Sari direct la conținut

Fostul baron PSD Dumitru Buzatu mai stă în arest. Mandatul de arestare, prelungit de instanță

HotNews.ro
Dumitru Buzatu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Dumitru Buzatu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tribunalul Vaslui a admis, miercuri, solicitarea procurorilor DNA de prelungire a arestului preventiv pentru fostul lider PSD Vaslui şi preşedinte al Consiliului Judeţean, Dumitru Buzatu. Amintim că Dumitru Buzatu se află în arest preventiv în dosarul în care a fost prins de DNA după ce a primit mită 1,25 milioane de lei de la Emil Savin, un om de afaceri din Cluj a cărui firmă avea lucrări la drumul strategic Bârlad – Laza – Codăeşti.

Decizia Tribunalului Vaslui nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 48 de ore.

În cazul expertului Radu Judele, deşi acesta solicitase prelungirea arestului la domiciliu, instanţa a decis înlocuirea măsurii privative de libertate cu cea a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, inculpatului fiindu-i interzis să ia legătura cu o serie de martori din dosar printre care mai mulţi angajaţi ai Consiliului Judeţean Vaslui.

„Admite în parte propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi. (…) Prelungeşte durata măsurii arestării preventive a inculpatului Buzatu Dumitru, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prev. de art. 6 şi art. 7 lit. a din legea 78/2000 raportat la art. 289 alin.1 Code de Procedură Penală, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 23.11.2023 şi până la data de 22.12.2023, inclusiv. În baza art. 237 alin. 1 Cod de Procedură Penală, respinge cererea privind prelungirea măsurii arestului la domiciliu a inculpatului Judele Radu, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prev. de art. 291 alin.1 Cod Penal. În baza art. 237 alin. 2 din Codul de Procedură Penală, înlocuieşte măsura arestului la domiciliu a inculpatului Judele Radu, cu măsura controlului judiciar,pe o durată de 60 zile începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri”, se arată în decizia instanţei, conform Agerpres.

Tribunalul Vaslui a emis, pe 23 septembrie, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Buzatu pentru luare de mită, însă acesta a contestat soluţia. Ulterior, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au respins contestaţia depusă de avocatul lui Dumitru Buzatu.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui Dumitru Buzatu:

  • „În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
  • În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.

VIDEO Filmul flagrantului: „Îți mulțumesc, că eram pe drojdie”

Dumitru Buzatu a primit personal banii marcaţi de DNA şi aflaţi într-o valiză. El a pus valiza în portbagajul unui autoturism al instituţiei, fiind prins două ore mai târziu.

  • „La orele 17.15, (…) şi Buzatu Dumitru s-au ridicat de la masă şi s-au deplasat către autoturismele marca (…) şi marca (…). Buzatu Dumitru a mers la portbagajul (…), iar (…) la autoturismul (…), unde a deschis uşa stânga spate şi a luat de pe banchetă o geantă maro pusă la dispoziţie de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în care se afla suma de 1.250.000 de lei. Buzatu Dumitru a deschis portbagajul (…), (…) a mers către el, i-a întins geanta cu banii, Buzatu Dumitru a luat-o, a pus-o în portbagaj, după care l-a închis”, se arată în documentele DNA.

Şeful CJ Vaslui a fost oprit aproape două ore mai târziu, având banii în maşina Consiliului Judeţean.

„Ulterior, la data de 22.09.2023, în jurul orelor 19.12, autoturismul (…) cu nr. de înmatriculare (…) utilizat de către Consiliul Judeţean Vaslui a fost oprit la ieşirea din ferma (…), în autoturism fiind identificat numitul BUZATU Dumitru însoţit de un conducător auto angajat al Consiliului Judeţean Vaslui. Procedând la efectuarea percheziţiei auto, în portbagajul autoturismului, în partea stângă, a fost identificată o geantă de culoare maro, după cercetarea acesteia putându-se constata faptul că în această geantă se află o sumă de bani în lei, respectiva sumă era compusă din bancnote cu cupiura de 500 de lei”, se arată în referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de DNA în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Vaslui.

Buzatu primise 2.500 de bancnote de câte 500 de lei, marcate de către anchetatori pentru realizarea flagrantului. Banii primiţi drept mită erau pentru un contract din fonduri europene.

Discuția interceptată de procurori:

  • Dumitru Buzatu: Ai pescuit ceva?
  • Martor: Am prins câte un pește toți!
  • Dumitru Buzatu: Altceva… decât pește?
  • Martor: Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!
  • Dumitru Buzatu: Hai că vin și eu până la voi acolo să văd!
  • Martor: Hai! Hai!
  • Dumitru Buzatu: Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii!
  • Martor: Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata!
  • Dumitru Buzatu: Când vin… vin, pescuiesc 5 minute și plec!
  • Martor: Gata! Da, da! Dar cât durează ca să-i spun lui Emil să vină cu mâncarea caldă?
  • Dumitru Buzatu: Acuma vin! Acuma ajung!
  • Martor: Acuma ajungeți?
  • Dumitru Buzatu: Acuma, vin acum, da.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat apoi că Buzatu a fost exclus din PSD, iar fiul acestuia, Tudor Buzatu, a demisionat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, fosta soție lui Dumitru Buzatu, senatoarea PSD Gabriela Creţu, a fost suspendată din partid.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro