Sari direct la conținut

Pot cetățenii români să călătorească în Thailanda fără viză? Clarificările MAE

HotNews.ro
Pot cetățenii români să călătorească în Thailanda fără viză? Clarificările MAE
Turiști pe un aeroport din Thailanda (FOTO: Hoang Dinh Nam / AFP / Profimedia Images)

Cetățenii români care călătoresc în Thailanda au nevoie în continuare de viză, spune Ministerul Afacerilor Externe de la București. Explicațiile au fost solicitate de HotNews.ro în contextul în care Guvernul thailandez a anunțat în 28 mai, conform The Bangkok Post, că a decis să elimine obligativitatea obținerii vizelor pentru cetățenii din 36 de noi ţări, inclusiv România, ca parte a unui pachet mai amplu de măsuri menit să impulsioneze turismul.

The Bangkok Post a scris că măsura urma să intre în vigoare de la 1 iunie.

The Bangkok Post este cel mai cunoscut ziar internațional din Thailanda, informații transmise de acesta fiind preluate cu regularitate de canale precum CNN, BBC și Business Insider.

Informația privind eliminarea vizelor pentru cetățenii români care vor să călătorească în Thailanda a fost preluată inițial în România de agenția de presă News.ro, iar apoi de majoritatea site-urilor de știri și a televiziunilor de la noi, inclusiv de HotNews.ro.

Redacția a solicitat clarificări oficiale din partea Ministerului Afacerilor Externe de la București, în condițiile în care am fost sesizați de către cititori că la aterizarea în Thailanda autoritățile vamale le solicită în continuare prezentarea unei vize.

MAE: Eliminarea vizelor pentru cetățenii români nu a fost încă implementată de Guvernul Thailandei

Într-un răspuns oficial transmis HotNews.ro, MAE a explicat că Guvernul Thailandei a anunțat într-adevăr eliminarea vizelor pentru cetățenii din România și din alte țări și că măsura a fost adoptată oficial.

Însă, potrivit explicațiilor MAE, ea nu a fost încă pusă în practică deoarece nu s-au adoptat normele de aplicare. Ministerul Afacerilor Externe afirmă, de asemenea, că Guvernul thailandez nu a anunțat oficial că eliminarea vizelor pentru cetățenii din cele 36 de țări vizate de măsură va intra în vigoare de la 1 iunie.

Comunicatul integral remis de MAE pentru HotNews.ro:

„MAE precizează că, potrivit comunicatului de presă al guvernului thailandez privind măsurile și liniile directoare pentru facilitarea și stabilirea noului regim de vize, emis la data de 28 mai 2024, România a fost inclusă pe lista statelor ai căror cetățeni vor fi exceptați de la obligativitatea deținerii vizelor turistice pentru o perioadă de până la 60 de zile. MAE subliniază că autoritățile thailandeze au specificat faptul că data efectivă de la care noile măsuri vor fi aplicabile va fi notificată ulterior îndeplinirii procedurilor legale necesare. 

MAE menționează că, de regulă, astfel de decizii necesită măsuri/demersuri de implementare în vederea aplicării efective și a ajustării procedurilor aplicabile. Totodată, conform cutumelor, misiunile diplomatice acreditate în statul respectiv și vizate de astfel de măsuri sunt notificate pe canale oficiale cu privire la data de la care astfel de decizii devin aplicabile.

Astfel, Condițiile de călătorie pentru Regatul Thailandei publicate pe site-ul MAE (https://www.mae.ro/travel-conditions/3751#790)  rămân deocamdată neschimbate, urmând a fi actualizate la momentul în care autoritățile thailandeze vor comunica oficial data aplicării noilor măsuri de exceptare”.

Condițiile de călătorie pentru cetățenii români care se deplasează în Thailanda

Până la implementarea măsurii adoptate de guvernul thailandez, cetățenii români deținători de pașapoarte simple sau temporare vor avea nevoie în continuare de viză pentru a intra pe teritoriul Thailandei.

Valabilitatea pașaportului electronic sau temporar trebuie să fie mai mare de 6 luni de la data intrării pe teritoriul Thailandei sau, în anumite cazuri speciale, să depășească cu 30 zile perioada valabilității vizei.

Măsura nu se aplică pentru posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu, dacă urmează să efectueze deplasări ce nu depășesc o perioadă de 90 de zile.

Cetățenii români care doresc să obțină viza de intrare în Thailanda au următoarele opțiuni:

  • VOA (Visa on arrival) Viza la sosire – se poate acorda pentru o ședere de maximum 15 zile, cu o singură intrare, iar dreptul de şedere al posesorului unei vize VOA nu poate fi prelungit la Biroul de imigrări din Thailanda. În vederea extinderii șederii pe teritoriul Thailandei, Biroul de Imigrări recomandă ieșirea de pe teritoriul Thailandei și depunerea unei noi solicitări la frontieră pentru obținerea vizei VOA.
  • Viza electronică în scop turistic, vizită, medical sau alte scopuri – pentru o ședere de maximum 60 zile, cu intrare unică sau cu intrări multiple, cu valabilitate de 3 sau 6 luni.

Persoanele care doresc să solicite extinderea dreptului de ședere sau schimbarea tipului de viză, trebuie să se adreseze Biroului pentru Imigrări. MAE subliniază însă că prelungirea șederii, precum și schimbarea tipului de viză sunt exclusiv la latitudinea ofițerului de imigrare.

INTERVIURILE HotNews.ro