Sari direct la conținut

Întâlnire Iohannis-șefa Parlamentului European: Au discutat despre criza din Ucraina, sprijinul pentru Moldova și aderarea la Schengen

HotNews.ro
Întâlnire Iohannis-șefa Parlamentului European: Au discutat despre criza din Ucraina, sprijinul pentru Moldova și aderarea la Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, cu care a discutat despre evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică a UE, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, securitatea energetică, dar şi extinderea spaţiului Schengen.

„Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat interesul major al României de a adera la Spaţiul Schengen, exprimând apreciere pentru poziţia cunoscută a Parlamentului European în favoarea aderării ţării noastre”, transmite Administrația Prezidențială.

Șeful statului a făcut o scurtă evaluare a actualelor provocări la adresa securităţii pe fondul crizei din Ucraina, accentuând importanţa menţinerii unităţii şi solidarităţii statelor membre UE, dar şi a unei strânse coordonări cu partenerii transatlantici.

„Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru o abordare comună a Uniunii care să vizeze pregătirea unor măsuri ferme şi credibile în vederea detensionării situaţiei de la graniţa estică a Ucrainei, inclusiv sancţiuni”, arată Administraţia Prezidenţială.

El a reiterat importanţa susţinerii „active”, inclusiv prin asistenţă financiară, de către Uniunea Europeană a parcursului european al Republicii Moldova şi a eforturilor preşedintelui Maia Sandu şi a Guvernului de la Chişinău de a continua reformele.

Referitor la pachetul de măsuri privind combaterea schimbărilor climatice, preşedintele Iohannis s-a pronunţat pentru identificarea unor soluţii flexibile, echilibrate şi adaptate la circumstanţele naţionale, care să permită continuarea eforturilor de dezvoltare.

În acest sens, el a evidenţiat rolul important al energiei nucleare şi al resurselor de gaze naturale în cadrul procesului de tranziţie către o economie neutră din punct de vedere climatic, arătând că România susţine „ferm” această abordare, fiind „un aspect cheie” pentru securitatea energetică.

Şeful statului a reiterat importanţa sprijinului Parlamentului European pentru actuala propunere a Comisiei Europene privind taxonomia, care include atât gazul, cât şi sectorul nuclear.

Preşedintele PE a exprimat deschiderea pentru o colaborare activă cu ţara noastră pe dosarele de interes comun şi, totodată, a reafirmat susţinerea sa şi a Parlamentului European pentru aderarea României la Schengen, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Într-o postare pe twitter, Roberta Metsola a transmis că este pe aceeași lungime de undă cu România cu privire la sprijinul pentru Moldova.

Întâlnirea a avut loc în marja participării preşedintelui Iohannis la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană, care se desfăşoară joi şi vineri, la Bruxelles.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro