la scurt timp dupa ce incepeti un tratament nou observati modificari in viata dvs. sexuala, consultati medicul. Nu opriti niciodata un tratament fara sa consultati medicul in prealabil!
7. Parerea despre propriul corp
E dificil sa te simti sexy daca nu iti apreciezi propriul corp. Rusinea, senzatia ca sunteti prea gras sau prea slab, chiar daca nu este asa, sunt sentimente care scad si dorinta sexuala. Daca partenerul dvs. are asemenea sentimente, il puteti incuraja si ajuta sa se simta din nou bine in pielea lui, ceea ce va va revigora implicit si viata sexuala.
8. Obezitatea
Studiile arata ca in cazul persoanelor supraponderale sau obeze dorinta si placerea sexuala sunt mai scazute. La fel si performantele sexuale. Cauzele nu sunt cunoscute, dar sunt asociate cu stima scazuta de sine, relatiile nesatisfacatoare, stigma sociala si probleme de natura psihologica.
9. Disfunctiile erectile
Disfunctiile erectile reprezinta un alt fel de afectiune sexuala decat pierderea libidoului (termenul medical pentru pierderea dorintei sexuale). Majoritatea acestora se pot rezolva, urmand indicatiile medicului. Insa cei mai multi barbati care sufera de disfunctii erectile se ingijoreaza cu privire la viata lor sexuala,dar tocmai aceasta ingrijorare poate fi dusmanul care ucide placerea.
10. Nivelul scazut al testosteronului
Testosteronul creste dorinta sexuala. Pe masura ce barbatii avanseaza in varsta, nivelul testosteronului incepe sa scada. Totusi, nu toti barbatii resimt o scadere a dorintei sexuale odata cu scaderea nivelului de testosteron. Testosteronul este asociat cu dorinta sexuala si la femei, dar echilibrul hormonal al femeilor este mult mai complex decat cel al barbatilor si sunt mai multi factori implicati. Nu este inca dovedit faptul ca tratamentul hormonal este la fel de sigur si eficient pentru femei, ca si pentru barbati.
11. Depresia
Nu pare corect. Multe medicamente antidepresive au ca efect advers scaderea dorintei sexuale. Dar acesta este si unul din simptomele depresiei. Daca dorinta sexuala scade, acesta ar putea fi un semn ca suferiti de depresie. Depresia este o boala, care poate deveni grava. Cel mai bine este sa consultati un medic sau un psiholog.
12. Menopauza
Aproximativ jumatate din femei fac mai putin sex dupa menopauza, chiar daca sunt constiente de faptul ca o viata sexuala activa este importanta pentru mentinerea sanatatii. Simptomele menopauzei, precum uscaciunea vaginala, pot face actul sexual mai putin placut si uneori chiar dureros. Dar modificarile hormonale care se petrec in timpul menopauzei sunt numai o parte a problemei. Pe masura ce avanseaza in varsta, o femeie trebuie sa aiba in vedere calitatea relatiei pe care o are cu partenerul, parerea despre propriul corp, stima de sine si tipul de medicamente pe care le foloseste pentru a mentine o viata sexuala echilibrata.
13. Lipsa de intimitate
Sexul fara intimitate este un dusman al libidoului. Intimitatea este cuvantul codificat pentru sex. Daca viata sexuala este intr-un punct mort, incercati sa petreceti mai mult timp in intimitate cu partenerul, fara a avea relatii sexuale. Discutati, schimbati impresii, pareri, exprimati-va afectiunea. Pe masura ce intimitatea creste, veti vedea si efectul asupra vietii sexuale.
Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.