Sari direct la conținut

Opozantul Gozman a fost arestat la Moscova pentru că nu a anunțat destul de repede că are și cetățenie israeliană

HotNews.ro
Opozantul Gozman a fost arestat la Moscova pentru că nu a anunțat destul de repede că are și cetățenie israeliană

Poliția rusă l-a reținut luni pe politicianul de opoziție Leonid Gozman, a anunțat avocatul acestuia, după ce a fost deschis un dosar penal pentru că Gozman nu ar fi informat suficient de rapid autoritățile cu privire la cetățenia sa israeliană, transmite Reuters.

„La intrarea în stația de metrou Frunzenskaia, el a fost reținut de polițiștii de la metrou”, a afirmat pe Facebook avocatul lui Gozman, Mihail Biriukov.

Gozman a fost ultimul lider al micului partid politic Uniunea Forțelor de Dreapta, care a reunit reformatori ai pieței libere, precum Anatoli Chubais, care a părăsit Rusia, și Boris Nemțov, care a fost împușcat mortal în 2015 în apropiere de Kremlin.

De la invazia din 24 februarie a Ucrainei, disidența politică a devenit mai periculoasă în interiorul Rusiei. Protestatarii sunt arestați în mod obișnuit, iar criticile publice la adresa războiului riscă să fie urmărite penal.

Gozman a spus public că președintele Vladimir Putin a provocat mai multe daune Rusiei prin invadarea Ucrainei decât orice alt lider rus de la Iosif Stalin încoace și că Rusia post-sovietică a murit, în esență, odată cu războiul.

Luna trecută, Gozman a fost inclus oficial pe lista oficială a ceea ce Rusia numește „agenți străini” – persoane care primesc bani de la străini sau care se află sub influența străinilor.

El a fost plasat pe o listă federală de persoane căutate, a informat Ministerul de Interne. Nu a fost imediat clar de ce.

În ultima sa postare publică pe Telegram, Gozman a spus: „Pentru cei care vor și pot protesta – fiți atenți, amintiți-vă că ceea ce era aproape gratuit ieri – o amendă mică – poate costa libertatea astăzi. Doar dacă înțelegeți cu ce va trebui să plătiți – mergeți înainte și să vă ajute Dumnezeu. Toți ceilalți – nu renunțați.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro