Sari direct la conținut

30 de miliarde euro deficit la bugetul Germaniei pe 2024. De unde se taie banii, acord trecut de Cabinetul federal

HotNews.ro
Christian Lindner (centru), alaturi de cancelarul Olaf Scholz si Annalena Baerbock la o sedinta de guvern, Foto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia
Christian Lindner (centru), alaturi de cancelarul Olaf Scholz si Annalena Baerbock la o sedinta de guvern, Foto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

La o săptămână după compromisul bugetar al liderilor coaliției de guvernare din Germania, planurile de reduceri pentru anul următor au trecut, miercuri după-amiaza, de cabinetul federal. Ținta e aprobarea bugetului la finele lunii ianuarie 2024. Impasul a fost creat de hotărârea Curții Constituționale germane, care a interzis deturnarea de la scop a 60 de miliarde euro.

Detaliile acordului de miercuri nu au fost decise oficial, ci au fost doar „aduse la cunoştinţa” grupului ministerial, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit. Ministerul Finanțelor este deja în proces de „implementare tehnică a acordului”.

„Trebuie să ne descurcăm”

Trio-ul format din cancelarul Olaf Scholz (SPD), ministrul federal al economiei, Robert Habeck (Verzii) și ministrul de finanțe, Christian Lindner (FDP), convenise miercurea trecută asupra modului în care ar trebui astupate găurile de miliarde, din buget. „Trebuie să ne descurcăm cu mult mai puțini bani, pentru a ne atinge obiectivele”, a spus Scholz, în declarația oficială de presă a Bundesregierung.de.

Criza s-a declanșat în urma unei hotărâri a Curții Constituționale Federale, de la mijlocul lunii noiembrie, care interzice transferul fondului de 60 miliarde euro destinat combaterii pandemiei de Covid în fonduri verzi.

30 de miliarde euro deficit de finanțare

Unele dintre planurile trecute de Cabinet sunt în continuare controversate din punct de vedere politic, în cadrul fracțiunilor guvernamentale. Parlamentul ar mai putea face modificări, iar scopul coaliției de guvernare este să adopte bugetul 2024 în Bundestag, la sfârșitul lunii ianuarie.

Guvernul federal trebuie să colecteze sau să economisească în jur de 17 miliarde de euro, pentru bugetul de bază 2024. A trebuit revizuit și planul Fondului pentru Climat și Transformare (KTF), cu investiții de miliarde în modernizarea economiei. Per total, există un deficit de finanțare de aproape 30 de miliarde de euro.

Economiile necesare ar trebui realizate în special prin eliminarea subvențiilor care dăunează climei, reducerea cheltuielilor ministerelor, o mai bună integrare a refugiaților pe piața muncii și reducerea subvențiilor federale.

Unde se taie bani

Planurile de economii includ următoarele elemente:

  • Unele ministere ar trebui să cheltuiască mai puțini bani: un total de 800 de milioane de euro vor fi tăiați din bugetele Ministerului de Externe, Ministerului Economiei și Ministerului Dezvoltării pentru angajament internațional. Ministerul Transporturilor trebuie să contribuie cu 380 de milioane de euro, iar Ministerul Educației cu 200 de milioane.
  • Asigurarea legală de pensie primește cu 600 de milioane de euro mai puțin de la guvernul federal. Acestea sunt doar tăierile suplimentare. În general, guvernul federal dorește să economisească semnificativ mai mult la pensii, așa cum a reieșit deja din proiectul de buget.
  • În viitor, taxa pentru vehicule va fi datorată pentru vehiculele utilizate în agricultură și silvicultură, iar scutirea fiscală pentru motorina agricolă va fi, de asemenea, eliminată. Se vor economisi astfel 450 de milioane de euro, iar alte 485 de milioane de euro vor fi economisite prin eliminarea scutirii fiscale. Ca urmare, mii de fermieri au manifestat la Berlin, iar ministrul Agriculturii, Cem Özdemir (Verzii), a criticat aceste planuri.
  • Bundeswehr cumpără din stocurile proprii arme transferate în Ucraina. Acest lucru nu va mai fi finanțat de la bugetul federal, ci din fondul special pentru consolidarea Bundeswehr. Acest lucru duce la cheltuieli cu 520 de milioane de euro mai puțin la buget.
  • Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă ar trebui să ramburseze 1,5 miliarde de euro guvernului federal, sumă acordată ca subvenție în timpul crizei Corona.

Reduceri în banii cetățenilor:

  • Cu banii cetățenilor, plățile bonus pentru formarea continuă vor fi eliminate și se prevăd sancțiuni pentru refuzul total al acestei măsuri. Potrivit informațiilor de la Ministerul de Finanțe, aceasta aduce 250 de milioane de euro.
  • Sporirea locurilor de muncă pentru refugiați. „Dorim să obținem mai mult, atunci când integrăm refugiații pe piața muncii”, s-a spus. Această măsură include contacte mai frecvente și sancțiuni pentru încălcarea obligațiilor celor vizați. Guvernul federal se așteaptă la o economie de aproximativ 500 de milioane de euro.
  • În același timp, prețul CO₂ pentru uleiul de încălzire, gazul și combustibilul va crește la începutul anului – în loc de 40 de euro pe tonă de CO₂, acesta va crește acum la 45 de euro.
  • Cheltuielile fondului pentru climă și transformare vor fi reduse cu 12,7 miliarde de euro.

Încă nu este clar dacă frâna de îndatorare va putea fi suspendată din nou. Guvernul federal vrea să verifice dacă acest lucru este posibil pentru cele 2,7 miliarde de euro ajutor pentru inundații, pentru victimele dezastrului din Valea Ahr. Frâna datoriei ar putea fi, de asemenea, suspendată mai târziu în cursul anului – de exemplu, dacă sunt necesari mai mulți bani pentru a sprijini Ucraina, decât este previzibil în prezent.

Însă momentan, frâna rămâne trasă.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro