EXCLUSIV Interviu cu un expert militar din Rusia: „Dacă nu se măreau salariile, situația pe front ar fi fost mult mai proastă ”. Cât se câștigă în Rusia
HotNews.ro a obținut și o perspectivă din partea cealaltă asupra războiului și a vorbit cu un expert militar din Rusia, sub condiția anonimatului. Acesta a recunoscut fenomenul corupției din Ministerul Apărării de la Moscova pe care-l vede însă „conexat cu incompetența”, dar spune și că pierderile Ucrainei sunt mult mai mari decât cele oficiale.
- Chiar dacă declarațiile analistului rus trebuie luate cu rezervă, considerăm că publicul are nevoie și de perspectiva cealaltă asupra războiului.
Expertul cu care am vorbit este unul cunoscut în Rusia. El i-a spus însă corespondentei HotNews.ro că nu poate să vorbească deschis cu presa străină, deoarece acest lucru i-ar cauza probleme cu structurile de drept din Rusia.
Am decis de comun acord ca interviul să fie sub protecția anonimatului.
A trecut mai bine de o lună de la schimbare conducerii Ministerului Apărării și venirea în funcția de ministru a lui Andrei Belousov. Care este situația din sectorul de apărare și care a fost necesitatea acestor schimbări?
Expert rus: Nu putem vorbi acum despre anumite schimbări pe front pentru că acestea depind de șeful Statului Major, care a rămas neschimbat. Însă de Ministerul Apărării depind producția de armament și achizițiile.
Schimbările care ar trebui să se întâmple în aceste privințe sunt de mai lungă durată. Zilele acestea, au fost numiți noi adjuncți. În perspectivă, va fi interesant să urmărim cum se va schimba situația gestionării resurselor de stat, însă în perioada de război informațiile în acest sens, în mare parte, nu sunt publice.
„Este greu să-i dai o notă pozitivă lui Șoigu”
De ce credeți că a fost înlăturat Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării?
Este greu să-i dai o notă pozitivă pentru felul în care a fost condus ministerul Apărării. Activitatea instituțiilor militare nu a corespuns capacităților lor reale. Vorbim despre sistemul de aprovizionare pentru forțele armate, despre sistemul de achiziții, cel al comenzilor de stat și așa mai departe.
De asemenea, vorbim și despre problemele privind pregătirea (n.r.- militarilor) pentru luptă. Aceasta nu a fost organizată de fiecare dată corespunzător. De cele mai multe ori, mai mult s-a raportat la conducere, decât să fi existat un proces propriu-zis de pregătire. Aici este și vina directă a ministrului Apărării.
În acest caz vorbim despre corupție sau despre incompetență?
Ar fi greu de contrazis faptul că există corupție, mai ales în contextul arestării ministrului adjunct al Apărării Timur Ivanov. Evident, corupția a avut loc. Cred că acesta nu este ultimul caz și, cel mai probabil, vom vedea și altele în curând în cadrul acestei instituții.
Dar mai trebuie să spunem că fenomenul corupției este foarte des conexat cu incompetența. Sunt două fețe ale aceleiași monede.
Câți bani câștigă angajații din sectorul militar rus
Ce se întâmplă în prezent, cu adevărat, în sectorul de apărare? Înțelegem că putem discuta doar despre anumiți indicatori aproximativi.
Putem vorbi că volumul producției în sectorul de apărare a crescut de mai multe ori. Este greu de oferit cifre concrete. Dar dacă nu ar fi fost această creștere, situația pe front ar fi fost mult mai proastă. În acest caz, Rusia poate respinge contraofensiva ucraineană, de fapt ofensivă ucraineană.
Dar sunt și anumite probleme. De exemplu, în ceea ce privește dronele: ne orientăm mai mult către cele importate din alte țări.
Am vorbit anterior cu mai mulți economiști din Federația Rusă, care mi-au spus despre creșterea considerabilă a salariilor pe fondul majorării comenzilor de stat în sectorul de apărare. Cam care sunt acum salariile?
Da, într-adevăr, așa se întâmplă. În prezent, în regiunile Federației Ruse un salariu în sectorul militar poate ajunge și la 100 de mii de ruble pe lună (n.r. – aproximativ 1150 de dolari). Mult timp salariile în acest sector nu au fost crescute, însă în domeniul apărării este nevoie de oameni calificați care trebuie să fie și bine plătiți.
Acum situația s-a schimbat, salariile au fost majorate cu adevărat. 100 de mii de ruble reprezintă un salariu foarte bun, dar sunt și cazuri când salariile sunt și mai mari.
Câți oameni spune că ar fi pierdut Ucraina
Referitor la pierderile în acest război. Cele două părți nu dau date exacte dar, măcar aproximativ, ne spuneți care este situația în Rusia, ca să o comparăm cu cea din Ucraina?
Ministrul Apărării din SUA, Lloyd Austin, a declarat recent că pierderile Rusiei se ridică la 350 de mii de persoane. Nu îl vom contrazice. Câți sunt în realitate – nimeni nu poate ști exact. Dar este o cifră generală. Pierderile Ucrainei sunt mult mai mari. Dacă e să-i punem la socoteală și pe cei morți și pe cei răniți, numărul total ajunge la un milion. Cifrele exacte le vom afla, sper eu, mai târziu.
Am auzit de la mai mulți experți faptul că cei care se apără pierd de trei ori mai puțini oameni decât cei care atacă.
Totul depinde foarte mult de resurse, de capacitatea de luptă. Adică cine poate trage de mai multe ori decât inamicul compensează această proporție.
Așa s-a întâmplat, de exemplu, în timpul ofensivei Germaniei (n.r.- din cel de-al doilea război mondial), care avea o putere de foc mai mare. Desigur, în condițiile în care puterile sunt egale, pierderile celui care este în ofensivă vor fi mult mai mari.
Din fericire, Rusia are putere de foc mult mai mare.
Ce se întâmplă acum în zona Harkiv? Care este scopul Rusiei acolo?
În opinia mea personală, obiectivul Rusiei în Harkiv nu este să ocupe mai mult teritoriu acolo, ci țină ocupate acolo cât mai multe resurse ale Ucrainei și să poată astfel să acționeze mai eficient în alte direcții.
Credeți că scenariul unui război cu NATO este chiar posibil? Ar trebui ca Rusia să se pregătească pentru acest lucru?
Eu sper foarte mult ca acest scenariu nu se va întâmpla și puteți înregistra asta.
Dar când se vorbește atât de mult despre acest scenariu, începi deja să te întrebi: oare ar fi posibil?
Însă multe lucruri nu depind de dorințele noastre. Putem observa de exemplu că Polonia devine un consumator activ în sectorul de apărare.
În ceea ce privește legea mobilizării (din Polonia – n.r.) întrebarea este cu ce resurse vor putea fi înarmate persoanele care vor veni la încorporare. Nu prea înțeleg de unde vor lua tehnica necesară.
În Rusia se pregătește un nou val de mobilizare? Mulți prognozau că acest lucru se va întâmpla după inaugurarea lui Putin.
În prezent, nimeni nu vrea să schimbe modelul economic care există acum. Se încearcă folosirea unui număr cât mai mic al celor mobilizați. Eu cred că vom începe mobilizare doar în cazul în care, Doamne ferește, Rusia va începe să cedeze pozițiile. Dar cred că acest scenariu este mai puțin posibil.
În prezent, resursele se completează acum din cei care merg pe front pe bază de contract, deci sunt aceste posibilități de a-i plăti pe cei care au contracte.
Când credeți că ar putea să se termine faza activă a acestui război?
În opinia mea, războiul va dura încă mult timp. Haideți să ne gândim ipotetic la faptul că după alegerile din SUA, indiferent cine va câștiga, nici Biden nu va mai avea nevoie să câștige alegeri, nici Trump. Și unul, și altul vor fi la cel de-al doilea mandat. Nu-mi vine să cred că SUA ar putea fi un lider în negocierile de pace. Negocierile vor fi posibile doar dacă cineva la Kiev va vrea acest lucru.
Dar ce trebuie să se întâmple în Kiev pentru asta, este deja o întrebare pe care ar trebui s-o adresați unui specialist în politica internă a Ucrainei.
Putin: ”Mărim salariul minim”
Salariul minim federal actual din Rusia este de 19.242 ruble (211 dolari) pe lună. Acesta a crescut cu 18,5 % de la începutul anului 2023 până la începutul anului 2024, a scris siteul rus de opoziție Meduza.
Dar Vladimir Putin a cerut ca acesta să se dubleze în următorii 6 ani.
”În timpul discursului său din februarie 2024 în fața Adunării Federale a Rusiei, Vladimir Putin a declarat că salariul minim federal al țării ar trebui să crească la 35.000 de ruble (385 de dolari) pe lună până în 2030”, a relatat Meduza.
Un alt fenomen, relatat tot de Meduza, arată că ”în 2023, Rusia a înregistrat o creștere accentuată a depozitelor bancare ale gospodăriilor – în special în regiunile în care o proporție mai mare de bărbați au fost recrutați”. Cei care luptă pe front primesc salarii care pornesc de la echivalentul a 1.700 de dolari pe lună și trimit acasă marea parte a acestor bani.