7% – este noua rata a dobanzii de politica monetara decisa de BNR (de Emil Stoica)
BNR a confirmat asteptarile analistilor si a redus dobanda de referinta da la 7,25% la 7%, a 4-a scadere din februarie 2007 cand rata dobanzii era de 8,75%.
In sedinta din 25 iunie 2007, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat:
– Reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 7,25 la suta pe an la 7,00 la suta;
– Exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata a unui control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare;
– Mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Comunicatul BNR remarca o rata a inflatiei compatibila cu obiectivele de dezinflatie pe termen mediu, o moderare a ritmului de crestere economica precum si adancirea deficitului de cont curent. Cresterea accentuata a salariilor si tensiunile pe piata fortei de munca se afla, de asemenea, in atentia BNR.
Ca urmare, leul si-a oprit aprecierea fata de moneda unica europeana.
Cred insa ca pierderea de valoare a monedei nationale nu va opri tendinta de crestere a deficitului comercial si va avea un usor efect negativ asupra ratei inflatiei.
Rata inflatiei se mentine la un nivel relativ ridicat iar raportul INS pentru luna mai indica o inflatie in crestere. Ca atare, nu cred ca BNR va putea folosi reducerea ratei de referinta ca instrument de politica monetara pentru urmatoarele 6-9 luni.
Stabilitatea monetara are doi parteneri: banca nationala si executivul. Cred ca BNR si-a indeplinit foarte bine rolul pana acum si mai are instrumente pentru o stabilitate financiara, instrumente deja aminitite in comunicat.
Mingea se afla acum in terenul executivului care trebuie sa decida asupra majorarii TVA pentru a reduce consumul – si deci si deficitul comercial si inflatia, dar si pentu reforme privind cresterea flexibilitatii pe piata muncii pentru a atenua impactul cresterii salariilor asupra inflatiei.
Astfel de reforme si masuri ar fi: un nou cod al muncii, reducerea birocratiei, reducerea taxelor pe munca si, nu in ultimul rand, oprirea cresterilor salariilor bugetarilor si a pensiilor. Astfel de masuri ar duce si la cresterea gradului de libertate economica a Romaniei.
Insa intr-un an preelectoral si cu un guvern ce depinde de sustinerea social-democratilor in parlament, sunt sceptic ca executivul va introduce masuri nepopulare.
dezbate pe blogul lui Emil Stoica