Sari direct la conținut

FOTO „Țara se duce de râpă”. Probabil imaginea în care Emmanuel Macron își anunță oamenii că va dizolva Parlamentul și va convoca alegeri anticipate

HotNews.ro
O fotografie alb-negru surprinde neliniștea și frustrarea cercului apropiat al președintelui Emmanuel Macron, probabil în momentul în care îi informează că este pe cale să anunțe dizolvarea Parlamentului și convocarea alegerilor parlamentare anticipate pe fondul victoriei obținute de partidul de extrema dreapta Adunarea Națională la o diferență uriașă la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Politico compară scena cu „cina cea de taină”.
Presedintele francez Emmanuel Macro / FOTO: Witt Jacques/Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Presedintele francez Emmanuel Macro / FOTO: Witt Jacques/Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Macron stă la o masă – cu un mic ceas în fața lui – într-o cameră opulentă a palatului Elysee, în timp ce o tensiune palpabilă îi cuprinde pe cei mai apropiați oameni ai săi, așezați în fața lui. Este poate o imagine neobișnuită pe care fotograful oficial al Elysée a postat-o pe Instagram, dar nimeni nu se îndoiește că reflectă stresul care zguduie cercul interior al președintelui.


Într-un eșec umilitor al partidului lui Macron la europarlamentare, președinte francez încearcă prin intermediul alegerilor anticipate un pariu riscant – să mobilizeze alegătorii care s-au abținut de la vot pe 9 iunie.
Însă, de atunci oamenii președintelui din guvernul francez au devenit din ce în ce mai sumbri și neîncrezători, în timp ce Macron este în cădere liberă în sondaje.


Ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire – un pilon al partidului liberal Renaissance al lui Macron – este poate cel mai apocaliptic, spunând la un moment dat în timpul campaniei, în nordul Franței, că „țara se duce de râpă”.


Coaliția centristă a lui Macron riscă să fie distrusă într-un vot în două tururi – pe 30 iunie și 7 iulie – atât de stânga, cât și de extrema dreaptă. Între timp, aliații președintelui par să caute o strategie dintr-o situație care pare fără ieșire mai degrabă decât să caute.


Ultimul sondaj de opinie arată un dezastru anticipat pentru partidul lui Macron


Potrivit unui nou sondaj publicat duminică, partidul francez de extremă-dreapta AdunareaNațională (Rassemblement National – RN) și aliații săi sunt văzuți în frunte în primul tur al alegerilor parlamentare din țară, cu 35,5% din voturi.


Sondajul Ipsos – realizat pentru ziarul Le Parisien și Radio France în perioada 19-20 iunie – arată că alianța de stânga Noul Front Popular (FNP) se află pe locul al doilea, cu 29,5% din voturi.
Alianța centristă a președintelui Emmanuel Macron s-ar clasa de-abia pe locul al treilea, cu 19,5% din intențiile de vot.


Conform sondajului Ispsos, rata de participare la scrutin va fi între 60% și 64%, mult mai mare decât cea de 47,5% înregistrată la ultimele alegeri legislative, din iunie 2022.

Macron, scos de pe afișele electorale

De altfel, un sondaj publicat vineri indică o rată de nepopularitate de 74% pentru liderul de la Elysee, cu şase procente peste cea de când a dizolvat pe 9 iunie camera inferioară a parlamentului.

În acest context, alianţa sa politică „Împreună pentru Republică” (Ensemble pour la République), alcătuită din partidul său liberal „Renaşterea” (Renaissance-RE) şi formaţiunea centristă Modem, a decis să nu-l mai includă pe președinte în afişele electorale.

Scholz, îngrijorat de o eventuală victorie a extremei drepte în Franța


Perspectiva unei victorii a extremei drepte în alegerile anticipate din Franța îi dă fiori și cancelarului german Olaf Scholz, care a spus că este „îngrijorat”.


„Sunt îngrijorat de alegerile din Franța”, a declarat Scholz pentru postul public ARD. „Și sper că partidele care nu sunt cele ale lui (Marine) Le Pen, ca să zic așa, vor câștiga alegerile, dar este la latitudinea poporului francez”, a adăugat el.

Citește și:

Emmanuel Macron a fost scos de pe afișele electorale ale propriului partid. Popularitatea liderului de la Elysee, în cădere liberă / „Preşedintele a ucis partidul prezidenţial”

INTERVIURILE HotNews.ro