Sari direct la conținut

50 de bani garanție SGR – Cum să faci ca automatele să refuze cât mai puține PET-uri și sticle

HotNews.ro
Sunt în România peste 3.800 de automate unde puteți duce ambalaje pentru a primi garanția de 50 de bani și se întâmplă uneori ca PET-urile să fie refuzate, iar alteori sunt cozi mari de oameni cu plase pline de sticle și doze. Ce puteți face pentru a reduce mult situațiile în care nu reușiți să luați garanția?
Sistemul Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București, Foto: Inquam Photos / George Călin
Sistemul Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București, Foto: Inquam Photos / George Călin

Românii au returnat de la început de decembrie peste 350 de milioane de ambalaje SGR și în luna mai se va trece probabil de 200 de milioane pentru cele 31 de zile (1-31 mai). Cantitățile colectate cresc rapid, la raft aproape toate ambalajele au logo-ul SGR și crește și numărul de camioane de la RetuRO care strâng ambalajele de la automate și le duc la centrele de sortare și colectare.

Milioane de oameni duc ambalajele la aparatele RVM ale comercianților, mulți nu au avut probleme, o parte au avut nemulțumiri de câteva ori. În prezent, sunt 3.838 de automate, cu peste 800 mai multe decât în februarie.

Un studiu citat de InfoClima.ro arată că peste 55% dintre bucureșteni au aderat la Sistemul de Garanție–Returnare (SGR) și peste 60% dintre ei au declarat că sunt familiarizați cu acesta.

La nivel de țară, conform unui studiu Kantar, peste 50% dintre consumatorii români au aderat până în prezent la SGR. Acest lucru indică o acceptare semnificativă a programului la nivel național.

În cinci luni și jumătate am fost de peste 25 de ori cu diverse ambalaje la automate din cinci supermarket-uri diferite.

Câteva sfaturi și concluzii, în urma experiențelor din ultimele cinci luni la automatele de primire a ambalajelor SGR

  • Verificați înainte de a pleca de acasă dacă toate ambalajele au logo SGR. Mai sunt încă ambalaje fără sigla SGR, mai ales la sticle de suc, de vin sau de spirtoase.
  • Este important să NU mai fie lichid în sticlă. Automatele cântăresc recipientele și le recunosc greutatea, scopul fiind de a respinge ambalajele pline sau parțial pline.
  • Dacă unele ambalaje sunt respinse, asta se întâmplă și fiindcă unii producători nu au făcut codul de bare după dimensiunile indicate în regulament (uneori poate fi prea îngust, alteori prea lung, așa că apar dificultăți la citire).
  • Ar fi bine să evitați zilele de weekend, fiindcă mulți oameni au atunci timp să meargă la magazin și vin cu multe sacoșe de ambalaje. Am văzut și cozi formate din mai mult de 15 oameni, unii având și 3-4 plase pline. Nu doar că durează mult până când oamenii introduc ambalajele, dar se umple cuva RVM-ului și angajații magazinului trebuie să vină să ia sacii plini. Poate dura mult.
  • Dacă automatul nu citește din prima codul de bare al unui ambalaj SGR nu renunțați. Ajută dacă îl mai introduceți o dată în automat, eventual schimbați puțin poziția ambalajului înainte de a-l oferi automatului. NU ajută dacă introduceți cu viteză, cu forță ambalajul în RVM.
  • Una dintre concluzii este că „omul sfințește locul”: sunt supermarket-uri la care paznicul de la intrarea în magazin îi ajută pe cei care vin cu pungile de ambalaje, le spune mici „trucuri” despre cum să introducă sticla sau să încerce de mai multe ori, dacă un ambalaj cu sigla SGR este refuzat prima oară.
  • Dacă PET-ul este turtit rău, automatul îl va refuza. Uneori ajută să suflați într-un ambalaj PET de 0,5 litri pentru a-l aduce cât mai aproape de forma inițială, astfel încât să fie primit de RVM. Automatele recunosc forma siluetei ambalajului (de exemplu forma gâtului și a alungirii sau rotunzimea bazei).
  • Automatele sunt concepute astfel încât să poată citi coduri de bare și dețin un fișier actualizat de coduri de bare valide care să indice automatului cum trebuie manipulat un ambalaj cu un anumit cod de bare.
  • La chioșcuri și la magazinele mici de cartier nu aveți aproape nicio șansă să primiți garanția pe ambalaje.
  • Sunt oameni care mai merg cu PET-uri mari de apă, de 5 litri: Acestea NU sunt incluse în sistem, fiindcă nu ar încăpea în automatele de preluare. Sistemul Garanție – Returnare (SGR) se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv. NU pot fi aduse borcanele sau sticlele vechi pe care le aveți în pivniță sau în pod.
  • Ambalajele din sticlă sunt sparte în interiorul automatelor de către un ciocan special care despică sticla în câteva bucăți mari.
ARHIVĂ COMENTARII
Armadilo • 2015-02-19 13:52:16
cand stii ce iti fac rusii...................... Au inchis rafinaria intentionat ca sa nu mai fie concurenta si pentru a slabii economia nationala...... Unde ii sinistrul ala de Iliescu care striga in gura mare ca nu ne vindem tara???????? Iti vine sa dai cu ei da pamanat sa nu mai ramana nici rahat de analiza........ Vai voua netrebnici ce sunteti, ati vandut o tara intreaga pe nimic, nu exista nici un domeniu pe care sa il fi atins pacostea asta comunisto-liberala. Asta este imaginea noastra ca tara: FIER VECHI !!!!
0 6
vali47 • 2015-02-19 13:59:52
Noi nu puteam să o vindem la fier vechi?Să nu-i spânzurăm pe ăștia(guvernanții)care au transformat România în ruine?Ne trebuia un specialist care să distrugă o rafinărie și să o vândă la fier vechi.Și Ponta nu are nici-o vină?Și mai spune că-i vorbim de rău mama!Mama lui de hoț!
0 6
andreesanu • 2015-02-19 14:34:08
Rafo una din cele mai bune rafinarii scoala si sursa de specialisti pentru Teleajen si Midia a fost sortita pieirii in momentul formarii Petrom cind in loc de Rafo a intrat in hora Arpechimul. Am cunoscut asa zisele programe de restructurare a Rafo erau niste parodii ,totul dupa 90 era dictatura PDSR apoi PSD care a manevrat modul de asa zisa privatizare in fond un jaf ca in majoritatea ministerului industriilor.Fie Iacubov,Tender ,Iancu toti au devalizat Rafo au facut datorii la stat cu ajutorul celor care faceau jocurile politice PSD. Au vindut in final celor care au luat-o sa spele niste bani si celor care povesteau frumos despre conversia Rafo in sursa de nafta pentru Arpechim !!!. Politica industriei petrochimice romanesti nu se mai face in Romani de pe vremea preafericitului NASTASE care vinzind Petrom la OMW a ingropat definitiv Arpechim si in efect de domino Oltchimul lasat fara etilena ,iar amarita de Rafo cui sa mai dea NAFTA chiar daca prin absurd ar fi pornit ! Cei la Rafo azi este in toata tara devalizata de PDSR +PSD la care au pus umarul si ceilalti . PDSR= prapad,dezastru sistematic in Romania.
0 1
jackalphonse • 2015-02-19 15:10:24
sa ai parte de noroc in viata asa cum ai aranjat tu norocul Romaniei. bine ca ai fost cercetat pentru conferinte si termopane. justitie de rahat care se crede independenta. iti vine sa plangi cu urlete. toata clasa politica, dar absolut toata sper sa ajunga in puscarie. avem nevoie de o revolutie adevarata, nu o revolutie in care oamenii cinstiti au murit, fiind transformata in lovitura de stat, adica furata, de comunistii mai lacomi decat cei care ne au condus
1 2
Sting • 2015-02-19 16:14:03
...scoaterea de sub influenta ruseasca? Toate aceste marsavii par premeditate si negociate dinainte, ca un fel de pret pentru asa zisa libertate. Este ca si cum esti violat si esti fortat sa privesti.
0 0
paranoid_android • 2015-02-19 21:31:20
se poate ca in noua runda de sanctiuni impotriva rusiei sa il includem si pe cetatanul rus mai sus mentionat si sa il "deposedam" de 96,21% din rafinarie?
0 0
ion vasile • 2015-04-02 11:43:29
serviciile si legislativul dorm in continuare?
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro