UE vrea să își dubleze importurile de gaz din Azerbaidjan până 2027, ca alternativă la gazul rusesc
Comisia Europeană a semnat luni un acord cu Azerbaidjanul pentru a dubla importurile de gaze naturale din această fostă republică sovietică la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027, relatează Reuters și AFP.
Bruxellesul încearcă să caute furnizori alternativi pentru a renunța la aprovizionarea din Rusia de care Europa este foarte dependentă. Moscova a început deja să închidă robinetul, iar europenii se tem de o întrerupere totală a livrărilor ca reacție la sancțiunile impuse Kremlinului din cauza invaziei Ucrainei.
„Astăzi, cu acest nou memorandum de înțelegere, deschidem un nou capitol în cooperarea noastră energetică cu Azerbaidjan, un partener cheie în eforturile noastre de a ne îndepărta de combustibilii fosili ruși”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
„UE se îndreaptă către furnizori de energie mai de încredere. Astăzi sunt în Azerbaidjan pentru a semna un nou acord. Scopul nostru: dublarea aprovizionării cu gaze din Azerbaidjan către UE în câțiva ani”, a spus von der Leyen într-o postare pe Twitter, adăugând că Azerbaidjan are un potențial imens în energie regenerabilă.
The EU is turning to trustworthy energy suppliers.
Azerbaijan is one of them.
With today’s agreement, we commit to expanding the Southern Gas Corridor, to double gas supplies from Azerbaijan to the EU.
This is good news for our supplies of gas this winter and beyond. pic.twitter.com/j1sVcv10z6
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 18, 2022
Azerbaidjanul crește deja livrările de gaze naturale către UE de la 8,1 miliarde de metri cubi în 2021 la 12 miliarde de metri cubi estimați în 2022, a spus Comisia.
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a anunțat săptămâna trecută că va fi semnat cu Uniunea Europeană un „document important privind securitatea energetică”.
În mai, liderii UE au aprobat oprirea majorității importurilor de petrol rusești până la sfârșitul anului, ca parte a sancțiunilor împotriva Moscovei, dar au evitat să impună sancțiuni care le-ar putea afecta importurile de gaz rusesc, care anul trecut s-au ridicat la 155 de miliarde de metri cubi – sau aproape 40% din nevoile UE.
Urmărește ultimele evoluții din a 145-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.