Sari direct la conținut

Ce greșeli au făcut rușii când și-au proiectat tancurile / Pierderile Rusiei ar putea fi mult mai mari. Evacuarea medicală pare că nu există – analiza unui general american

HotNews.ro
Tanc modern T90 rusesc, distrus de ucraineni, Foto: Armata ucraineana
Tanc modern T90 rusesc, distrus de ucraineni, Foto: Armata ucraineana

Rusia probabil a suferit mult mai multe pierderi omenești decât ce apare în orice raportare, echipamentele medicale de luptă par că lipsesc din rândul trupelor, iar evacuarea medicală nu prea ar exista – „a văzut cineva până acum vreo cruce roșie pictată pe vreun vehicul rusesc până acum”, suspine generalul american Mark Hertling, fost comandant al trupelor americane în Europa și, la bază, operator de tancuri.

„Numărul mari de victime e datorat și modului cum luptă rușii, combinat cu modul în care ucrainenii organizează ambuscade”, spune Hertling, într-un șir lung de postări pe contul său de Twitter.

„Fiecare soldat ucrainean are asupra sa, pe umăr, un mijloc portabil de luptă antitanc. Astfel fiecare soldat ucrainean e un ucigaș de blindate sau vehicule rusești”, spune Hertling.

Ce „hibe” au tancurile rusești: „Ei credeau că e un tanc grozav… Mie nu prea mi s-a părut așa”

Generalul american atrage atenția că un soldat ucrainean cu un lansator de rachete antitanc sau de grenade poate produce mai multe victime rusești dintr-un singur foc. Un tanc are un echipaj format din trei (au încărcătoare automate), un blindat are un șofer, un comandant și o trupă, iar un sistem de artilerie reactivă are undeva între 5 și 10 oameni, detaliază militarul american.

Mark Hertling, înainte de a conduce trupele SUA în Europa, a fost comandantul unei divizii de blindate, iar la bază a fost comandant de tancuri.

„În 1994, când eram comandantul unui grup de luptă, ca parte a „Parteneriatului pentru Pace”, am fost într-o delegație în Moscova.

Rușii știau că sunt un tanchist, așa că mi-au permis să le văd cel mai nou tanc de pe atunci, modelul T-80. Am intrat în el și… am înțeles rapid de ce recrutează doar tanchiști „scunzi”.

Era înghesuit, muniția era vizibilă peste tot (în tancurile noastre muniția e în spatele unor uși balistice care protejează echipajul dacă tancul e lovit), blindajul pe deasupra și în spatele tancului era subțire și erau multe puncte moarte care nu permiteau echipajului să vadă afară”, povestește Hertling.

„Ei credeau că e un tanc grozav… Mie nu prea mi s-a părut așa”, a spus Hertling.

Tancurile rusești – „cutii de chibrituri” – înghesuite, fără vizibilitate, iau foc din interior

Potrivit generalului (r) american, tancurile rusești sunt „cutii de chibrituri” (trad. match boxes), în ideea că pe lângă faptul că sunt înghesuite, iau și foc rapid din interior.

„Echipajul are mari probleme să vadă ca lumea infanteria care te atacă, nu există blindaj reactive zonele de deasupra (acolo unde lovesc rachetele Javelin). Dacă sunt lovite, tancurile încep să ardă și apar explozii secundare. Dacă sunt lovite, echipajul are mari probleme să iasă rapid”, spune Hertling.

„E ușor de înțeles de ce ucrainenii cu Javelin au avantajul”

Iar potrivit acestuia, transportoarele blindate de luptă rusești sunt „și mai rele”.

„În operațiunea Furtună în Deșert am văzut aceste aceste vehicule lovite și distruse de arme de calibru mic. Toate ardeau. Au rezervoarele de combustibil în spate la uși. Ard rapid și puternic, echipajul nu poate ieși rapid”, spune americanul.

„E ușor de înțeles de ce ucrainenii cu un sistem Javelin au avantajul într-o confruntare directă”, spune Hertling.

Mai ales că trupele rusești sunt dependente de drumuri, nefiind capabile să manevreze din cauza vremii, a fenomenului de „rasputiță”, spune americanul. Mai mult, trupele ucrainene reușesc să pună blocaje pe drumuri și să organizeze ambuscade.

Citește și:

Are Rusia o problemă cu evacuările medicale?

Fostul comandant al armatei americane în Europa susține că, deși multe estimări arată că Rusia a suferit pierderi mari, numărul soldaților uciși sau răniți ar putea fi de fapt mult mai mare.

„Suspectez că sunt mai mari decât orice estimare”, spune Hertling.

Generalul american face referire la modul în care armata SUA își desfășoară operațiunile astfel încât numărul victimelor a fost mult mai redus în conflictele în care au participat.

„Soldații (n.r. americani) au un antrenament mult mai bun pentru a acorda primul ajutor. Există salvatori în luptă („combat lifesavers”) care ajută medicii bine pregătiți. Au acces la echipamente medicale de ultimul tip etc. Există „ora de aur” pentru evacuarea răniților de pe front, o practică devenită regulă”, spune Hertling.

Rușii, cel mai probabil au suferit mult mai multe victime decât se raportează, și asta pentru că „duc lipsă de evacuare medicală și o lipsă aparentă a echipamentelor medicale în luptă. A văzut cineva vreo cruce roșie pictată pe vreun vehicul rusesc până acum?”, spune generalul american.

Foto: Un blindat rusesc și „proviziile din el”

Fostul comandant al trupelor americane în SUA aduce aminte de celebrul convoi de vehicule lung de 40 de kilometri care în cele din urmă a rămas blocat în drumul său spre Kiev și a fost atacat de ucraineni din toate părțile, inclusiv din dronă.

„Acolo erau și provizii medicale și vehicule pentru ajutor. Dacă le-ai pierdut pe alea îți îngreunezi misiunea de a trata și evacua răniții”, spune Hertling.

Generalul american spune că și Ucraina a suferit pierderi și răniți, dar crede că victimele ucrainene „sunt semnificativ mai puține decât ce are Rusia”.

Potrivit acestuia, soldații ucraineni au primit instrucțiuni de prim ajutor, tehnici de salvatori în luptă și au asimilat importanța evacuării medicale.

Vezi și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro