Sari direct la conținut

Serviciul de securitate al Rusiei a pompat milioane de dolari pentru a da jos guvernul pro-occidental al Republicii Moldova

HotNews.ro
Chișinău, Republica Moldova, Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia
Chișinău, Republica Moldova, Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

FSB a direcționat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta țara spre Moscova, arată documente consultate de The Washington Post.

După ce mii de protestatari s-au adunat luna trecută în fața palatului prezidențial din Moldova, cerând demisia liderului pro-occidental Maia Sandu, omul din spatele demonstrației – un lider al unui partid de opoziție aflat în exil în Israel – a primit felicitările Moscovei.

Un politician rus de rang înalt l-a lăudat pe organizatorul protestului, Ilan Șor, ca fiind „un partener demn pe termen lung” și chiar a oferit regiunii moldovenești conduse de partidul lui Șor un contract ieftin de gaze rusești, potrivit serviciului de presă al lui Șor.

Supranumit „tânărul” de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Șor, în vârstă de 35 de ani, este o figură pricipală în eforturile Kremlinului de a submina Republică Moldova, arată documente ale serviciilor de informații și interviuri cu oficiali moldoveni, ucraineni și occidentali analizate de The Washington Post.

Documentele ilustrează modul în care Moscova continuă să încerce să manipuleze țările din Europa de Est, chiar și în timp ce campania sa militară din Ucraina eșuează.

Trezoreria americană a impus miercuri sancțiuni împotriva mai multor organizații și persoane din Rusia sau Republica Moldova, inclusiv a lui Șor, afirmând că acesta „coordona cu reprezentanți ai altor oligarhi pentru a crea tulburări politice în Moldova” și că „a primit sprijin rusesc”, precum și că a lucrat în iunie „cu entități cu sediul la Moscova pentru a submina” candidatura Republicii Moldova la aderarea la Uniunea Europeană.

Control asupra televiziunilor din Republica Moldova

Potrivit lui Șor și șefului consiliului de supraveghere a mass-media din Moldova, la sfârșitul lunii septembrie, controlul asupra principalelor două canale de televiziune pro-ruse din Moldova a fost transferat unui asociat apropiat al lui Șor, oferindu-i acestuia o platformă importantă pentru a promova o agendă aliniată Moscovei.

În plus, FSB a trimis o echipă de strategi politici ruși pentru a consilia partidul lui Șor. Și, potrivit documentelor, FSB a supravegheat o tranzacție prin care un oligarh rus a achiziționat unul dintre principalele active ale lui Șor, pentru a-l proteja de autoritățile moldovenești.

Partidul Șor urma să fie poziționat ca unul „de acțiune concretă”, populist „în adevăratul sens al cuvântului”, un partid care „schimba viața oamenilor în bine”, au scris strategii ruși într-un raport către FSB, care se afla printre documentele analizate de The Washington Post.

Campania Rusiei în Republica Moldova s-ar putea intensifica

Șor neagă că a primit sprijin din partea Moscovei, susținând că el conduce un „partid absolut independent, care apără doar poziția cetățenilor moldoveni”.

Oficialii moldoveni și americani se tem că eforturile Kremlinului de a submina Republica Moldova, parte a unei campanii care datează de zeci de ani, s-ar putea intensifica dacă va suferi noi pierderi în Ucraina.

Republica Moldova, care, alături de Ucraina, a primit în iunie statutul de candidat la UE, este deosebit de vulnerabilă la presiunea rusă din cauza dependenței sale de aproape 100% de gazul rusesc.

Facturi uriașe la energie

Creșterile de peste cinci ori mai mari ale prețului la gaz din acest an au afectat puternic populația de 2,5 milioane de locuitori, iar facturile la energie reprezintă acum peste 60% din costul mediu de trai al unui moldovean, au declarat oficialii de la Chișinău.

Oficialii se tem că protestele organizate de Șor, deși relativ mici deocamdată, ar putea escalada odată cu venirea iernii și că o criză energetică ar putea fi folosită pentru a răsturna guvernul.

Noul procuror anticorupție din Moldova a reținut luna aceasta 24 de persoane, inclusiv membri ai partidului lui Șor, în legătură cu presupusa finanțare ilicită a demonstrațiilor, procurorul afirmând că anchetatorii au confiscat 20 de saci negri cu 3,5 milioane de lei (aproximativ 181.000 de dolari) în numerar.

Partidul Șor a declarat că arestările au reprezentat „presiuni” din partea autorităților pentru a perturba protestele antiguvernamentale.

Importul de corupție din Rusia

Din 2016, operațiunile FSB în Republica Moldova au fost conduse de Dmitri Miliutin, un general în cadrul serviciului de securitate care ocupă funcția de șef adjunct al Departamentului de informații operaționale, potrivit documentelor.

În cea mai mare parte a perioadei în care a ocupat acest post, au declarat oficialii, Miliutin a lucrat prin intermediul lui Igor Chaika, un om de afaceri rus care este fiul fostului procuror general al Rusiei.

Chaika este reprezentantul în Moldova al unei asociații de afaceri legate de Kremlin, Delovaya Rossiya.

Trezoreria a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva lui Chaika miercuri, spunând că „împreună cu secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov”, acesta a „elaborat planuri detaliate pentru a submina președintele moldovean Maia Sandu și a readuce Moldova în sfera de influență a Rusiei”.

În plus, potrivit Trezoreriei, guvernul rus a folosit „companiile lui Chaika ca paravan pentru a direcționa bani către partidele politice colaboratoare din Moldova. Unele dintre aceste fonduri ilicite de campanie au fost alocate pentru mită și fraudă electorală”.

Miliutin a comunicat intens cu Chaika

Miliutin a comunicat cu Chaika de peste 6.000 de ori între decembrie 2020 și iunie 2022, potrivit documentelor serviciilor secrete ucrainene.

FSB „verifica cu (Chaika) ce trebuia făcut în orice moment”, a declarat un oficial ucrainean din domeniul securității, făcând referire la documente.

FSB, Miliutin și Chaika nu au vrut să comenteze penteu The Washington Post, iar Peskov a declarat că „desigur” îl cunoaște pe Chaika, dar că nu a lucrat niciodată la vreun plan cu acesta pentru a restabili influența rusă în Moldova.

Cădrea lui Dodon și ascensiunea Șor

Până de curând, arată documentele, principalul vector al FSB în Moldova a fost Partidul Socialist, condus de Igor Dodon, care a fost președintele pro-Moscova al Moldovei între 2016 și 2020.

Chaika nu și-a ascuns niciodată legăturile strânse cu Dodon: din 2019, el a deținut împreună cu fratele mai mic al lui Dodon afaceri în Rusia în domeniul imobiliar și al gestionării deșeurilor, potrivit documentelor oficiale de înregistrare a companiilor.

Într-un filmuleț înregistrat în secret și scurs în 2019, Dodon a recunoscut că a primit finanțare de la Kremlin – inclusiv de la Gazprom – și a declarat că are nevoie de 800.000 de dolari până la 1 milion de dolari pe lună pentru a acoperi „costurile de funcționare” ale partidului său.

La 15 noiembrie 2020, Maia Sandu, cunoscută pentru viziunile sale pro-occidentale, a devenit președintele Republicii Moldova.

Acest lucru le-a dat planurile peste cap FSB-ului și a schimbat planul în 2021, pentru a folosi poziția socialiștilor ca cel mai mare partid din Parlament, împreună cu partidul lui Șor, pentru a menține influența agenției rusești, inclusiv prin adoptarea unei legi care ar transfera controlul asupra serviciului de securitate și informații din Moldova de la președinte la Parlament.

Dar partidul lui Dodon a fost învins în alegerile parlamentare din iulie 2021, iar planul nu a ajuns nicăieri.

Strategii politici moldoveni angajați de FSB au raportat la Moscova în septembrie 2021 că Dodon era o persoană cu o „reputație afectată ireversibil” și că trebuie îndepărat de pe scena politică.

Șor l-a înlocuit pe Dodon

Așa FSB a ajuns la partidul Șor pentru a-l înlocui pe Dodon.

Strategii politici angajați de Kremlin au călătorit pentru prima dată la Chișinău din Rusia în martie 2021 pentru a lucra în secret cu partidul lui Șor, arată documentele analizate de publicația americană.

Aceștia au depus eforturi mari pentru a se asigura că prezența lor nu este descoperită, cumpărând cartele SIM preplătite pentru telefoane cu cartelă și păstrând ascunse adresele apartamentelor pe care le închiriau – chiar și pentru membrii partidului lui Șor, potrivit unei note scrise de unul dintre ei.

Printre măsurile pe care aceștia le-au recomandat partidului Șor se numără ștergerea cât mai mult posibil a „fondului negativ”, probabil condamnarea penală din trecut a lui Șor, și încercarea de a-i curăța imaginea pe internet.

Într-un grafic care făcea parte din recomandările trimise înapoi la FSB, strategii au propus să ofere jurnaliștilor „recompense” pentru a șterge articolele „în circumstanțe extreme” sau pentru a obține „controlul asupra deciziilor judecătorești”, dacă partidul Șor alegea în schimb să îl dea în judecată pentru defăimare.

Oamenii de rând suferă indiferent de presiunile politice

Pentru mulți moldoveni care au protestat împotriva guvernului de la Chișinău, indiferent de acuzațiile procurorului potrivit cărora unii sunt plătiți pentru a protesta, preocupările lor sunt reale și presante.

„Oamenii ies în stradă pentru că nu ne putem permite să trăim”, a declarat o pensionară, Zina.

„Prețul gazelor a crescut de cinci ori, iar pensiile și salariile sunt la fel. Șor ne-a dat cadouri de sărbătorile naționale. Iar ăștia de la putere ne-au arătat doar pumnii”.

Protestatarii susținuți de Șor au recurs la tactici din ce în ce mai agresive, iar pe măsură ce criza energetică din Moldova se intensifică, Chișinăul este în alertă.

Rușii „fac tot ce pot pentru a stinge lumina”, a declarat un oficial occidental. „Nu au nevoie să facă mai mult decât atât pentru a destabiliza guvernul moldovean”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro