Sari direct la conținut

VIDEO Explozii puternice în orașul Herson, capitala regiunii din sudul Ucrainei / Rușii acuză atacuri cu sisteme HIMARS

HotNews.ro
Cladirea administrativa din centrul Hersonului, Foto: Captura video
Cladirea administrativa din centrul Hersonului, Foto: Captura video

Noi înregistrări video apărute pe rețelele de socializare arată că atacurile forțelor armate ucrainene au ajuns acum în centrul orașului Herson, capitala regiunii cu același nume din sudul Ucrainei.

RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, afirmă că clădirile administrației centrale instalate de forțele de ocupație în Herson au fost lovite de cel puțin 5 rachete HIMARS, imaginile video arătând avarierea puternică a uneia dintre clădiri.

Christo Grozev, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de la site-ul de investigații Bellingcat notează că presa de stat rusă trebuie să ia „decizii dificile” în legătură cu relatarea unor astfel de informații din teritoriile ocupate dar că asemenea atacuri sunt greu de ascuns. El spune că presa de la Moscova prezintă atacurile ca fiind îndreptate împotriva civililor.

Dacă exploziile au fost într-adevăr cauzate de rachete HIMARS, după cum susține presa rusă, acest lucru ar arăta o încredere extraordinară a forțelor ucrainene în propriile capacități din sudulțării, sistemele americane fiind aproape exclusiv folosite pe timpul nopții, când sunt mai greu de reperat și țintit de artileria rusească.

O înregistrare video rară cu lansări efectuate de sistemele HIMARS pe timp de zi s-a viralizat pe rețelele de socializare la începutul lunii august, majoritatea atacurilor ucrainene efectuate cu aceste lansatoare multiple de rachete vizând obiective cheie din Herson, precum podul Antonovskiy de peste Nipru, și regiunea Zaporojie învecinată pentru a tăia liniile de aprovizionare ale forțelor rusești.

Informații contradictorii despre exploziile din Herson

Ucraina nu a revendicat însă noile explozii din orașul Herson și a avertizat anterior că forțele de invazie ar pregăti o operațiune de tip „steag fals” în teritoriile ocupate.

Locuitorii din teritoriile ocupate de armata rusă au fost sfătuiți de Comandamentul Operațional Sud să se abțină de la vizitarea locurilor publice în perioada 17-20 septembrie.

Amintim că pe 29 august presa ucraineană a anunțat că mult așteptata contraofensivă din sudul țării a început, mai multe fotografii și înregistrări video atestând luptele puternice din Herson, în pofida unui „blackout” mediatic cerut de președinția lui Volodimir Zelenski pentru a nu oferi informații invadatorilor ruși.

Ulterior acțiunile ofensive din sudul Ucrainei au fost eclipsate de ofensiva lansată în regiunea Harkov pe 5 septembrie care a dus la prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din regiunea aflată în nord-estul Ucrainei.

Informații publicate de presa americană sugerează că inițial forțele ucrainene ar fi pregătit un atac masiv în Herson însă amploarea operațiunii a fost redusă în favoarea lansării unui atac și în Harkov după ce simulările de război făcute împreună cu comandanții militari de la Washington și Londra au sugerat că marea contraofensivă gândită la început de strategii Kievului ar fi eșuat.

Cu toate acestea, forțele ucrainene au continuat în ultimele zile să lanseze atacuri cu rachete și bombardeze podurile, depozitele de muniție și celelalte obiective strategice din Herson, deși intensitatea atacurilor pare să fi scăzut recent.

O înregistrare video dramatică apărută pe rețelele de socializare în data de 8 septembrie a surprins cum soldații ruși sunt loviți în plin de artileria ucraineană în timp ce încearcă să traverseze râul Nipru pentru a întări trupele aflate de cealalaltă parte a malului său.

Unele informații apărute mai devreme în cursul lunii septembrie sugerează că liderii de la Kiev și-ar fi propus să recucerească sudul Ucrainei până la sfârșitul anului însă este posibil ca acest obiectiv să fie reevaluat dacă atacurile lansate recent împotriva separatiștilor din Donețk și Lugansk vor avea succes.

Urmărește ultimele evoluții din a 205-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro