Sari direct la conținut

Ramzan Kadîrov susține că Putin l-a avansat în grad pentru a doua oară în 6 luni / Ce rol ar putea ocupa de fapt

HotNews.ro
Ramzan Kadirov este un aliat apropiat al presedintelui Vladimir Putin, Foto: Willvest News / Profimedia Images
Ramzan Kadirov este un aliat apropiat al presedintelui Vladimir Putin, Foto: Willvest News / Profimedia Images

Liderul cecen Ramzan Kadîrov susține că președintele Vladimir Putin l-a avansat în grad pentru a doua oară în șase luni și că acum este general-colonel al armatei ruse, anunță TASS.

„Vreau să vă împărtășesc încă o veste bună. Președintele Rusiei mi-a acordat gradul de general-colonel. Decretul a fost emis sub numărul 709. Vladimir Vladimirovici [Putin] m-a informat personal despre acest lucru și m-a felicitat”, a scris Kadîrov pe canalul său de Telergram.

El a mai spus că Putin i-a transmis felicitări astăzi când cecenii sărbătoresc ziua capitalei Groznîi, ziua profesorului și ziua tineretului cecen.

„Șeful statului m-a sunat și mi-a cerut să urez bunăstare, noroc și succes tuturor locuitorilor Republicii Cecene în numele său! În ciuda volumului său de muncă, comandantul suprem nu uită niciodată date semnificative în regiunea noastră”, a mai notat acesta.

Șeful Ceceniei a menționat că, din cauza „operațiunii militare speciale” din Ucraina, evenimente de divertisment nu au fost incluse în programul festiv de anul acesta, ci că „echipe creative” și artiști vor cânta compoziții spirituale și patriotice, vor cinsti eroii patriei și vor vorbi despre isprava acestora.

Ramzan Kadîrov spune că a fost avansat în grad în luna martie

Liderul cecen susținuse la sfârșitul lunii martie că Vladimir Putin i-a conferit gradul de general-locotenent al armatei ruse, după ce în urmă cu doi ani fusese făcut general-maior.

Însă anunțul a fost privit cu scepticism la momentul respectiv. În primul rând, Kadîrov nu a anunțat el însuși avansarea în grad, acesta fiind felicitat în public de președintele legislativului de cecen și unul dintre miniștrii săi pentru promovare în data de 28 martie.

În al doilea rând decretul de avansare a acestuia în grad nu a fost publicat nici pe site-ul Kremlinului, nici pe cel al ministerului Apărării de la Moscova.

Cert este că Kadîrov și-a asumat promovarea, intrând inclusiv într-o polemică legată de acest subiect cu Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

La începutul lunii aprilie Peskov a acordat un interviu televiziunii de stat din Belarus și a fost întrebat despre avansarea în grad a lui Kadîrov.

Ceartă între doi dintre aghiotanții lui Vladimir Putin

„Nu am văzut încă decretul. De îndată ce îl vedem, dacă nu este clasificat – și sunt documente clasificate, cu ștampila și semnătură – dacă este deschis, atunci va fi publicat, desigur”, a răspuns purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Kadîrov a reacționat la afirmațiile sale, notând pe canalul său de Telegram că „am fost de fapt surprins când Peskov nu a comentat despre atribuirea gradului de general-locotenent pentru mine, chipurile pentru că nu a văzut decretul”.

„Aici, cu toate forțele de securitate și voluntari, suntem angajați într-o zi de operațiune specială și noapte (…) ‘Nu am vazut decretul’ – dar un laș care a fugit din țară într-un moment de instabilitate, presupus în vacanță, și s-a întors într-un moment de calm pe scena politică, se presupune că din vacanță, este un adevărat patriot”, a comentat ironic Ramzan Kadîrov.

Însă TASS notează acum că pe 7 aprilie, la 3 zile după această dispută de la distanță între doi dintre cei mai fideli aghiotanți ai președintelui rus, comandantul Districtutului Caucazului de Nord al Gărzii Ruse, Serghei Zaharov, a citit decretul corespunzător la o ceremonie solemnă și i-a înmânat epoleți lui Kadyrov.

Nu este clar însă dacă Ramzan Kadîrov este general al armatei ruse, după cum susține, sau în Garda Națională a Rusiei (Rosgvardia), ceea ce ar explica de ce epoleții i-au fost înmânați de un comandant din cadrul acestei unități separate de forțele armate ale Moscovei.

Adam Delimhanov, unul dintre apropiații lui Kadîrov, este șeful filialei cecene a Rosgvardia.

Garda Națională a Rusiei, o forță creată pentru uz intern dar care a fost trimisă să lupte în Ucraina, îi este subordonată direct lui Putin și este comandantă de Viktor Zolotov, unul dintre generalii de încredere ai liderului de la Kremlin.

Urmărește ultimele evoluții din a 224-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro