Sari direct la conținut

​Europarlamentar român: În următorii ani, UE va cheltui mai mult ca niciodată

HotNews.ro
Siegfried Mureșan , Foto: Hotnews
Siegfried Mureșan , Foto: Hotnews

Europarlamentarul român Segfried Mureșan apreciază că decizia de miercuri a Curții de Justiție a Uniunii Europene, în favoarea condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept, este „bună pentru oameni”, pentru că „protejează banii oamenilor”, în condițiile în care în următorii ani Uniunea Europeană va investi în statele membre cele mai multe fonduri europene de până acum, în contextul pandemiei COVID.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a respins miercuri acțiunile formulate de Ungaria și Polonia împotriva mecanismului care condiționează alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

„Parlamentul European salută decizia de astăzi a Curții de Justiție a Uniunii Europene. O salutăm cu o foarte mare majoritate. Cu o majoritate a grupurilor pro-europene care cred în statul de drept. Fondurile europene sunt bani de la cetățenii europeni pentru cetățenii europeni. Aceștia sunt bani care trebuie protejați. Nu sunt bani pentru politicieni sau guverne care atacă statul de drept. Legislația confirmată astăzi de Curtea de Justiție a UE este bună pentru oameni. Protejează banii oamenilor. Iar cetățenii trebuie să știe că orice politician care pune la îndoială această legislație și orice politician care pune sub semnul întrebării condiționalitatea privind statul de drept intenționează să încalce statul de drept și, prin aceasta, să facă rău propriilor cetățeni” – a spus Mureșan, care este și vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European.

„În următorii ani, UE va cheltui mai mult ca niciodată. Trebuie să ne asigurăm că banii ajung la oamenii care au nevoie, la oamenii cărora le-au fost destinați. Și acest act legislativ este de mare ajutor în acest sens. Hotărârea de astăzi a Curții în favoarea statului de drept nu oferă timp de sărbătoare. Acesta este momentul să începem munca. Spunem foarte clar Comisiei Europene: Aplicați această legislație și aplicați-o acum! Fiți gardianul tratatelor așa cum trebuie să fiți! Comisia Europeană trebuie să aplice mecanismul privind statul de drept fără nicio întârziere. Aceasta este așteptarea noastră clară. În același timp, ne așteptăm ca Consiliul să-și îndeplinească sarcinile și să nu întârzie procedura și adoptarea oricăror decizii.

Acest mecanism trebuie aplicat, desigur, imediat, indiferent de culorile politice ale oricăror guverne sau de situația politică din statele membre. Ori de câte ori banii sunt în pericol, trebuie recuperați imediat și trebuie oprit fluxul de bani care riscă să fie folosiți abuziv. Niciun eveniment politic de orice natură nu ar trebui să fie o scuză pentru întârziere. Parlamentul European nu va tolera întârzieri nejustificate. Ne așteptăm ca Comisia să prezinte cazurile pentru care a avut suficient timp să le pregătească”, a mai afirmat eurodeputatul PNL.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro