Sari direct la conținut

Donald Trump continuă să-și modifice pozițiile politice după o serie de întâlniri cu directorii unor companii importante

HotNews.ro
Candidatul republican la președinția SUA, fostul președinte Donald Trump, vorbește la un miting de campanie, joi, 6 iunie 2024, în Phoenix, Foto: Rick Scuteri / AP / Profimedia
Candidatul republican la președinția SUA, fostul președinte Donald Trump, vorbește la un miting de campanie, joi, 6 iunie 2024, în Phoenix, Foto: Rick Scuteri / AP / Profimedia

Donald Trump a făcut aluzie, în mod privat, la o schimbare în politica de imigrare în cadrul unei reuniuni a Business Roundtable, săptămâna trecută, relatează Politico. El a spus grupului „avem nevoie de oameni străluciți” în această țară, potrivit unuia dintre participanți, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a descrie o întâlnire privată. Iar când a vorbit despre găsirea unor modalități de a păstra acasă talentele educate în America, unii directori executivi de top, precum Tim Cook de la Apple, au fost văzuți dând din cap.

Iar anunțul public privind schimbarea bruscă a poziției sale politice privind imigrarea a venit o săptămână mai târziu. Joi, în cadrul emisiunii „The All-In Podcast”, Trump a declarat că cetățenii străini care absolvesc colegiile și universitățile din SUA ar trebui să primească „automat” o carte verde la absolvire.

Aceasta a fost cea mai recentă schimbare politică majoră din partea unui candidat care s-a dovedit a fi în egală măsură dur și cameleonic de-a lungul timpului. Pivotarea lui Trump privind imigrația a urmat revenirii sale asupra TikTok, acceptând o aplicație pe care a încercat să o interzică, și schimbării sale privind criptomonedele.

Pentru aliații fostului președinte, aceste răsturnări de situație sunt dovada unui politician nuanțat care adoptă poziții noi și bine gândite cu privire la probleme care se schimbă rapid.

Dar există, de asemenea, un model clar de aliniere a pozițiilor politice ale lui Trump la opiniile donatorilor bogați și ale intereselor de afaceri.

„Trump a avut întotdeauna instinctul de a descoperi cum să racoleze persoane pe care nu ar fi crezut că le poate obține”, a declarat strategul republican Scott Jennings. „Unii oameni ar putea spune că este laș sau că nu are valori fundamentale sau orice altceva. Dar el trebuie să câștige alegerile”.

Ultimele comentarii ale lui Trump privind vizele nu au apărut din senin, ci au evidențiat o evoluție în ceea ce privește imigrația, o problemă care a reprezentat rațiunea de a fi a poveștii sale politice. Când a vorbit săptămâna trecută în fața Business Roundtable, unii dintre titanii industriei tehnologice au părut să răsufle ușurați când Trump a părut să sprijine menținerea imigranților cu înaltă calificare în Statele Unite.

Apoi, joi, Trump a răspuns la o întrebare în cadrul emisiunii „The All-In Podcast”, găzduită de David Sacks și Chamath Palihapitiya, ambii donatori ai lui Trump cu interese în Silicon Valley: „Ne puteți promite, vă rog, că ne veți da mai multă capacitate de a importa în America cei mai buni și mai inteligenți oameni din întreaga lume?”

„Permiteți-mi să vă spun că este atât de trist când pierdem oameni de la Harvard, MIT, de la cele mai mari școli și școli mai mici care sunt, de asemenea, școli fenomenale”, a spus Trump.

„Dar ceea ce vreau să fac, și ceea ce voi face, este că dacă absolviți un colegiu, cred că ar trebui să primiți automat, ca parte a diplomei, o carte verde pentru a putea rămâne în această țară, și asta include și colegiile junior. Oricine absolvește un colegiu, mergi acolo doi ani sau patru ani, dacă absolvești, sau dacă obții o diplomă de doctorat de la un colegiu, ar trebui să poți rămâne în această țară”.

Pentru Trump – care a demonizat imigranții fără acte și a denunțat nivelurile record de migrație de la frontiera de sud ca piatră de temelie a campaniei sale prezidențiale din 2024 – a fost o schimbare semnificativă. Trump a făcut apel la deportări în masă în prima zi a administrației sale, a declarat că migranții „otrăvesc sângele” acestei țări și a evidențiat infracțiuni de profil înalt comise de migranți aflați ilegal în SUA.

INTERVIURILE HotNews.ro