Sari direct la conținut

31 de ani de la Mineriadă, niciun vinovat: o pată neagră pe obrazul justiţiei din România

HotNews.ro
Mineriada din 13-15 iunie 1990, Foto: Agerpres
Mineriada din 13-15 iunie 1990, Foto: Agerpres

Dosarul Mineriadei reprezintă “o pată neagră” pe obrazul justiţiei din România, iar victimele şi urmaşii lor merită scuze şi un răspuns cât mai rapid de la justiție, a declarat miercuri seară ministrul Justiției, Stelian Ion.

Întrebat, miercuri, la finalul ședinței de guvern, dacă pot fi traşi la răspundere procurorii care s-ar putea face vinovaţi de tergiversarea dosarului, așa cum spunea Ludovic Orban, Stelian Ion a afirmat că aceasta este responsabilitatea justiţiei.

  • “La răspundere nu îi poate trage decât justiţia, nu-i poate trage ministrul Justiţiei. Pentru anumite fapte, bineînţeles, avem legislaţie, dar unele au fost verificate de Inspecţia Judiciară, care a spus la un moment dat că nu au fost probleme, când poate în realitate au fost.
  • Deci, important este să facem sistemul să lucreze pentru că exemplele pe care le-aţi dat sunt dovada cea mai grăitoare, poate, că au fost probleme grave în justiţie, ele nu s-au rezolvat.
  • (…) Oricum, aceste cazuri de care aţi vorbit sunt o pată neagră pe obrazul justiţiei în România şi merită scuze toate victimele din acele dosare, urmaşii lor. Unii nu au apucat şi alţii, din păcate, poate nu să o apuce să vadă acele soluţii, însă justiţia din România trebuie să dea un răspuns cât mai rapid, inclusiv în acele dosare”, a declarat ministrul Justiției.

El a mai spus că modificările la legile justiției ar putea include, la criteriile de evaluare, de exemplu, pârghii pentru sancţionarea magistraților care tergiversează dosare.

31 de ani de la intervenția brutală a minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității, în perioada 13-15 iunie în 1990 în București, iar dosarul Mineriadei – în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii – este luat de la zero. Rechizitoriul trebuie refăcut, pe motiv de nulitate a acestuia. Potrivit datelor oficiale, șase persoane au murit, peste 1.000 au fost rănite și sute de persoane au fost arestate. Cu toate acestea, asociațiile victimelor mineriadelor susțin că numărul persoanelor decedate s-ar ridică la peste 100 de persoane. 31 de ani și niciun vinovat.

Duminică, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a spus că “nu s-a dorit finalizarea acestui dosar”: “E un sistem așa, o mână nevăzută care parcă trage niște sfori când e vorba de astfel de evenimente în care există vinovății la cel mai înalt nivel”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro