Sari direct la conținut

Reportaj AFP: În Izium, după plecarea rușilor, certurile și acuzele privind loialitatea revin

HotNews.ro
soldati ucraineni in Izium, nu departe de linia frontului cu rusii, Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia
soldati ucraineni in Izium, nu departe de linia frontului cu rusii, Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

În piața primăriei din Izium, un oraș-cheie recucerit duminică de forțele Kievului în estul Ucrainei, plecarea rușilor a făcut loc miercuri unor certuri legate în special de atitudinea locuitorilor în timpul ocupației, potrivit AFP.

Drapelul ucrainean a fost arborat miercuri dimineață în fața primăriei, care a fost complet devastată de incendiu, în prezența președintelui Volodimir Zelenski, înconjurat de soldați.

Acesta din urmă a promis „victoria” poporului său, în timpul unei prime deplasări în regiunea Harkov de la eliberarea în această lună a zonei, recucerită aproape în întregime de forțele sale în doar 15 zile.

Mai târziu în cursul dimineții, zeci de locuitori, majoritatea în vârstă, s-au adunat în aceeași piață din centrul orașului Izium.

În loc să se întâlnească cu președintele Zelenski, a cărui vizită nu fusese anunțată în prealabil, ei au vrut să se întâlnească cu primarul Valeri Martșenko, pentru a-i expune doleanțele lor: restabilirea serviciilor, ajutor din partea statului. El nu a venit.

Ar fi trebuit ca oamenii să accepte ajutor rusesc în timpul ocupației?

Opiniile diferă. Iar în piață sunt arătați cu degetul cei care au acceptat ajutorul umanitar de la Moscova.

-Vrei să mor, nu-i așa?, se apără Svitlana Ficher, 55 de ani, o femeie care a primit ajutor rusesc.

-Nu mai țipați!

-Întrebarea ta este: sunt de partea rușilor? Nu, îmi pare rău, sunt în țara mea.

-Vrea să fie hrănită de ruși, spune un alt bărbat.

– Ai vândut Ucraina pentru mâncare, strigă o altă femeie.

O femeie intervine pentru a o apăra pe Svitlana, care este acuzată de mulțime:

-Și ce ai mâncat în tot acest timp?

-„Noi am mâncat produsele pământului nostru”, răspunde un bărbat.

Problema democrației

Svitlana Ficher a declarat pentru AFP că a venit să îi spună primarului că este „un idiot, un mincinos. Și-a salvat pielea. Și a lăsat oameni în urmă”, a spus ea despre Martșenko, care a ales să părăsească orașul pentru zona controlată de Kiev înainte de sosirea rușilor în primăvară.

„Nu am avut nicio informație despre evacuări. Nu puteam să plec. Iar acum sunt o trădătoare pentru că am supraviețuit cu rații rusești”, a spus ea.

Conversațiile se învârt, de asemenea, în jurul persoanei responsabile pentru distrugerile masive care au lovit orașul, prins în mijlocul luptelor. Rușii sau ucrainenii? Și aici, părerile diferă.

Unii spun că localnicii au fost, de asemenea, implicați în distrugeri.

„Aceste dispute sunt problema democrației. Cu rușii nu s-ar fi întâmplat”, a spus un bărbat, intrând pentru scurt timp în luptă, înainte de a se strecura din mulțime.

În estul Ucrainei, majoritatea populației este vorbitoare de limbă rusă. În cadrul acestei majorități, unii sunt pro-Moscova.

Înainte de război, în Izium locuiau aproximativ 47.000 de persoane. Se crede că mai puțin de jumătate dintre ei au rămas, potrivit unei surse locale.

Mulți locuitori pro-ruși au rămas în Izium în timpul ocupației din aprilie până la 10 septembrie.

Unii au plecat înainte de sosirea trupelor ucrainene, inclusiv cei mai implicați în colaborarea cu ocupanții ruși, a declarat pentru AFP un oficial militar ucrainean sub rezerva anonimatului.

Taisia Litovka, o asistentă medicală de 46 de ani, preferă să stea departe de certuri. „Eram pierduți (…), dar în ultimele patru zile am fost foarte bucuroși”, spune ea. Acum vrea să fie restabilite comunicațiile pentru a-și putea suna copiii din vestul Ucrainei.

Puțin mai departe, un bărbat poartă pe umeri un steag ucrainean. Georgi Jikidze, în vârstă de 60 de ani, este georgian, căsătorit cu o ucraineancă din Izium. „Ne-am mutat (din Georgia) pentru că am avut război în Georgia. Dar războiul ne-a urmărit. Avem un inamic comun în Ucraina și Georgia, care este Rusia.”, spune el.

În oraș, soldații ucraineni patrulează încă de duminică. Două tancuri cu infanteriști trec prin centru într-un vacarm asurzitor. Locuitorii se mută treptat înapoi în oraș.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro