Sari direct la conținut

35 de tone de cocaină capturate în cadrul operațiunii „Plexus”, majoritatea la Hamburg. UE formează o alianță portuară împotriva cartelurilor de droguri

HotNews.ro
Captură de cocaină în Hamburg, Germania (Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia)
Captură de cocaină în Hamburg, Germania (Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia)

Anchetatorii antidrog germani au confiscat 35 de tone de cocaină, cea mai mare parte în portul Hamburg. Oficiul Central pentru Crima Organizată de la Parchetul din Düsseldorf a transmis vineri într-un comunicat că a fost „cea mai mare captură internă” de droguri până în prezent. Valoarea de piață este de câteva miliarde de euro.

Cea mai mare parte a cocainei a fost confiscată în portul Hamburg. Cu toate acestea, au avut loc confiscări în alte state federale, dar și în străinătate. Ancheta, de lungă durată, a fost condusă de parchetul din Düsseldorf.

După luni de investigații, efectuate de grupuri comune de acțiune ale vămii și poliției din Baden-Württemberg, acum au fost efectuate percheziții în șapte state federale. În plus, au fost executate șapte mandate de arestare, a declarat parchetul din Düsseldorf.

Se mai precizează că „au fost câteva descoperiri individuale, ca parte a unei operațiuni numite OP Plexus”. Informații suplimentare vor fi oferite luni, 17 iunie, într-o conferință de presă.

Fericirea ce vine prin porturi

Nicăieri în Europa nu a fost descoperită mai multă cocaină anul trecut decât în ​​Anvers – aproape 120 de tone. Un record – și totuși probabil doar o fracțiune din cocaina adusă efectiv prin port. Aproximativ 70% din drogurile confiscate sunt introduse ilegal, în Uniunea Europeană, pe mare.

Zona portuară Anvers are dimensiunea a 20.000 de terenuri de fotbal. Amenințările, schimburile de focuri și exploziile nu sunt neobișnuite în Anvers. Iar asta arată amploarea sarcinii, a declarat comisarul UE de interne, Ylva Johansson. „Anvers este un port atât de uriaș, cu atât de mulți jucători, atât de multe companii. Este fundamental ca acum, pentru prima dată, toți să lucrăm împreună pentru securitatea noastră”.

Rotterdam și Hamburg sunt, de asemenea, în centrul atenției cartelurilor de droguri, ceea ce o transformă într-o problemă paneuropeană – spune Johansson: „Dacă creștem măsurile de securitate într-un port, acum știm că acestea se vor muta în alte porturi, în câteva săptămâni. De aceea doar abordarea colectivă ajută în lupta împotriva bandelor de droguri”.

Alianța portuară a UE

Prin urmare, noua alianță portuară a UE reunește autoritățile de securitate ale UE, operatorii portuari și – foarte important – sectorul privat, asociațiile de transport maritim.

Presiunea tot mai mare din partea cartelurilor de droguri este în prezent vizibilă și în Germania, a declarat ministrul federal de interne, Nancy Faeser (SPD).

În Hamburg, bandele de droguri au încercat chiar să recruteze docari și să-i folosească pentru tranzacții ilegale. Ministrul german de Interne a cerut, așadar, presiune ridicată în investigații. „Desigur, este vorba și despre o bună prevenție, deosebit de important e ca angajații din port să fie mai rezistenți la corupție”, spune Faeser.

Potrivit propriilor declarații, Faeser dorește cu fermitate să împiedice răspândirea violenței în Germania. Ea a susținut noua alianță portuară, la întâlnirea colegilor săi din departamentul european, pentru a pune capăt spiralei de violență. „Anchetatorii din Olanda şi Belgia au descoperit chiar camere de tortură. Și am văzut jurnalişti şi procurori ameninţaţi sau chiar ucişi acolo. Iar asta, în mijlocul Europei”.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIURILE HotNews.ro