Sari direct la conținut

62 de ani de la realizarea „imposibilului”: evadarea din Alcatraz. Cei 3 prizonieri au scăpat cu ajutorul unei linguri

HotNews.ro
Inchisoarea Alcatraz, Foto: Josh Edelson / AFP / Profimedia
Inchisoarea Alcatraz, Foto: Josh Edelson / AFP / Profimedia

În noaptea de 11/12 iunie 1962 trei bărbați au realizat imposibilul: au evadat din Alcatraz. Soarta lui Frank Morris și a fraților Anglin rămâne un mister, dar ingeniozitatea evadării lor din închisoarea de maximă securitate din SUA continuă să trezească interes.

Cetatea inexpugnabilă

În mai 1964, Michael Charlton de la BBC Panorama a făcut „cea mai terifiantă călătorie” traversând apele golfului San Francisco pentru a vedea infama insulă care adăpostea închisoarea Alcatraz. Supranumit „Stânca”, penitenciarul federal adăpostea unii din cei mai periculoși criminali din SUA . Era considerată o fortăreață inexpugnabilă. Asta până în iunie 1962, când trei bărbați au demonstrat contrariul, scrie Naftemporiki.gr.

Alcatraz a fost inițial o fortăreață de apărare navală. În timpul Războiului Civil din SUA, din cauza izolării insulei, a stâncilor abrupte și curenților reci care o înconjurau, acolo erau duși prizonierii de război.

Explicație foto: Cei 3 evadați din Alcatraz: Frank Morris și a fraților Anglin

La începutul secolului al XX-lea a fost reconstruită ca închisoare militară. În anii 1930, când SUA au încercat să facă față crimei organizate care înflorise în timpul prohibiției, „The Rock” a devenit închisoare pentru condamnați.

Curând au început să sosească acolo cei mai de temut condamnați din sistemul penitenciar federal. Printre cei mai faimoși deținuți s-au numărat gangsterii Al Capone, George „Machine Gun” Kelly, precum și criminalul Robert Stroud , care mai târziu avea să devină mai cunoscut drept „Omul Păsăre din Alcatraz”.

Criminal de la 13 ani si cu experienta in evadari

Cu patru ani înainte ca BBC să călătorească acolo, Frank Lee Morris ajunsese pe insulă. Rămas orfan la 11 ani și condamnat pentru prima sa crimă la 13 ani, Morris și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în închisoare. Considerat foarte inteligent, el era un criminal experimentat, cu acuzații care variau de la posesie de droguri la jaf armat.

Fusese trimis la Alcatraz în ianuarie 1960, după ce a evadat din Penitenciarul din Louisiana. Odată ajuns acolo a început să se gândească cum avea să evadeze. Cu el în celulă se aflau frații John și Clarence Anglin și Allen West, care fuseseră condamnați pentru jaf de bănci. Erau prizonieri la Alcatraz din 1957. Se cunoșteau însă din „perioadele” anterioare petrecute în închisoare.

Planul

Cei patru prizonieri au început să elaboreze un plan îndrăzneț de evadare. În câteva luni au tăiat betonul corodat de sare în jurul orificiului de ventilație care se afla sub chiuvetele lor.

În cea mai mare parte, au folosit linguri de metal furate din sala de mese și un burghiu improvizat realizat dintr-un motor de aspirator și pânze de ferăstrău aruncate. Pentru a acoperi zgomotul burghiului, Morris a cântat la acordeon.

Explicație foto: Celulă din închisoarea Alcatraz

Când au făcut o gaură suficient de mare încât să se târască prin ea, au urcat la nivelul superior al celulei și au înființat un „laborator de lucru” secret. Au acoperit găurile din peretele celulei cu reviste din biblioteca închisorii. Odată ajunsi în „atelierul” lor, s-au apucat să construiască o plută de cauciuc improvizată și veste de salvare făcute din peste 50 de haine de ploaie furate.

Dar în timp ce lucrau, au fost nevoiți să-și ascundă absența de gardienii care făceau controale periodice de noapte. Așa că și-au sculptat capetele din săpun, pastă de dinți și hârtie igienică. Pentru a le face să pară mai realiste, au folosit păr adevărat furat și el de pe podeaua frizeriei închisorii. Ei au simulat cu ajutorul unei grămezi de haine și prosoape sub pături prezența lor fizică în celulă pentru a face să pară că dorm.

Aplicarea planului

În seara zilei de 11 iunie 1962 erau gata să pună în practică planul lor ingenios. Lăsând capetele false pe paturile lor pentru a păcăli paznicii, Morris și cei doi frați Anglin au ieșit târâș din celulă. Evadarea lui West a eșuat pentru că nu a reușit să iasă din celulă la timp, așa că ceilalți au plecat fără el.

Au urcat pe acoperișul clădirii, apoi au coborât în ​​curtea închisorii, ținându-se de o conductă de drenaj exterioară, au urcat două garduri consecutive de sârmă ghimpată de 3,7 m și s-au trezit pe coasta de nord-est a insulei. Acolo și-au umflat barca și au dispărut în noapte. Alarma a fost trasă abia în dimineața următoare când au fost descoperite… capetele false.

Pe 14 iunie, Garda de Coastă a găsit una dintre vâslele prizonierilor. În aceeași zi, muncitorii au găsit un pachet care conținea lucrurile personale ale fraților Anglin sigilate cu cauciuc. Șapte zile mai târziu, unele rămășițe ale plutei au fost găsite lângă podul Golden Gate și a doua zi a fost descoperită una dintre vestele de salvare improvizate. Dar cei trei fugari nu au mai fost văzuți niciodată.

Cazul a rămas deschis

Deși prizonierii au evadat din închisoare, autoritățile au ajuns la concluzia că s-ar fi înecat încercând să evadeze de pe insulă. Corpurile lor, însă, nu au fost găsite niciodată.

Închisoarea Alcatraz a fost închisă în 1963, la un an după ce bărbații au evadat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro