Sari direct la conținut

Identitatea unor aviatori britanici morți în Al Doilea Război Mondial a fost confirmată după 80 de ani

HotNews.ro
Bombardier Lancaster, Foto: John Robertson / Alamy / Profimedia
Bombardier Lancaster, Foto: John Robertson / Alamy / Profimedia

La 80 după ce bombardierul lor a fost doborât de germani peste apele olandeze, aviatorii britanici Arthur Smart, Raymond Moore și Charles Sprack pot fi înmormântați după ce ministerul olandez al apărării a confirmat că rămășițele lor au fost identificate, relatează The Guardian.

Două cutii de țigări placate cu argint au fost găsite cu inițialele inginerului de zbor Smart, în vârstă de 27 de ani, și ale operatorului Moore, în vârstă de 21 de ani.

Bombardierul lor Lancaster nu s-a mai întors niciodată dintr-o misiune care viza Bochum, în Germania, pe 13 iunie 1943. Bombarierul a fost doborât în ​​apele olandeze ale IJsselmeer.

În timp ce cadavrele a patru bărbați au fost aduse la mal și îngropate în Stavoren, Workum și Hindeloopen, Smart, Moore și Sprack au fost înregistrați ca dispăruți în acțiune.

„Este o veste bună că toți trei au fost identificați și uimitor că au fost găsite cutiile de țigări ale lui Smart și Moore”, a spus Johan Graas, de la Stichting Aircraft Recovery Group, care a ajutat la anchetă. „Scopul fundației noastre este de a oferi oamenilor ca ei un mormânt oficial, oameni care și-au dat viața pentru libertatea noastră. Din păcate, a durat mulți ani.”

Locul accidentului a fost descoperit în 1996, când pescarii din zonă au ridicat un motor, au luat numărul de serie și l-au adus la un muzeu condus de fundație, care a militat pentru o operațiune de salvare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro