Cod roşu de viscol în şapte judeţe. Sunt alerte de ninsori și vânt puternic în aproape toată țara. Rafalele depășesc 120 km pe oră. A1 a fost închisă. Mii de locuinţe, fără curent electric
Noi avertizări de vreme rea au fost emise vineri de meteorologi. După vântul puternic care a lovit dimineață județele Cluj, Caraş-Severin şi Sibiu, ANM a emis o avertizare cod roşu de viscol foarte puternic în şapte judeţe, până la ora 14.00. De asemenea, sunt valabile, până diseară la ora 20:00, coduri portocalii de viscol şi ninsori abundente în zona de munte, unde vântul va depăşi 120 km pe oră.
UPDATE: Potrivit avertizării de cod roşu, în intervalul 22 noiembrie, ora 10.00. – 22 noiembrie, ora 14.00, va fi viscol foarte puternic la altitudini de peste 1700 de metri, în judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Argeş şi Dâmboviţa, potrivit ANM.
Viteza vântului va depăşi 120 km/h, care determină reducerea vizibilităţii spre zero şi troienirea zăpezii, este avertismentul meteorologilor.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, pentru intervalul 22 noiembrie, ora 10.00 – 22 noiembrie, ora 14.00, cod portocaliu de vând puternic în zona joasă a judeţelor Caraş-Severin, Timiş şi Arad, cu viteze la rafală de 70…90 km/h.
Tot avertizare cod portocaliu au emis meteorologii pentru toată ziua de vineri, de la ora 10.00 până la ora 20.00, când în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi local în Carpaţii Occidentali şi Orientali se înregistrează viscol puternic şi ninsori abundente.
Cod roșu de vânt în Cluj, Caraş-Severin şi Sibiu
Potrivit meteorologilor, până la ora 10:00, în zona montană a judeţului Cluj, la altitudini de peste 1.800 metri, va fi Cod roşu de vânt foarte puternic cu viteze la rafală de peste 120 km/h. Vântul viscoleşte puternic şi troieneşte zăpada deja depusă şi determină o vizibilitate apropiată de zero.
De asemenea, până la ora 9:00, se vor afla sub o avertizare similară localităţile: Reşiţa, Caraşova, Lupac, Buchin, Dognecea, Târnova, Ticvaniu Mare, Ezeriş, Ciudanoviţa, Văliug, Goruia şi Brebu Nou din judeţul Caraş-Severin, precum şi Avrig, Tălmaciu, Şelimbăr, Racoviţa, Turnu Roşu şi Boiţa din judeţul Sibiu. În aceste zone se vor semnala intensificări puternice şi susţinute ale vântului care vor depăşi la rafală 90 km/h.
Pentru localităţile din judeţul Sibiu, meteorologii au emis şi un Cod portocaliu de intensificări puternice ale vântului cu viteze la rafală de 70- 90 km/h, valabil până la aceeaşi oră.
Acoperișuri luate de vânt
Pompierii din judeţul Caraş-Sverin, aflat sub avertizare meteo cod roșu de vânt, au intervenit pentru îndepărtarea mai multor acoperişuri luate de vânt sau în pericol de cădere, în Reşiţa şi în Caransebeş, dar şi pentru îndepărtarea copacilor rupţi de vânt sau căzuţi, a transmis ISU Caraş-Severin.
Între localităţile Şoşdea şi Măureni, un stâlp de electricitate a fost doborât de vânt. Peste 4.000 de locuinţe sunt nealimentate cu energie electrică.
Au rămas fără curent electric următoarele localităţi: Caransebeş, Turnu Ruieni, Păltiniş, Bucoşniţa, Slatina Timiş, Bocşa, Ramna, Ocna de Fier, Dognecea, Reşiţa, Oraviţa, Grădinari şi Vărădia (aproximativ 4438 abonaţi afectaţi).
Totodată, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Măureni a intervenit pentru degajarea unui stâlp căzut între localităţile Şoşdea şi Măureni.
Porturile de la Marea Neagră au fost închise dimineață
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, vineri dimineaţă, din cauza vântului puternic, au fost suspendate manevrele navelor pentru transportul maritim şi fluvial în toate porturile de la Marea Neagră.
Meteorologii au emis joi avertizări cod galbern,portocaliu şi roşu de viscol şi vânt puternic pentru toată ţara. Zona Dobrogei este sub avertizare cod galben de vânt puternic.
Mai multe zone fără curent electric
Staţiunea Păltiniş şi zona turistică Bâlea Lac nu au curent electric din cauza vântului puternic.
„La Bâlea nu e curent de ieri dimineaţa. La Păltiniş de azi-noapte, la fel, nu e curent”, a declarat şeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu, pentru Agerpres.
Pene de curent sunt în mai multe localităţi din judeţul Sibiu, din cauza vremii.
Potrivit Electrica Distribuţie nu este curent electric din cauza vântului în Răşinari, Petiş, Mighindoala, Rondola, Floreşti, Laslea, Bâlea, Curciu, Valchid, Saros, Tălmaciu, Tălmacel, Lotrioara, Boiţa, Sadu, Chesler, Şeica Mică, Micasasa, Ţapu, Şorostin, Copşa parţial.
Autostrada A1 a fost închisă. Starea drumurilor
Autostrada A1 a fost închisă în această dimineață, între Sibiu şi Boiţa, măsura necesară din cauza vântului extrem de puternic, care bate cu rafale ajungând la peste 120 km/oră, a transmis DRDP Braşov.
De asemenea, traficul rutier este blocat spre staţiunea Păltiniş şi se desfăşoară cu probleme pe DN 1 şi DN 7.
ISU a emis mesaje de avertizare populaţiei la Sibiu
„Avertizare meteorologică Cod portocaliu şi una de Cod roşu, de Intensificări puternice şi susţinute ale vântului care vor depăşi la rafală 90 km/h. Avertizarea este valabilă în următoarele localităţi din judeţul Sibiu: Avrig, Tălmaciu, Şelimbăr, Racoviţa, Turnu Roşu, Boiţa. În acest sens, ISU Sibiu a emis mesaje de avertizare către populaţie de tip RO-ALERT”, a transmis ISU.
Traficul rutier se desfăşoară cu probleme pe DN 7, Valea Oltului, din cauza copacilor căzuţi şi a zăpezii de pe carosabil, a anunţat IPJ Sibiu.
„Pe DN 7, la km. 257, între Tălmaciu şi Tălmaciu II este viscol puternic, zăpada pe carosabil. Se acţionează pentru deszăpezire”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter.
Circulaţia este îngreunată pe DN 7, Valea Oltului, între Tălmaciu şi Lazaret, şi se desfăşoară alternativ la Lazaret şi între Tălmaciu şi Boiţa.
„DN 7, Valea Oltului, trafic îngreunat pe tronsonul Tălmaciu – Lazaret, pe direcţia Sibiu – Vâlcea, din cauza căderilor de crengi şi copaci. La km. 240, Lazaret, traficul se desfăşoară alternativ, după ce un copac a căzut pe carosabil. La km 253, între Tălmaciu şi Boiţa, un ansamblu TIR este oprit pe banda 1 a sensului Sibiu – Vâlcea”, a mai spus Elena Welter.
Potrivit IPJ, şoferii ar trebui să circule prudent, să mărească distanţa între maşini şi să folosească luminile de întâlnire.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi o avertizare Cod roşu de viscol puternic, ce vizează, pe parcursul zilei de vineri, zone montane din şapte judeţe, precum şi Coduri galbene şi portocalii de vânt puternic şi ninsori importante în cea mai mare parte a ţării.
Avertizarea Cod roşu de viscol la altitudini de peste 1.700 de metri, în judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Argeş şi Dâmboviţa, a intrat în vigoare vineri dimineaţa la ora 5:00 şi va fi valabilă până la ora 14:00. În aceste zone, vântul va bate cu peste 120 km/h, fenomen ce va determina reducerea vizibilităţii spre zero şi troienirea zăpezii.