Sari direct la conținut

Apel al procurorilor pentru sesizarea Parchetului de către „oricine deține date relevante” despre Alfred Bulai / Snoop a publicat mărturiile unor studente abuzate sexual de profesor

HotNews.ro
Apel al procurorilor pentru sesizarea Parchetului de către „oricine deține date relevante” despre Alfred Bulai / Snoop a publicat mărturiile unor studente abuzate sexual de profesor
Profesorul Alfred Bulai. FOTO: Inquam Photos / Malina Norocea

Parchetul„încurajează orice persoană care deține date relevante” în cazul Alfred Bulai să îi contacteze pe procurori și le asigură pe victime că le va proteja identitatea. Siteul de investigații Snoop. a publicat luni mărturii ale unor studente care îl acuză de abuzuri sexuale pe sociologul și profesorul Alfred Bulai de la SNSPA, iar în aceeași zi Poliția și Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 au anunțat că a fost deschis dosar penal pentru infracțiunea de „folosirea funcției în scop sexual”.

Procurorii le cer celor care au informații să contacteze Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, la adresa de mail pj_sector_1@mpublic.ro.

  • „Ținând cont de dezideratul privind protejarea vieții private și demnitatea persoanelor vătămate sau a persoanelor care pot furniza date esențiale privind faptele prezentate public, aducem la cunoștință măsurile de protecție prevăzute în Codul de Procedură Penală:
  • În cazul persoanelor prezumate vulnerabile, pe tot parcursul procedurilor judiciare pot fi luate măsuri specifice pentru protecția datelor de identitate, în acord cu dispozițiile art. 126 alin. (1) lit. c) Cod de Procedură Penală, raportat la art. 113 alin. (2) și (3) Cod de Procedură Penală.
  • Pe tot parcursul procedurilor judiciare, persoanele pot fi audiate prin intermediul mijloacelor audiovideo de transmitere, cu vocea și imaginea distorsionate, în acord cu dispozițiile art. 126 alin. (1) lit. d) Cod de Procedură Penală, raportat la art. 113 alin. (2) și (3) Cod de Procedură Penală.
  • În cazul aplicării măsurilor de protecție, mijloacele de probă administrate în procesul penal nu vor cuprinde adresa reală sau datele de identitate, acesta fiind păstrate în condiții de confidențialitate”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

Potrivit dezvăluirilor făcute luni de site-ul de investigații Snoop.ro, sociologul Alfred Bulai, profesor și cunoscut analist politic la TV, în vârstă de 61 de ani, le cerea studentelor să se dezbrace în fața lui, în practică, în camera unde era cazat și unde le chema să le ofere feedback academic.

„Dezbracă-te să-mi arață că ai încredere în tine”

Jurnaliștii de la Snoop au scris că Bulai chema studentele și la terase pentru a discuta prestația lor la curs, dar le punea întrebări despre viața lor sexuală. Acesta le vorbea și câte patru ore despre cum trebuie să se poarte o femeie, astfel încât bărbatul „să se simtă puternic”. 

Conform afirmațiilor lui Bulai către fete, studentele trebuie să fie „sexicioase”, să aibă curaj „să-și expună corpul”. „Dacă îți zic să te dezbraci, te dezbraci?”, se aude profesorul pe o înregistrare ajunsă în posesia Snoop.

Victimele l-au înregistrat audio pe Alfred Bulai, iar Snoop a realizat un film de peste 20 de minute cu aceste înregistrări, cu declarațiile video ale fetelor și cu reacția lui Bulai.

Începând cu 2001, Alfred Bulai (61) a fost timp de 14 ani prodecan al Facultății de Științe politice din cadrul SNSPA, cu o scurtă pauză între 2006 și 2008, în timpul Guvernului Călin Popescu Tăriceanu. Atunci a fost numit președinte al Agenției pentru Strategii Guvernamentale (ASG), funcție cu rang de secretar de stat.

În 2016 a fost numit din partea PSD membru în Consiliul de administrație al TVR, poziție pe care o deținut-o timp de un an și șase luni. În același an a devenit directorul Departamentului de sociologie, poziție pe care o deține și în prezent. Numai din această calitate a câștigat de la SNSPA, până în 2022, peste un milion de lei, conform declarațiilor de avere. 

De-a lungul timpului a coordonat proiecte pentru Banca Mondială și Universitatea București. Este autor sau coautor a numeroase volume de sociologie, printre care manualul de clasa a XI-a, scrie Snoop.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro