Sari direct la conținut

50 de riscuri pentru 2013 – Lumea este din ce in ce mai vulnerabila

HotNews.ro

Disparitatile mari dintre venituri ca urmare a masurilor de austeritate impuse de guverne, un esec al sistemului financiar global, dezechilibrele fiscale si o criza a aprovizionarii cu apa sunt primele 4 riscuri semnalate de Raportul Global Risks 2013, care va fi lansat la sfarsitul lunii la Davos. Raportul cuprinde 80 de pagini si analizeaza principalele 50 de riscuri globale, la realizarea documentului participand aproape 500 de experti.

Citeste in atasament Raportul Global Risks 2013 integral

Printre riscurile trecute in revista se mai numara atacurile cibernetice, cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera,dar si criza datoriilor suverane ori atacurile cibernetice.

Raportul cu privire la riscurile globale pentru 2013 a fost publicat inaintea intalnirii World Economic Forum, intalnire anuala intre expertii economici care are loc la Davos, Elvetia la sfarsitul lui ianuarie. Raportul confirma tendinta din 2012 de „mutare” a riscurilor din zona problemelor de mediu catre cele din zona economica. .

De asemenea, criza economica inflameaza tensiunile sociale si, ca urmare, politicile orientate catre populism, nationalism si protectionism pot duce la o crestere a tensiunilor sociale, mai spun autorii raportului.

Lumea este din ce in ce mai vulnerabila din cauza riscurilor legate de criza financiara si de catastrofele naturale, considera Forumul Economice Mondial (WEF) in raportul sau din 2013 legat de riscurile mondiale, publicat la Geneva si citat de AFP.

Riscurile legate de criza financiara „care persista” deturneaza atentia „de la schimbarile climatice, in conditiile in care evenimentele meteorologice extreme sunt in crestere”, scriu expertii WEF, care organizeaza in fiecare an, la finele lui ianuarie, celebrul Forum de la Davos.

Acest raport este bazat pe o ancheta realizata in randul a 1.000 de experti si factori de decizie.

Dupa un an 2012 marcat de uraganul Sandy si de inundatii masive in China, expertii apreciaza ca majorarea emisiilor de gaze cu efect de sera este deosebit de ingrijoratoare si denunta incapacitatea lumii de a se „adapta la schimbarile climatice”, ceea ce antrezeaza un risc de mediu ale carui „efecte vor fi din ce in ce mai marcante in cursul urmatorului deceniu”.

Pentru Axel Lehmann, responsabil cu controlul riscurilor la compania elvetiana Zurich Insurance Group, a venit „momentul actiunii”, din cauza „cresterii costurilor legate de evenimente precum uraganul Sandy, imensele pericole cu care se confrunta natiunile insulare si comunitatile de coasta si absenta solutiilor fata de emisiile de gaze cu efect de sera”.

John Drzik, director general la Oliver Wyman Group, un cabinet international de consultanta, „doua furtuni, una de mediu si alta economica, vor sfarsi prin a intra in coliziune, daca nu alocam resursele necesare pentru a reduce riscul in crestere pe care il prezinta evenimentele climatice severe, este chiar prosperitatea generatiilor viitoare care ar putea fi amenintata”.

Expertii WEF stigmatizeaza si un nou fenomen, „cyber-incendiile salbatice”, provocate pe internet de evenimente precum „un film critic despre islam pe YouTube” si care se dezsvolta in revolte populare.

„Intr-o lume unde rolul traditional de gardian pe care il joaca presa isi pierde din importanta”, trebuie identificate mijloacele de a stinge aceste incendii, apreciaza WEF.

In fine, un alt risc denuntat in 2013 de WEF este cel legat de sanatate, in conditiile unei „rezistente in crestere la antibiotice”, si care „risca sa aduca lovitura de gratie sistemelor noastre de asigurari de sanatate secatuite”.

Tot in lumea sanatatii WEF trage un semnal de alarma asupra riscului propagarii pandemiilor, „favorizate de o lume hiperconectata”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro