Sari direct la conținut

2020 a fost cel mai cald an în Europa, pe fondul incendiilor din nord și a unei ierni extraordinar de blândă

HotNews.ro
Incendiu de padure, Foto: Bruno Da Silva Alves, Dreamstime.com
Incendiu de padure, Foto: Bruno Da Silva Alves, Dreamstime.com

Anul trecut a fost în Europa cel mai cald an de când se fac măsurători meteo, anul fiind marcat de incendiile din nordul extrem, dar și de o iarnă cu temperaturi mult peste medie, arată datele Copernicus Earth. Și 2020 a doborât o mulțime de recorduri de căldură care stăteau în picioare de zeci de ani în Franța, Rusia, Norvegia, Suedia, Spania sau Germania.

Temperatura medie în Europa a fost anul trecut cu 0,4 grade peste cea din cei mai calzi cinci ani de până acum, toți acești ani fiind din ultimul deceniu. Temperaturile cresc în toate anotimpurile, dar anul trecut, deși vara nu a fost printre cele mai calde din istorie, iarna a fost cea mai caldă, cu 3,4 grade peste media climatologică din ultimii 20 de ani ai secolului trecut. Un exemplu edificator este că în 2 ianuarue 2020 au fost +19 grade în satul Sunndalsora din nordul Norvegiei.

Și toamna a fost una cu temperaturi medii record, iar vara a fost extrem de caldă mai ales în Scandinavia și partea europeaană a Rusiei. Partea arctică a Siberiei s-a confruntat anul trecut cu temperaturi medii cu 4,3 grade mai mari decât media anilor 1981-2000. Chiar dacă nu este un oraș european, merită amintit faptul că într-unul dintre polii mondiali ai frigului, Verhoiansk (Iakuția, Rusia), au fost 38 de grade.

Câteva exemple de anul trecut din Europa: au fost +34 de grade în orașul norvegian Trondheim și 35 de grade în orașul rusesc Kotlas, în timp ce în mai multe locuri din Franța au fost peste +41 de grade, iar la San Sebastian, în Spania, au fost +43 de grade.

Sursa: Reuters

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro