Dezastru anticipat pentru Macron: Partidul de extremă-dreaptă al lui Marine le Pen rămâne lider înaintea alegerilor legislative anticipate, arată un nou sondaj
Sondajul Ipsos – realizat pentru ziarul Le Parisien și Radio France în perioada 19-20 iunie – arată că alianța de stânga Noul Front Popular (FNP) se află pe locul al doilea, cu 29,5% din voturi.
Alianța centristă a președintelui Emmanuel Macron s-ar clasa de-abia pe locul al treilea, cu 19,5% din intențiile de vot.
Conform sondajului Ispsos, rata de participare la scrutin va fi între 60% și 64%, mult mai mare decât cea de 47,5% înregistrată la ultimele alegeri legislative, din iunie 2022.
Este puțin probabil ca avansul RN în sondaje înaintea alegerilor care se vor desfășura în două tururi, pe 30 iunie și 7 iulie, să aducă partidului o majoritate absolută.
Macron a convocat scrutinul după înfrângerea zdrobitoare a alianței sale la alegerile europarlamentare de la începutul de la începutul lunii iunie.
Într-un sondaj Ipsos separat, publicat de Financial Times (FT), RN este creditat cu cea mai mare rată a încrederii în ceea ce privește gestionarea economiei și a finanțelor publice.
Potrivit sondajului citat de FT, 25% dintre respondenți au cea mai mare încredere în formațiunea lui Marine Le Pen pentru a lua deciziile corecte în materie economică, față de 22% dintre respondenți care sprijină Noul Front Popular și 20% pentru alianța lui Macron.
Sondaj exploziv: Posibilă majoritate absolută pentru extrema-dreaptă
Un alt sondaj, apărut vineri și citat de AFP, arată că extrema-dreaptă franceză este creditată cu 250 până la 300 de deputaţi în viitoarea Adunare Naţională (camera inferioară a parlamentului), ce va rezulta în urma alegerilor parlamentare anticipate şi că, dacă va atinge limita superioară, atunci va dispune de majoritatea absolută stabilită la 289 de locuri.
În acest sondaj, efectuat de Odoxa pentru revista Le Nouvel Observateur, RN al a lui Marine Le Pen ar obţine în primul tur al alegerilor parlamentare 33% din intenţiile de vot, devansând alianţa de stânga Noul Front Popular (28%) şi majoritatea prezidenţială a lui Macron (19%).
O proiecţie a locurilor în camera inferioară dă o majoritate RN, între 160 şi 210 deputaţi pentru întreaga stângă, între 70 şi 120 de deputaţi pentru majoritatea prezidenţială şi între 10 şi 50 de deputaţi pentru Republicanii şi alte diverse partide de dreapta, scrie Agerpres
Potrivit Institutului, modelarea a fost efectuată pe baza sondajului ţinând cont pentru fiecare circumscripţie de rezultatele din primul tur al alegerilor legislative din 2022 şi de intenţiile de vot ale electoratului pentru turul al doilea.
Acelaşi studiu măsoară o intenţie de participare la vot de 64%.
Un alt studiu apărut vineri, efectuat de Ifop Fiducial pentru canalul LCI, publicaţia Le Figaro şi Sud Radio, creditează RN cu 35% din intenţiile de vot, Noul Front Popular (NFP) cu 29% şi majoritatea prezidenţială cu 21,5%.
Potrivit sondajului efectuat zilnic, RN ar obţine între 200 şi 240 de locuri, NFP între 180 şi 200 locuri (între opt şi 12 pentru alte formaţiuni de stânga), majoritatea prezidenţială între 180 şi 110 locuri, Republicanii (dreapta) şi diverse alte formaţiuni de dreapta între 40 şi 60 de locuri, rezultate care trebuie interpretate cu prudenţă, ţinându-se cont de incertitudinile legate de configuraţiile celui de-al doilea tur.
Această anchetă Odoxa a fost realizată prin internet în 19 şi 20 iunie pe un eşantion reprezentativ de 2.0056 persoane, cu vârste de la 18 ani şi peste, dintre care 1.861 înscrise pe listele electorale, potrivit metodei cotelor.
Ancheta Ifop-Fiducial a fost efectuată pe un eşantion de 2.317 persoane înscrise pe listele electorale, extrase dintr-un eşantion de 2.500 persoane, reprezentativ pentru populaţia franceză, cu vârste de la 18 ani în sus, potrivit metodei cotelor, cu o marjă de eroare între două şi trei puncte.
Marine Le Pen: Lui Macron nu-i va rămâne decât demisia
Tot vineri, Marine Le Pen a apreciat că preşedintelui Emmanuel Macron nu-i va rămâne „decât demisia pentru a ieşi potenţial din criza politică” declanşată prin dizolvarea Adunării Naţionale (camera inferioară) şi convocarea de alegeri parlamentare anticipate.
„Nu-l invit pe Emmanuel Macron să demisioneze. Eu respect instituţiile. Notez doar că, atunci când există un blocaj politic, când există o criză politică, sunt trei posibilităţi”, a explicat ea, cu ocazia unei deplasări la Courrieres, în circumscripţia Pas-de-Calais (nord), unde speră să fie realeasă deputată.
„Există remanierea, există dizolvarea şi există demisia preşedintelui. Remanierea în aceste circumstanţe nu pare extrem de utilă. Dizolvarea tocmai a fost operată. Deci preşedintelui nu-i rămâne decât demisia pentru a ieşi potenţial dintr-o criză politică”, a apreciat Le Pen, potrivit AFP și Agerpres.
„Este o constatare. Nu este o cerere, el va face exact ceea ce vrea şi ceea ce Constituţie îi dă libertatea să facă”, a mai adăugat candidata învinsă de trei ori în alegerile pentru preşedinţia Franţei, în contextul sondajului apărut vineri care credita RN cu 250 până la 300 de deputaţi în viitoarea cameră inferioară.
Emmanuel Macron afirmase săptămâna trecută că exclude să demisioneze, oricare ar fi rezultatul alegerilor legislative din 30 iunie şi 7 iulie.
Decizia sa şocantă de a convoca alegeri legislative anticipate după eşecul său în alegerile pentru Parlamentul European în faţa RN – care a obţinut de două ori mai multe voturi în acest scrutin decât partidul său, Renaissance – a fost criticată până şi în propria tabără.
Citiți și: