80 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz: zeci de supraviețuitori vor participa la ceremoniile de comemorare la care politicienii nu vor ține discursuri. „Antisemitismul își face din nou apariția în Europa”
![Lagarul Auschwitz si lozinca de la intrare - Arbeit macht frei, Foto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia](https://hotnews.ro/wp-content/uploads/2024/04/image-2023-05-31-26303297-41-lagarul-auschwitz-lozinca-intrare-arbeit-macht-frei.jpg?w=800&h=533&crop=1)
Ceremonii de comemorare la 80 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau urmează să aibă loc luni la infamul lagăr nazist german de exterminare, reunind aproximativ cincizeci de supraviețuitori, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.
Sub poarta de intrare în Birkenau, aceștia vor lua parte la o ceremonie oficială, alături de zeci de lideri, printre care regele Marii Britanii Charles al III-lea și președintele francez Emmanuel Macron, precum și cancelarul și președintele Germaniei, Olaf Scholz și Frank-Walter Steinmeier.
Ceremonia urmează să înceapă la ora locală 16:00 (15:00 GMT) și vor participa 54 de delegații internaționale.
„Anul acesta, ne concentrăm pe supraviețuitori și pe mesajul lor”, a declarat, pentru AFP, Pawel Sawicki, purtătorul de cuvânt al muzeului Auschwitz. „Nu vor exista discursuri ale politicienilor”, a subliniat el.
Potrivit organizatorilor, aceasta ar putea fi ultima comemorare importantă care să reunească un grup mare de supraviețuitori.
„Știm cu toții că peste zece ani, pentru cea de-a 90-a comemorare, nu va mai fi posibil să avem un grup atât de mare”, a spus Sawicki.
![](https://hotnews.ro/wp-content/uploads/2025/01/profimedia-0957993926.jpg?w=1024)
Mesaj puternic al UE la 80 de ani de la eliberarea Auschwitz
„Nu vom uita niciodată cei 6 milioane de evrei asasinați cu sânge rece și toate victimele Holocaustului”, a subliniat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, duminică seara.
„În condițiile în care ultimii supraviețuitori dispar, este de datoria noastră, în calitate de europeni, să ne amintim de aceste crime incalificabile și să onorăm memoria victimelor”, a adăugat ea pe rețeaua socială X.
La Bruxelles, clădirea Comisiei Europene a fost iluminată în semn de omagiu pentru victime.
„Antisemitismul își face din nou apariția în Europa. Necesitatea de a lupta împotriva acestui flagel, online și în afara internetului, nu a fost niciodată mai puternică”, a adăugat Ursula von der Leyen într-un al doilea mesaj.
„Istoria evreilor nu poate fi disociată de istoria Europei. Suntem hotărâți nu doar să apărăm, ci să celebrăm viața evreiască în Europa”, a conchis șefa executivului european.
Lagărul Auschwitz, cel mai cunoscut simbol al exterminării evreilor în timpul Holocaustului
Auschwitz-Birkenau a devenit simbolul genocidului comis de Germania nazistă asupra a șase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în acest loc între 1940 și 1945, precum și asupra a peste 100.000 de neevrei.
Lagărul a fost înființat în 1940 în barăcile din Oswiecim, în sudul Poloniei ocupate, oraș al cărui nume a fost germanizat în Auschwitz de către naziști. Primii 728 de prizonieri politici polonezi au sosit pe 14 iunie același an.
La 17 ianuarie 1945, confruntați cu înaintarea trupelor sovietice, naziștii au forțat 60.000 de prizonieri emaciați să mărșăluiască spre vest în ceea ce a devenit cunoscut drept ‘Marșul morții’.
Între 21 și 26 ianuarie, germanii au aruncat în aer camerele de gazare și crematoriile de la Birkenau și s-au retras.
Pe 27 ianuarie, trupele sovietice au sosit și au găsit 7.000 de supraviețuitori.
Ziua eliberării lagărului a fost proclamată de Organizația Națiunilor Unite drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
![](https://hotnews.ro/wp-content/uploads/2025/01/profimedia-0957994922.jpg?resize=1024,683)
Rușii nu au fost invitați la comemorarea eliberării lagărului
Până la invadarea Ucrainei în februarie 2022, o delegație rusă a participat întotdeauna la ceremoniile de comemorare, dar în ultimii trei ani nu a mai fost invitată, o decizie a organizatorilor care a fost puternic criticată de Moscova.
Zvonurile privind posibila participare a premierului israelian Benjamin Netanyahu la ceremonii au stârnit, de asemenea, controverse.
Anul trecut, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Netanyahu, suspectat de crime împotriva umanității și crime de război.
La cererea președintelui polonez Andrzej Duda, guvernul polonez a confirmat luna aceasta că nu îl va aresta pe Netanyahu dacă va vizita Auschwitz, chiar dacă se pare că liderul israelian nu are nicio intenție să vină.
Israelul va fi reprezentat de ministrul educației, Yoav Kisch.