Sari direct la conținut

Condiția pusă de Serbia pentru a denunța agresiunea rusească din Ucraina: Zelenski să condamne „la televizor” bombardarea țării de către NATO în 1999

HotNews.ro
Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, alaturi de Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru
Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, alaturi de Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că va condamna recunoașterea de către Rusia a regiunilor separatiste din estul Ucrainei ca țări independente dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski va condamna la televizor campania NATO de bombardare a Serbiei din 1999, relatează Euractiv.

Vucic a făcut comentariile după ce Alexander Alexandrovici, ambasadorul Ucrainei la Belgrad, a declarat că Ucraina și poporul ucrainean se așteptau ca Serbia să condamne recunoașterea celor două entități separatiste de către Moscova.

„Noi suntem o țară mică și nu vrem să renunțăm la posibilitatea de a ne continua prietenia cu unele [țări], și noi nu decidem în niciun fel soarta Ucrainei”, a declarat Vucic în timpul unui interviu acordat marți.

„Însă dacă așa stau lucrurile, îl invit pe domnul Alexandrovici să îl sune pe președintele țării sale, domnul Zelenski, și să îi ceară să condamne la televizor chiar din această seară agresiunea îngrozitoare și tragică împotriva Serbiei de către Statele Unite, Regatul Unit, Germania și alte țări, lucru pe care sunt sigur că îl va face”, a declarat Vucic.

„De îndată ce va face acest lucru, voi accepta cu bucurie invitația sa și răspunde apelurilor sale”, a adăugat el.

Serbia, un cal troian în Uniunea Europeană?

Președintele sârb a reiterat că, deși Serbia este neutră din punct de vedere militar, politicile sale nu sunt, și că Belgradul nu va renunța la prieteniile tradiționale.

„Serbia a susținut mereu integritatea Ucrainei și nimic nu s-a schimbat în această privință”, a precizat el, denunțând însă faptul că asupra Serbiei s-au pus presiuni să impună sancțiuni împotriva Rusiei din cauza crizei ucrainene.

Serbia este o țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, fiind așteptat ca politicile sale să se alinieze cu cele ale blocului comunitar în domeniul relațiilor internaționale. Datele Comisiei Europene arată însă că acest lucru se întâmplă în doar 61% din cazuri.

Mai devreme în cursul acestei săptămâni Aleksandar Vucic a declarat că „poporul sârb nu vrea și nu va accepta NATO”.

Te-ar putea interesa și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro