Transmiterea virusului HIV poate fi împiedicată prin tratament
Există motive să credem că sfârșitul epidemiei de SIDA ar putea fi aproape, după ce rezultatele unui studiu au dezvăluit că în cazul indivizilor la care tratamentul medicamentos antiretroviral a inhibat virusul cu succes nu mai există șanse ca acesta să își infecteze partenerul, potrivit The Guardian.
Acest lucru înseamnă că dacă fiecare persoană infectată cu HIV ar trece prin terapia împotriva replicării virale cu succes, nu ar mai apărea alte infecții. În cazul a aproape 1000 de cupluri homosexuale din Europa, în care unul dintre parteneri era tratat cu scopul inhibării virusului HIV, nu a existat nici un caz de transmitere a infecției către celălalt partener, în timpul actului sexual neprotejat. Deși 15 bărbați au fost infectați pe durata studiului de 8 ani, testele ADN au arătat că aceștia au întreținut relații sexuale cu alți parteneri, care nu primeau tratament.
Unul dintre cercetătorii care au condus studiul, prof. Alison Rodgers de la University College London, a declarat că „rezultatele oferă dovezi concludente pentru faptul că riscul de transmitere a bolii de la un bărbat HIV pozitiv care urmează terapia de inhibare a virsului este zero”.
În 2017, aproape 40 de milioane de oameni din toată lumea erau infectați cu HIV, dintre care doar 21.7 milioane primeau tratament. Aceste rezultate accentuează necesitatea ca oamenii să își facă analizele de depistare a virusului în mod frecvent, un lucru care ar ajuta semnificativ la atingerea punctului în care transmiterea ar deveni imposibilă.
Dr. Michael Brady, directorul medical al Terrence Higgins Trust, a declarat că acest studiu oferă „încrederea să spunem, fără îndoială, că oamenii care trăiesc cu HIV și care răspund la tratament nu pot da mai departe virusul, prin contact sexual”.