Sari direct la conținut

Erdogan își menține opoziția față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO: Nu pot spune da țărilor care susțin terorismul

HotNews.ro
Presedintele turc Recep Erdogan, Foto: Matt Dunham / AP - The Associated Press / Profimedia Images
Presedintele turc Recep Erdogan, Foto: Matt Dunham / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Președintele Tayyip Erdogan a declarat că discuțiile Turciei de săptămâna trecută cu delegațiile finlandeze și suedeze nu au fost la „nivelul așteptat”, iar Ankara nu poate accepta cererile lor de aderare la NATO. „Nu putem spune „da” țărilor care susțin terorismul să intre în NATO”, a spus Erdogan, potrivit Reuters.

„Atâta timp cât Tayyip Erdogan este șeful Republicii Turcia, cu siguranță nu putem spune „da” țărilor care susțin terorismul să intre în NATO”, a spus el reporterilor.

Două surse au declarat anterior pentru Reuters că discuțiile de miercuri au înregistrat puține progrese și că nu este clar când vor avea loc discuții suplimentare. Toți cei 30 de membri NATO trebuie să aprobe planurile de extindere a alianței occidentale.

Turcia se împotrivește acestei mișcări pe motiv că aceste două state găzduiesc persoane legate de gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și alte persoane pe care le consideră teroriști și pentru că au oprit exporturile de arme către Ankara în 2019.

„Nu sunt cinstite sau sincere. Nu putem repeta greșeala făcută în trecut cu privire la țările care îmbrățișează și hrănesc astfel de teroriști în NATO, care este o organizație de securitate”, a spus el.

Suedia și Finlanda au spus că ele condamnă terorismul și au salutat posibilitatea de a se coordona cu Ankara.

Cu două zile înainte ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a spus că Turcia se așteaptă ca Suedia și Finlanda să ia măsuri concrete și să înceteze ceea ce este, potrivit Ankarăi, sprijinul lor pentru grupurile teroriste.

Urmărește LIVE Aici toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 95

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro