Sari direct la conținut

Războiul din Gaza: Aripa armată a Hamas spune că nu va face „niciun compromis” în ce privește cererile sale

HotNews.ro
Razboiul Israel-Hamas, Foto: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia
Razboiul Israel-Hamas, Foto: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Hamas nu va face „niciun compromis” cu privire la cererile sale de încetare permanentă a focului în Fâşia Gaza şi de retragere a trupelor israeliene în schimbul oricărui acord privind eliberarea ostaticilor, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al aripii armate a organizaţiei palestiniene, transmite AFP.

„Prioritatea noastră numărul unu înaintea oricărui acord privind un schimb de prizonieri este garanţia completă a opririi agresiunii (…) şi a retragerii inamicului” din Fâşia Gaza şi „nu va exista niciun compromis în acest sens”, a declarat Abou Obeida, purtătorul de cuvânt al brigăzilor al-Qassam, într-o declaraţie televizată.

Hamas cere, de asemenea, revenirea la locuinţele lor a sutelor de mii de civili strămutaţi de război şi o începere a reconstrucţiei teritoriului.

De cealaltă parte, Israelul cere ca Hamas să furnizeze o listă precisă a ostaticilor încă în viaţă în Gaza, dar mişcarea islamistă spune că nu ştie cine este „viu sau mort”.

Abou Obeida le-a cerut palestinienilor să se „mobilizeze” şi să „se înghesuie”, în timpul Ramadanului, la moscheea al-Aqsa din Ierusalim, unde există temeri privind izbucnirea de tensiuni în această perioadă, după cinci luni de război.

Statele Unite, Qatar şi Egipt încearcă să medieze în vederea ajungerii la un acord pentru o pauză înainte de Ramadan, care debutează la începutul săptămânii viitoare, dar negocierile, care au avut loc săptămâna aceasta la Cairo, au eşuat.

Preşedintele american Joe Biden a avertizat săptămâna aceasta despre o situaţie „foarte periculoasă” în Israel şi, în special, în Ierusalim, dacă ostilităţile vor continua în timpul Ramadanului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro