Sari direct la conținut

Ce gest a făcut un băiețel din Ucraina pentru ca familia lui să fie protejată de război / Biserica ctitorită de Alexandru Lăpușneanu

HotNews.ro
Părintele Yuri Fediv, Foto: Ilie Pintea/RRA
Părintele Yuri Fediv, Foto: Ilie Pintea/RRA

Războiul din Ucraina se scrie, în fiecare zi, cu suferință, credință și drame. Aflat în orașul Lviv, Ilie Pintea – corespondentul Radio România Actualități povestește întâmplările pe care le trăiește, în aceste zile, în zona de conflict.

La 300 de km de granița cu România, în orașul Lviv din Ucraina, există cea mai veche biserică din oraș. A fost ctitorită de domnitorul român Alexandru Lăpușneanu, în 1559. Acum, biserica a devenit un loc de refugiu pentru cei care au fugit din calea războiului.

Zilnic, aici ajung mulți oameni din Kiev, Harkov – zone grav afectate de bombardamente. Oamenii se roagă mai mult ca înainte, spune diaconul bisericii, părintele Yuri Fediv.

FOTO: Ilie Pintea/RRA

Două bomboane pentru o rugaciune

”Ieri, a venit la noi un băiețel vorbitor de limba rusă. Mi-a oferit două bomboane ca să mă rog pentru familia lui. Serghei, bunicul micuțului a murit în bombardamente” – povestește, emoționat, părintele Fediv.

Poate erau singurele lui bomboane, poate pentru un copil de câțiva ani, dulciurile acelea erau tot ce avea mai de preț. Le-a adus ca să le dea în schimbul unei rugăciuni.

Foto: Ilie Pintea

La aceeași biserică a ajuns și Olena, o femeie care a fugit din calea bombardamentelor, împreuna cu mama ei de 70 de ani. Acasă, și-a lăsat soțul să lupte la Harkov și a venit să se roage pentru el.

”Suntem in Lviv de zece zile. Bărbații noștri au rămas în Harkov, în unitățile de apărare teritoriale. Acum nu mai avem case, acestea au fost distruse.

Afacerea noastră a fost oprită, a fost distrsusă și ea. Despre cum o să supraviețuim mai departe, nu știu ce să vă spun. Știu doar că am fost atacați nemernic. Suntem bombardați, ne distrug ca națiune iar asta nu este normal.

Ne rugăm cu toții, indiferent unde ne aflăm.

Foto: Ilie Pintea/RRA

”Ne rugăm ca Ucraina să existe ca patrie a noastră. Nu ne dorim să plecăm nici în Polonia, nici în Cehia și mulțumim tuturor țărilor care sunt solidare. Vrem, totuși, să trăim aici, în Ucraina, e patria noastră”, a adăugat Olena.

Saci de nisip, pentru protejarea monumentelor

Războiul nu omoară doar oameni, ci și ceea ce au creat ei timp de secole. Patrimoniul cultural al orașului e unul care îl vezi la tot pasul. Sau măcar îl poți bănui pentru că obiectele de cultură au fost îmbrăcate în panouri sau protejate cu saci cu nisip, ca să nu fie avariate în eventualitatea unui atac aerian. Sunt 16 ha ale centrului istoric ce se află în patrimoniul UNESCO și peste 300 de monumente care fac parte din patromoniul național al Ucrainei.

FOTO: Ilie Pintea/RRA

Voluntarii de la Asociația de Ocrotire a Monumentelor de Cultură din această regiune au avut ceva de lucru. Vitraliile au fost acoperite cu placaje speciale. Unele dintre ele au fost chiar demontate. Statuile au fost acoperite cu saltele și cu pelicule speciale.



FOTO: Ilie Pintea/RRA

Tot centrul istoric face parte din patrimoniul UNESCO. In oras, alarmele sună de mai multe ori pe zi iar autoritățile se așteaptă la noi atacuri după ce vineri a fost bombardat aeroportul militar de lângă oraș, într-un atac ce a făcut peste 30 de victime.

Între timp, vitraliile acoperite cu placaj și monumentele învelite în saci de nisip, așteaptă vremuri mai bune…când cei care vor veni în oraș se vor putea bucura, din nou, de frumusețe și de pace.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro