48 de ore pe HotNews.ro: Jeffrey Franks: Romania trebuie sa fie suficient de protejata incat criza sa loveasca o alta tara; Cateva observatii la discursul Regelui; Cum se face capitalizarea sistemului bancar si solutii posibile ale crizei euro
Pe termen lung toti vom muri, vorba lui Keynes dar trebuie sa gasim modalitatile prin care acest lucru sa nu se intample pe termen scurt. Pietele cauta vulnerabilitati si tari vulnerabile. Iar atunci cand le gasesc, le ataca iar tarile devin expuse unor mari probleme. Toti ne intrebam care este tara care va urma sa cada”, a declarat Jeffrey Franks in cadrul unei conferinte organizate la Banca Mondiala.
Alin Popescu (19 ani) a absolvit anul acesta Colegiul National „Gheorghe Lazar” din Bucuresti, a trecut peste BAC-ul cu cele mai slabe rezultate din ultimii 20 de ani si acum este student in Marea Britanie. Dupa inceperea cursurilor, a povestit pentru HotNews.ro care sunt primele impresii de la o facultate din strainatate. Interesanta este perceptia unui adolescent care trece dintr-un sistem sub-performant intr-un sistem universitar recunoscut. „Cei de la lecture sunt niste somitati; oameni cu CV-uri impresionante care reusesc sa tina un amfiteatru intreg cu ochii si urechile pe ei timp de o ora”, povesteste Alin Popescu.
„Nu vad Romania ca pe o mosternire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri. Asa sa ne ajute Dumnezeu!”. Cu aceste cuvinte si-a incheiat regele Mihai primul discurs sustinut in Parlamentul Romaniei dupa 64 de ani. In acest discurs, fostul suveran a vorbit despre democratie si libertate, despre criza si viitor, dar si despre Coroana regala – „o reflectare a Statului, in continuitatea lui istorica, si a Natiunii, in devenirea ei”, care „a consolidat Romania prin loialitate, curaj, respect, seriozitate si modestie”.
„In acest moment, recapitalizarea bancilor la nivel european este vazuta ca o preconditie pentru a putea rezolva problema Greciei si a celorlalte state cu datorie suverana excesiva. Sunt foarte multe banci care au in portofoliu titluri de stat emise de Grecia, de exemplu. Aceste titluri au fost tratate ca fiind cu risc zero, ceea ce inseamna ca nu au fost provizionate si nu au necesitat alocare de capital. Prin urmare, pierderile potentiale ca urmare a unei restructurari a datoriilor suverane le-ar subrezi puternic soliditatea financiara. Pentru a putea supravietui, multe banci europene au nevoie de infuzii de capital. Recapitalizarea se poate face in 3 feluri”, a explicat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
Regele Mihai si fostul presedinte Ion Iliescu s-au intersectat, inainte de discurs, la prezidiul Camerei Deputatilor. Iliescu a incercat sa dea mana cu Regele, dar a fost evitat. Deputatul PSD Valeriu Zgonea a fost protagonistul unei scene stanjenitoare. Mai intai i-a inmanat regelui o decoratie, dupa care i-a luat-o pentru a se poza cu ea. Dupa discurs, Regele a fost intampinat in holul Parlamentului, intre altii, si de senatorul PSD Catalin Voicu, trimis in judecata pentru trafic de influenta.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat marti ca recapitalizarea bancilor din statele euro nu trebuie sa afecteze fluxul lichiditatilor in Romania, afirmand ca „societatile bancare, firme-mama, vor continua sa asigure lichiditati pentru sucursalele din Romania”, potrivit Mediafax.
Cateva observatii la discursul Regelui
Cele opt minute de discurs tinut de Regele Mihai in Parlament la implinirea celor 90 de ani ai sai au condensat atat de multe evenimente incat pare cam dificil sa te ocupi de toate. Ficare din ele are, totusi, o anumita relevanta. Un eveniment in sine este continutul discursului, decretat instant la TV un tezaur de intelepciune. Totusi, gasim acolo cuvinte cam pompoase, idei cam rasuflate, expresii intregi auzite si in alta parte. Rareori l-am zarit pe Rege printre vorbele rostite greu.
Deputatul PSD, Valeriu Zgonea, a declarat, pentru HotNews.ro, ca “a respectat protocolul de stat” si ca nu a incalcat nici o regula in timpul ceremoniei de marti, 25 octombrie, de la Palatul Parlamentului. Zongea i-a inmanat Regelui Mihai o decoratie, dupa care i-a luat-o din maini pentru a se poza cu ea. Deputatul PSD a mentionat ca ar fi trebuit sa rosteasca si “un mic speech” pe care nu l-a mai spus.