Sari direct la conținut

20.000 de plătitori de TVA pot respira ușurați: Comisia Europeana solicită României să pună capăt mecanismului de plată defalcată a TVA

EY Romania
Comisia Europeana, Foto: Comisia Europeana
Comisia Europeana, Foto: Comisia Europeana

Comisia Europeana a decis astăzi, 08 noiembrie 2018, respingerea cererii de derogare in vederea aplicării mecanismului de plata defalcata a TVA înaintata de Romania. Comisia își manifesta astfel îngrijorarea cu privire la nerespectarea principiului proporționalității si compatibilității cu Tratatul de Aderare considerând acest mecanism ca fiind contrar atât prevederilor Directivei Europene de TVA cat și libertății furnizării de servicii.

Mai mult, Comisia a decis tot astăzi, sa transmită o scrisoare de notificare formala României cu privire la mecanismul de plata defalcata a TVA făcând primul pas înspre declanșarea procedurii de Infringement.

Faptul ca implementarea acestui sistem încalcă prevederile comunitare a fost subliniat de EY încă din august 2017, înainte de momentul intrării in vigoare a prevederilor legale specifice.

Mecanismul de plata defalcata a TVA a fost introdus in Romania ca opțional începând cu 1 octombrie 2017 fiind de la 1 ianuarie 2018 impus ca obligatoriu pentru anumite categorii de plătitori de TVA – aproximativ 20.000 de companii. Persoanele impozabile care aplica acest mecanism trebuie să deschidă un cont bancar de TVA separat, unde sumele sunt blocate pentru contribuabil. Clienții lor trebuie să împartă plata facturii, achitând TVA separat în contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectată în contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA către trezorerie și către furnizorii săi.

Încă de la momentul implementării mecanismul a fost evaluat ca fiind unul ce va aduce sarcini administrative majore pentru persoanele impozabile care își desfășoară activitatea in Romania fapt susținut si de Comisia Europeana prin decizia luata si argumentele in sprijinul luării acestei decizii.

Potrivit Comisiei Europene măsurile contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât și libertății de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).

În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni (urmare transmiterii notificării formale), Comisia Europeana poate transmite un aviz motivat autorităților române înaintând astfel în procedura de Infringement.

Un articol semnat de Alex Milcev, Partener EY România

ARHIVĂ COMENTARII