Rusia a anunțat vineri ce garanții vrea de la Occident / Lista de cerințe, prezentată în premieră de Moscova / ”Rusia nu mai este dispusă să suporte situația actuală”
Rusia a prezentat vineri o serie de garanții de securitate pe care le cere din partea Occidentului, inclusiv promisiuni de renunțare la orice activitate militară în Ucraina și în Europa de Est și de a nu extinde și mai mult alianța militară NATO, transmite Reuters.
UPDATE 18:40Statele Unite au declarat vineri că sunt pregătite să discute propunerile Rusiei care vizează limitarea drastică a influenței americane și NATO în vecinătatea sa
UPDATE 15.16 Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Statele Unite au văzut propunerile Rusiei și se vor consulta cu țările europene: „Nu vor exista discuții privind securitatea europeană fără aliații și partenerii noștri europeni”.
Cerințele, formulate de Moscova în întregime pentru prima dată, formează un pachet pe care Rusia îl consideră esențial pentru reducerea tensiunilor în Europa și dezamorsarea crizei din Ucraina.
Dar ele conțin elemente – cum ar fi un drept de veto rusesc asupra aderării Ucrainei la NATO – despre care Occidentul a spus deja că nu sunt posibile.
Ministrul adjunct de externe, Serghei Ryabkov, a declarat reporterilor că Rusia și Occidentul trebuie să pornească de la zero în refacerea relațiilor.
„Poziția urmărită de Statele Unite și NATO în ultimii ani, de escaladare agresivă a situației de securitate este absolut inacceptabilă și extrem de periculoasă”, a spus el.
„Washingtonul și aliații săi din NATO ar trebui să înceteze imediat acțiunile ostile constante împotriva țării noastre, inclusiv exercițiile neprogramate, apropierile periculoase și manevrele navelor și avioanelor militare, și să oprească dezvoltarea militară a teritoriului ucrainean.”, a adăugat Ryabkov.
”Rusia nu mai este dispusă să suporte situația actuală”
Acesta a declarat reporterilor că Rusia nu este dispusă să mai suporte situația actuală. El a îndemnat Statele Unite să ia în serios propunerile și să vină cu un răspuns constructiv.
Ryabkov a spus că Rusia este pregătită să înceapă discuțiile chiar de sâmbătă, Geneva fiind un posibil loc de desfășurare, iar echipa sa de negociere este pregătită.
Dar agenția de știri Interfax l-a citat anterior spunând că, până acum, Statele Unite și NATO au respins propunerile și că răspunsul lor nu a fost încurajator.
Moscova a înmânat propunerile sale Statelor Unite în această săptămână, pe fondul tensiunilor în creștere din cauza acumulării de trupe rusești în apropierea Ucrainei. Țările occidentale au avertizat că Rusia ar putea fi pe punctul de a lansa un nou atac asupra Ucrainei, lucru pe care Moscova l-a negat.
Rusia spune că doar răspunde la ceea ce consideră a fi amenințări la adresa propriei sale securități din cauza relațiilor tot mai strânse ale Ucrainei cu NATO și a aspirațiilor acesteia de a adera la alianță.
Lista de cerințe a Moscovei pentru Occident
Agenția de știri RIA a rezumat astfel punctele cheie ale propunerilor Moscovei:
- Să excludă continuarea extinderii NATO și aderarea Ucrainei la alianță
- Să nu desfășoare trupe și arme suplimentare în afara țărilor în care se aflau în mai 1997 (înainte ca vreo țară din Europa de Est să adere la alianță), cu excepția unor cazuri excepționale, cu acordul Rusiei și al membrilor NATO (n.r. în această categorie intră direct și România)
- Să renunțe la orice activitate militară a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală
- Să nu amplaseze rachete cu rază intermediară și cu rază scurtă de acțiune acolo unde pot lovi teritoriul celeilalte părți
- Să nu desfășoare exerciții militare cu mai mult de o brigadă, într-o zonă de frontieră convenită și să facă schimb regulat de informații cu privire la exercițiile militare
- Să confirme faptul că părțile nu se consideră reciproc ca adversari și că sunt de acord să rezolve toate disputele pe cale pașnică și să se abțină de la utilizarea forței
- să se angajeze să nu creeze situații care ar putea fi percepute ca o amenințare de către cealaltă parte
- să creeze linii telefonice directe pentru comunicări de urgență.
Referințe:
- Dincolo de retorica oficială și de analizele experților: cum se vede amenințarea armatei lui Putin prin ochii românilor care trăiesc în Ucraina
- Parlamentul European: Rusia trebuie să-și retragă imediat forțele care amenință Ucraina / Sancțiunile să includă excluderea Rusiei din sistemul de plată SWIFT
- Cum poate calma Europa tensiunea dintre Rusia și Ucraina – Politico
- Putin vrea negocieri „imediate” cu NATO și SUA privind securitatea Rusiei
- Rusia amenință cu un răspuns ”militar” pentru apropierea NATO de flancul ei vestic: „Va exista o confruntare”