Sari direct la conținut

Criza din Ucraina. Aurescu: Nu sunt încă semne că dezescaladarea se produce real / Niciun cetățean român nu trebuie să se teamă de o implicare militară a României

HotNews.ro
Bogdan Aurescu, Foto: mae.ro
Bogdan Aurescu, Foto: mae.ro

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, spune că nu există încă semne că dezescaladarea situaţiei de securitate din Marea Neagră se produce „în mod real”, spunând că este nevoie de o retragere completă a trupelor rusești de la granițele ucrainene, în contextul în care Rusia a anunțat că retrage o parte din militarii de la granița cu Ucraina.

Bogdan Aurescu a fost audiat miercuri în comisiile pentru politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor privind criza din Ucraina.

El a spus că criza de securitate nu este doar despre Ucraina și că „nu sunt încă semne” că dezescaladarea situaţiei de securitate din Marea Neagră se produce „în mod real”, după ce Rusia a anunțat că retrage o parte din militarii de la granița cu Ucraina.

  • „Această criză de securitate nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre Marea Neagră, nu este doar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea euroatlantică în ansamblul său. Marea Neagră face parte integrantă din spaţiul euroatlantic, iar securitatea Mării Negre este strâns legată şi face parte integrantă din securitatea euroatlantică (…)
  • Este un moment important, un moment de vârf al demersurilor diplomatice care se fac pe multiple planuri, la diverse niveluri în acest moment important, încercându-se realizarea unei dezescaladări a situaţiei de securitate (…)
  • Nu sunt încă semne că această dezescaladare se produce în mod real. Este foarte important ca demersurile diplomatice să continue, este în egală măsură extrem de important ca această detensionare să se producă în mod concret pe teren”, a spus Aurescu în comisiile parlamentare.

La finalul audierilor, ministrul de Externe a afirmat că este nevoie de o retragere completă a trupelor rusești de la granița cu Ucraina:

  • „Așa cum spunea secretarul general al NATO ieri, deocamdată ce vedem este că echipamentele rămân pe loc.
  • Anul trecut a fost un mare exercițiu militar executat de Rusia și atunci a existat o retragere a unor trupe, dar echipamentele au rămas pe teren și sunt și astăzi”.

El a mai spus că niciun cetățean român nu trebuie să se teamă de o implicare militară a României:

  • „România, ca stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, beneficiază în acest moment de toate garanţiile de securitate pe care le poate avea. Ca stat aliat, suntem deplin apăraţi de apărarea colectivă, de umbrela aliată de securitate.
  • Niciun cetăţean român nu trebuie să se teamă, să aibă frică de o implicare a României într-un conflict militar, pentru că nu se va întâmpla.
  • Este adevărat că, dacă Federaţia Rusă va porni un conflict militar, o agresiune militară împotriva Ucrainei, situaţia de securitate în general la nivel european va cunoaşte o deteriorare şi mai puternică. Evident că o astfel de situaţie va afecta Alianţa Nord- Atlantică în ansamblul său, inclusiv România, dar nu există în acest moment pericolul unei implicări militare a României sau Alianţei Nord-Atlantice”.

Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că o parte din trupele de la granița cu Ucraina se întorc la bazele lor.

Președintele american Joe Biden a spus însă marți seară că Rusia are în continuare peste 150.000 de soldați de-a lungul granițelor cu Ucraina.

  • „O invazie rămâne o posibilitate reală, de aceea am cerut de mai multe ori tuturor americanilor din Ucraina să plece acum până nu va fi prea târziu. De aceea am relocat temporar ambasada noastră de la Kiev la Lviv, aproape de granița poloneză”, a spus Biden.

Ministerul rus al Apărării a publicat miercuri o înregistrare video care arată o coloană de tancuri și vehicule militare părăsind Crimeea anexată pe un pod de cale ferată după exerciții, transmite Reuters.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro