Sari direct la conținut

30 Martie – 1 aprilie. Fericiri de weekend: Psihologia sărăntocului. SIAB. BIEFF. Florii. Pește durabil. Șansonetă. Dom Perignon din 1966

HotNews.ro

​De weekend, tu cum ești? Citește despre călătoria ca fudulie și cea din care-nțelegi controlul. Ieși la Târg de Florii în București sau la un “pește durabil” în Sibiu. Dă-te pe net și bagă-te în licitații cu Dom Perignon din 1966 și cu o nebună oglindă cu suport de umbrele din anii 1920, ca-n James Joyce. Mănâncă gulie-hrean și bea Ulise. Nu mai poți fără motorizări? Mergi la BIEFF să vezi drăcii născute de capul omului și la SIAB să vezi drăcii cu patru roți născute de mâna omului. Vorba aia, ce face weekend-ul ăsta din tine?

Hai, înainte de toate, vino să ai Perspektivă.

Nu te face harcea-parcea o vorbă ca asta? Venită de la psihologul Aurora Liiceanu, te face să te frămânți:

“Cu cât te duci mai departe de casă cu atât te lauzi mai tare. Caraibe, Maldive, Tenerife, Belize. Nu-i de nasul tău Franța, Bulgaria. Este psihologia sărăntocului. Sărăntocul trebuie să fie ostentativ ca să se vadă. Oamenii cu bani mulți nu merg în locuri cu multă lume. Unii sunt chiar discreți, merg în zone izolate. Clasa medie românească merge la all inclusive.”

Citește și te socoate: „Sunt la fel? Nu sunt la fel!” Te întrebi dacă ai vreo măsură?

Uite întregul interviu AICI, despre mine, tine și consumismul de care suntem în stare.

Și iarăși PERSPEKTIVA te-ntreabă. Ești ca toți preoții care-și învăță ucenicii minciuna? Este subiectul filmului “Un pas în urma serafimilor”, premiat la bilanțul GOPO.Aici este interviul PERSPEKTIVA despre film.

Uite cum devine minciuna Regină, încet-încet:

“Când am avut ocazia să spun adevărul am fost pedepsit şi când am avut ocazia să spun o minciună am fost evitat. După aceea au început şi ei să înţeleagă că suntem capabili să spunem minciuni, iar întrebările erau din ce în ce mai ingenioase, motiv pentru care şi noi începeam să ne antrenăm stilul de minciună. Ţin minte că eu şi Aid, care era cel mai bun prieten al meu la acea vreme şi petreceam foarte mult timp împreună, trebuia deseori să mergem să dăm nişte explicaţii, de exemplu, pentru că am lipsit trei ore din seminar şi ne-am dus, nu ştiu, prin oraş. Când începea unul o propoziţie, celălalt era capabil să o termine, iar primul prelua în continuare subiectul şi făceam o ‘tiki-taka’ de minciuni astfel încât să scăpăm basma curată din situaţia în care ne trezeam.”

Ești om de tiki-taka? Eu cred că sunt ca Obie Platon, în China. Nu e prima oară când mă văd cu Obie. Dar de data asta mi s-a părut victorios și deloc categoric. CLICK peexperiența trăită în China, de ce nu, care te face să ai explicații, să înțelegi lucrurile.

Și acum uite ce-i de făcut cu capul tău în weekendul ăsta. Uite ce lucruri ți-ar da o Perspektivă a lumii pe care globalizezi:

De azi până duminică:

––SIABucurești, de cele 2 picioarele ale tale sunt 4 roți. Ai detalii de la 0-100 AICI.

––Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF), Cinema Muzeul Țăranului Român și Cinema Elvire Popesco

Sunt de vazut măcar 2 filme:Our Skin: Corpuri străine, anxioase, junghiuri militarizate se contopesc în dans.

TURTLES ARE ALWAYS HOME Pe mine m-a atras filosofia de chiriașă a regizoarei:

„Am părăsit Libanul în 2006. În ultimii 10 ani am locuit în șapte țări, 10 orașe și 21 de case. Am dormit în 21 de paturi, am gătit în 21 de bucătării, am făcut curățenie în 21 de băi, am scris la 21 de birouri și am închis 21 de uși în urma mea. Mi-am strâns toată viața în două valize și un rucsac.” (Rawane Nassif)

Uite tot programul BIEFF.

––Târgul de Florii de la Muzeul Țăranului Român: este cu încondeietoare, țesătoare, cusătorese, împletitoare, olari, iconari, lingurari, pielari, rudari… meșteri vechi.

–-SIBIU – „Festivalul peștelui durabil”

Am murit de râs la titlul event-ului, de ce durabil? Când peștele pățește de toate. E fript, fiert, mâncat. Mă rog, vroiau să zică bio. E competiție de live cooking, degustare de vinuri, finger food

VINERI 30 martie, Călin Costache cântă chansonetta la FotoCabinet în Muzeul Micului Paris

Călin Costache? „În timp ce colegii săi de liceu practicau rock-ul sau disco-ul de rigoare, tânărul Călin cocheta cu chansonetta ca paravan eficient în faţa alcătuirii strâmbe a lumii.”

Recitalul oferit de Călin Costache la FotoCabinet în Muzeul Micul Paris, cuprinde Jacques Brel, Georges Moustaki, Gilbert Bécaud, Charles Aznavour, Yves Montand, Joe Dassin.

Uite un exemplu de 3 C Călin Costache Chansonetta:

Două licitații online, de seară:

1966 Dom Perignon Cuvèe Brut – 1 bottle

Și

Floor mirror with hook for accessories, 1920/1930, Italy

Sunt curios să văd de-i bun de băut un Dom din 1966. Sticla e la 85 de euro azi, poate ajunge la o sută și ceva, dar tot e mai ieftină decât în orice club. Așa că sari pe ea! Merge cu mielul de Paște.

Despre Oglinda asta șic, ce să spun? Mi-e dragă de când am văzut-o. Mi-e drag gândul ultimei priviri, fugare, în oglindă înainte de a pleca în Străinătate, treabă, călătorie, drăgosteală, uitare. Dar și privirea nedumerită, a vinei din „Portret al artistului în tinerețe” de James Joyce. Cred că Dedalus mereu o purta cu el. Și visez eu, s-a uitat trăind scena asta:

„Băieţii râseră; dar el simţea că-s cam speriaţi. În tăcerea aerului blând, cenuşiu, auzea de ici, de colo, bastoanele de cricket: poc. Asta era un zgomot pe care-l auzeai, dar dacă te-ar lovi, ai simţi o durere. Şi „biciuşca” scotea un zgomot, dar nu ca ăsta. Băieţii ziceau c-ar fi făcută din os de balenă şi piele, cu plumb pe dinăuntru. Oare cum o fi durerea aceea? Existau feluri diferite de durere pentru fiecare fel de sunet. O nuia lungă, subţire are să facă un zgomot ascuţit, şuierător. Oare cum o fi durerea aceea? Îi venea să tremure şi i se făcea frig când se gândea la asta; la fel şi când îl auzise pe Athy.

Ce-o fi fost de râs aicea? Pe el îl apuca tremuriciul, dar asta fiindcă totdeauna te trecea un fior de frig când îţi lăsai jos pantalonii. Şi la baie la fel când te dezbrăcai. Se întreba cine i-o fi dând jos pantalonii băiatului care trebuia pedepsit, profesorul sau băiatul singur? O, cum puteau să râdă aşa, despre una ca asta.”E de cumpărat PORTRETUL, cartea de aici, de vrei.

Sâmbătă 31 martie

Aș căuta niște gulii. E post, nu? Gulia rasă cu un pic de hrean?

Ce-are? Și aș mânca spre apus,cu un vin Tenuta Ulise. Ulise, frate!E nume de vin Cel care a înșelat lumea cu daruri, dar pe care Penelopa l-a așteptat cu anii.

Nu-ș dece? Apus-gulie-Ulise seamănă cuBobby McFerrin. Bobby are concert la București. UITE ce zic:

Duminică 1 aprilie Madrigal Concert extraordinar de Paște – Madrigal. Bun pentru orice credincios, de orice religie, chiar și cea atee.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro