Sari direct la conținut

Gruparea Houthi a permis marinarilor de pe nava Galaxy Leader, pe care se afla și un român, „un contact modest” cu familiile lor

HotNews.ro
Imagini publicate de grupul Houthi din Yemen arată militanți în timp ce deturnează o navă de marfă în apropiere de Yemen, în sudul Mării Roșii, Foto: Houthi Group press Service / UPI / Profimedia
Imagini publicate de grupul Houthi din Yemen arată militanți în timp ce deturnează o navă de marfă în apropiere de Yemen, în sudul Mării Roșii, Foto: Houthi Group press Service / UPI / Profimedia

Echipajului navei comerciale Galaxy Leader, capturată luna trecută de gruparea Houthi, susținută de Iran, i s-a permis un „contact modest” cu familiile lor, în timp ce diferite țări fac presiuni pentru eliberarea lor, a anunțat proprietarul navei, potrivit Reuters.

Nava de transport de mașini aflată sub pavilion Bahamas a fost dusă în portul Hodeidah, în nordul Yemenului controlat de Houthi, după ce a fost abordată pe mare la 19 noiembrie de comandouri ale grupării.

Din echipajul navei capturate face parte și un român. Ceilalți marinari sunt cetățeni din Bulgaria, Ucraina, Filipine, Mexic și România, a precizat Galaxy Maritime.

Nava este închiriată de compania japoneză Nippon Yusen.

„Siguranța și bunăstarea membrilor echipajului rămân prioritatea atât a proprietarilor, cât și a managerilor, iar contactul modest care a fost permis cu membrii echipajului și cu familiile acestora sugerează că navigatorii sunt tratați atât de bine pe cât se poate aștepta în aceste circumstanțe”, a transmis luni, printr-un comunicat, proprietarul Galaxy Maritime Ltd, înregistrat în Isle of Man.

„Cei 25 de membri ai echipajului reținuți nu au nicio legătură cu situația actuală din regiune. Nu se poate obține nimic prin reținerea lor în continuare”, a adăugat proprietarul.

Statele Unite au acuzat Houthi pentru o serie de atacuri în apele din Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas, la 7 octombrie. Duminică, trei nave au fost atacate în zona Mării Roșii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro