The Guardian: Rusia lansează un nou spărgător de gheaţă nuclear în încercarea de a deschide Arctica
Rusia a lansat un spărgător de gheaţă alimentat cu energie nucleară, sâmbătă, în cadrul ambiţiosului program de renovare şi extindere a flotei sale navale pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea de a tatona potenţialul comercial al Arcticii, relatează The Guardian preluat de Rador.
Nava, botezată Ural şi care a fost lansată la apă la şantierul naval din Sankt Petersburg, face parte din trio-ul care, la finalizare, va fi format din cele mai mari şi mai puternice spărgătoare de gheaţă din lume.
Rusia construieşte o nouă infrastructură şi îşi reconfigurează porturile în cadrul pregătirilor sale, pe fondul ciclurilor climatice mai calde, pentru sporirea traficului prin zona pe care o numeşte Ruta Mării Nordului (RMN) şi pe care preconizează să o facă navigabilă pe toată durata anului.
Nava Ural urmează să fie predată corporaţiei energiei nucleare de stat a Rusiei, Rosatom, în 2022, după intrarea în serviciu şi a celorlalte două spărgătoare de gheaţă din aceeaşi serie, Arktika şi Siberia.
„(Nava) Ural împreună cu surorile ei se află în centrul proiectului nostru strategic de deschidere a RMN pentru activitate pe tot parcursul anului”, a spus Alexei Lihaciov, directorul general al Rosatom.
Preşedintele Vladimir Putin a spus în aprilie că Rusia îşi accelerează lucrările de construcţie a spărgătoarelor de gheaţă în scopul de a impulsiona semnificativ traficul naval de-a lungul coastei sale arctice.
Demersul face parte din ofensiva de consolidare a poziţiei Moscovei în Nordul extrem, în competiţia pentru dominaţie alături de rivalii săi tradiţionali Canada, SUA şi Norvegia, precum şi nou-venita China.
Putin a spus că în 2035, Flota rusă a Arcticii va opera cel puţin 13 spărgătoare de gheaţă cu funcţionare în condiţii grele, din care nouă vor funcţiona cu energie produsă de reactoare nucleare.
În Arctica se află rezerve de petrol şi gaze echivalente cu 412 miliarde de barili de petrol, aproximativ 22% din cantităţile nedescoperite de petrol şi gaze din lume, estimează US Geological Survey.
Moscova speră că ruta care leagă Murmansk de Strâmtoarea Bering din apropiere de Alaska ar putea lua avânt întrucât reduce timpii de transport pe mare din Asia spre Europa.
Proiectată pentru un echipaj de 75 de oameni, nava Ural îşi va putea face drum spărgând gheţari cu o grosime de până la trei metri.