Sari direct la conținut

Negocieri la Paris pentru un armistițiu în Gaza. Un oficial israelian vorbește despre „o schiță de acord”

HotNews.ro
Razboi in Gaza, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Razboi in Gaza, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Delegația israeliană se întoarce de la discuțiile de la Paris cu un optimism prudent că se poate ajunge la un acord pentru a opri temporar luptele cu gruparea teroristă Hamas din Fâșia Gaza și pentru a vedea ostaticii israelieni și străini eliberați, scrie Times of Israel.

Un oficial citat de mai multe site-uri media israeliene susține că s-a ajuns la o „schiță a unui acord” cu Hamas pentru o încetare temporară a focului.

„Au fost discuții bune, au fost progrese semnificative”, a spus oficialul pentru Channel 12. „Avem o bază pe care să construim un plan și negocierile”, a precizat el.

Schița de acord va fi prezentată mai întâi cabinetului de război pentru aprobare.

Următoarea etapă a discuțiilor, potrivit sursei citate, se va concentra pe problema ostaticilor deținuți de grupurile teroriste în Gaza și care prizonieri palestinieni vor fi eliberați în cadrul armistițiului. De asemenea se va negocia durata armistițiului și desfășurarea forțelor israeliene armate în timp ce armistițiul este în vigoare.

Aceste detalii nu au fost încă convenite. Șeful Mossad-ului, David Barnea, și șeful Shin Bet, Ronen Bar, au fost la Paris pentru discuții.

Ce ar presupune noul acord

SUA speră că un acord de eliberare a ostaticilor și un armistițiu pot fi convenite înainte de începerea Ramadanului, relatează site-ul de știri Axios.

Potrivit sursei citate, cadrul actualizat propune ca Hamas să elibereze aproximativ 40 de ostatici ținuți în Gaza în schimbul unei încetări a focului de șase săptămâni și a eliberării a sute de prizonieri palestinieni deținuți de Israel.

Negociatorii din Egipt, SUA şi Qatar s-au întâlnit pentru discuții la Paris, unde și Israelul a trimis o delegație.

Un membru important al Hamas, Musa Abu Marzuk, a declarat într-un interviu acordat postului de radio arab al-Ghad că vede posibil un nou acord privind ostaticii şi că s-ar putea înregistra progrese în negocieri în viitorul apropiat. Încheierea operaţiunii militare israeliene în Fâşia Gaza şi revenirea persoanelor strămutate în nordul regiunii sunt condiţiile pentru un astfel de acord, a declarat oficialul Hamas. El a cerut, de asemenea, ca 500 de prizonieri palestinieni să fie eliberaţi din închisorile israeliene în schimbul eliberării fiecărui ostatic răpit din Israel.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat la începutul lunii februarie că nu va accepta un acord „cu orice preţ”. Acest lucru nu va aduce sfârşitul războiului, a spus atunci premierul israelian.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro