Sari direct la conținut

VIDEO Povestea care a pus România pe harta Hollywood revine în cel mai terifiant film din ultimii ani

HotNews.ro
VIDEO Povestea care a pus România pe harta Hollywood revine în cel mai terifiant film din ultimii ani
Lily-Rose Depp într-o secvență din filmul „Nosferatu” regizat de Robert Eggers (FOTO: Entertainment Pictures / Alamy / Profimedia)

Un nou film inspirat de romanul „Dracula” al lui Bram Stoker, o poveste care a captat imaginația Hollywood încă de la începuturile cinematografiei, a intrat în linie dreaptă pentru lansarea în sălile de cinema, iar adaptarea se anunță una dintre cele mai bune din ultimii ani.

Lungmetrajul care se va numi Nosferatu a provocat un entuziasm uriaș în rândul criticilor de film din mai multe motive. Primul ține de faptul că el va fi o readaptare modernă a filmului Nosferatu: Simfonia groazei din 1922 al regizorului german F.W. Murnau. Filmul lui Murnau este considerat atât unul de pionierat pentru genul horror, cât și un clasic al cinematografiei.

În al doilea rând, noul Nosferatu este regizat de cineastul american Robert Eggers care, deși are în portofoliu doar 3 lungmetraje, este considerat deja un maestru al genului horror datorită primelor sale două filme: The Witch („Vrăjitoarea”) din 2015 și The Lighthouse („Farul”) din 2017.

Cei care nu apreciază filmele de groază ar putea să recunoască stilul vizual emblematic al lui Eggers din al treilea său film, The Northman („Vikingul”), lansat în 2022 și inspirat de legenda lui Amleth, eroul scandinav medieval care a inspirat și personajul prințului Hamlet din piesa de teatru a lui Shakespeare.

„Un film epic sângeros de răzbunare și o minune vizuală care îți taie respirația, The Northman îl găsește pe cineastul Robert Eggers extinzându-și sfera fără a sacrifica nimic din semnătura sa privind stilul”, notează consensul de pe site-ul de agregare a recenziilor Rotten Tomatoes, unde saga vikingă are o rată a aprobării de 90% din partea criticilor de film.

Bill Skarsgård va juca rolul principal în noul film despre contele Dracula

În filmul original al lui Murnau numele personajelor și anumite detalii ale poveștii au fost schimbate pentru a atrage mai mult publicul german. De exemplu, partea poveștii romanului lui Bram Stoker care se desfășoară în Marea Britanie este mutată în Germania iar numele contelui Dracula este schimbat în contele Orlok.

Însă nimeni nu și-a făcut iluzii cu privire la inspirația filmului. Întrucât Murnau nu a obținut niciodată aprobarea pentru lungmetraj din partea moștenitorilor lui Stoker, care murise cu doar 10 ani înainte, văduva scriitorului s-a adresat instanței. Ea a dat în judecată Prana Film, studioul german care a produs pelicula, și a obținut în justiție distrugerea tuturor copiilor sale. Însă câteva au supraviețuit iar restul e istorie: Nosferatu avea să devină un clasic al cinematografiei.

În adaptarea de acum a lui Eggers rolul contelui va fi jucat de actorul suedez Bill Skarsgård, care a fost foarte apreciat pentru interpretarea rolului clovnului demonic Pennywise în cele două filme It, lansate în 2017 și 2019 și bazate pe romanul omonim al lui Stephen King. El a făcut furori și într-un alt film horror mai recent, The Barbarian al cineastului american Zack Cregger, care a debutat surprinzător pe prima poziție a box office-ului după lansarea sa în septembrie 2022.

Skarsgård a fost atât de apreciat pentru interpretarea sa din aceste lungmetraje, cât și altele, încât a fost ales să joace rolul principal în The Crow („Corbul”), o altă repovestire contemporană a unui film cult: cel cu același din 1994 devenit infam din cauza faptului că actorul Brandon Lee, fiul lui Bruce Lee, a murit în timpul filmărilor după ce a fost împușcat fatal în urma unui accident. Noul film The Crow a fost deja filmat și se află în faza de post-producție, urmând să apară în cinematografele din România pe 30 august, potrivit Cinemagia.

Actori de top pentru lungmetrajul „Nosferatu” al lui Robert Eggers

În ceea ce privește noul film Nosferatu, rolul feminin principal va fi jucat de actrița americană Lily-Rose Depp, o stea în ascensiune a Hollywood după interpretarea oferită în lungmetraje ca The Dancer (2016), A Faithful Man (2018), The King (2019) sau Wolf (2021). Cel mai recent ea a jucat rolul principal în apreciatul serial de dramă The Idol produs și difuzat de HBO.

Actorul britanic Nicholas Hoult, care la vârsta de doar 34 de ani are în palmares un Premiu BAFTA, două Premii Globul de Aur și un Premiu Emmy, va juca în noul film al lui Eggers rolul lui Thomas Hutter (Jonathan Harker în romanul lui Stoker), soțul personajului interpretat de Lily-Rose Depp. Un alt actor britanic apreciat din noua generație de la Hollywood, Aaron Taylor-Johnson, despre care s-a zvonit insistent mai devreme în cursul acestui an că va fi ales pentru rolul lui James Bond, joacă și el în filmul lui Eggers.

Distribuția este completată de Emma Corrin, care a jucat-o pe prințesa Diana în al patrulea sezon al popularului serial The Crown de pe Netflix, Ralph Ineson (The Office, Game of Thrones, ultimele 3 filme Harry Potter), Simon McBurney (The Manchurian Candidate, The Last King of Scotland, The Theory of Everything, Mission: Impossible – Rogue Nation, etc.) și legendarul Willem Dafoe. Dafoe îl va juca în noul film Nosferatu pe prof. Albin Eberhart Von Franz, personaj inspirat de prof. Van Helsing din romanul lui Bram Stoker.

Robert Eggers a anunțat încă din 2015 că a primit finanțare pentru a face un „remake” al filmului clasic al lui Murnau, însă proiectul s-a confruntat în anii care au urmat cu o serie de amânări, regrese și probleme de altă natură care l-au făcut pe regizorul american să afirme în 2022 că lungmetrajul său Nosferatu „s-a năruit de două ori” înainte de a intra în cele din urmă în producție.

Acesta a intrat acum în linie dreaptă către lansarea în cinematografe cu o dată de lansare și un prim trailer din partea studioului Focus Features. Nosferatu varianta Robert Eggers va avea premiera în cinematografele nord-americane înainte de încheierea anului, pe 25 decembrie, în timp ce în România el urmează să apară peste o săptămână, în data de 3 ianuarie 2025. Trailerul filmului poartă marca inconfundabilă a lui Eggers:

Niciun alt personaj nu a captat atât de mult imaginația Hollywood precum contele Dracula

În 2015, Guinness World Records l-a desemnat pe contele Dracula personajul literar cel mai ecranizat din istorie după ce a fost portretizat în 538 de filme (producţii cinematografice sau pentru televiziune). L-a devansat astfel pe rivalul său literar Sherlock Holmes, creat de Conan Doyle, care a avut 299 de apariţii în producţii de cinema şi televiziune.

Pe lângă filmul clasic al lui Murnau, printre cele mai cunoscute adaptări se numără se numără Dracula (1992), în regia lui Francis Ford Coppola, sau Dracula din 1931, versiune celebră datorită interpretării actorului Bela Lugosi.

În afară de Nosferatu lui Eggers, cele mai recente adaptări ale romanului lui Bram Stoker sunt The Last Voyage of Demeter, lansat în cinematografe în luna august a anului trecut, și Renfield, care a avut premiera în aprilie 2023.

Primul dintre ele a adaptat un capitol din romanul lui Stoker, şi anume partea în care sicriul acestuia este transportat din Transilvania către Anglia. The Last Voyage of Demeter („Ultima călătorie a lui Demeter”) l-a avut în spatele camerei pe André Øvredal, regizorul norvegian cunoscut pentru filme horror ca TrollhunterThe Autopsy of Jane Doe și Scary Stories to Tell in the Dark.

În schimb, Renfield (tradus de cinematografele de la noi drept „Asistentul vampirului”) a fost mai degrabă un film de acțiune-comedie pentru care marea atracție a ținut de faptul că legendarul Nicolas Cage a intrat în pielea contelui Dracula. Filmul, care l-a adus pe Dracula în zilele noastre, s-a învârtit însă în jurul lui Renfield, sluga sa dezechilibrată din romanul lui Stoker. Rolul titular a fost interpretat tocmai de Nicholas Hoult, care acum va juca și în filmul lui Eggers.

Însă ambele filme Dracula de anul trecut au fost decepții, atât pentru criticii de film, cât și în ceea ce privește încasările obținute din vânzarea de bilete în cinematografe. Așteptările pentru Nosferatu al lui Eggers sunt la cu totul alt nivel.

INTERVIURILE HotNews.ro