Neliniste in mediul de afaceri britanic. Peste 100 de firme din UK cer negociatorilor pentru Brexit amanarea iesirii Regatului din UE
Countdown-ul Brexitului a inceput. La finele lunii martie 2019, Marea Britanie paraseste UE si nimeni nu stie cum merg lucrurile mai departe. La nivel politic, guvernul britanic a inceput rezolvarea problemei prin infiintarea unui minister. Este vorba de Ministerul Iesirii din Uniunea Europeana, condus de conservatorul David Davis. Firmele britanice par insa a fi bulversate de termenul prea scurt pentru regandirea si eventuala relocare a afacerilor lor, in noul context non-european. De aceea, peste 100 de firme din UK au semnat ieri o scrisoare in care isi manifesta nelinistile si cer o pasuire mai lunga. Aceasta amanare, in mod evident, i-ar putea afecta si pe romanii care lucreaza acum, ca cetateni UE, in Marea Britanie.
Scrisoarea a fost adresata ministrului britanic David Michael Davis, ca si lui Michel Barnier, fost ministru de externe francez, fost Comisar European pentru Servicii si Piata Comuna, in prezent reprezentant al Comisiei Europene pentru negocierile de iesire ale UK din UE. Ea poate fi accesata in original pe site-ul Confederatiei Industriei Britanice (Confederation of British Industry – CBI).
„Reprezentam intreprinderi de toate marimile, din toate sectoarele si regiunile din Marea Britanie, firme care sunt responsabile pentru peste 500.000 de locuri de munca din Marea Britanie si 600.000 de locuri de munca din UE.
Ne angajam sa contribuim la asigurarea unui nou parteneriat economic de succes intre Regatul Unit si UE, pe baza principiilor comertului fara bariere. Salutam colaborarea consolidata intre mediul de afaceri si guvern, pentru a se realiza acest lucru, care trebuie sa conduca acum la progres.
Companiile noastre trebuie sa ia decizii acum, in privinta investitiilor si a locurilor de munca, decizii care vor afecta, in viitor, cresterea economica si locurile de munca. Continuarea incertitudinii va afecta negativ comunitatile, angajatii, firmele si natiunile noastre, in viitor.
Intreprinderile din UE si Marea Britanie cer explicit posibilitatea de a planifica o tranzitie de pana la 3 ani, care sa evite o prapastie, acest lucru fiind esential pentru prosperitatea noastra colectiva.
Prin urmare, scriem pentru a indemna ambele parti sa fie pragmatice si hotarate sa treaca la urmatoarea etapa a negocierilor. Pana la stabilirea unor dispozitii tranzitorii si discutarea deal-ului, riscul lipsei de intelegere ramane real si trebuie avut in vedere, cu consecintele sale inevitabile, in ce priveste dezvoltarea si locurile de munca, in ambele parti.
Va solicitam sa va asigurati ca se vor realiza progrese substantiale in cadrul viitoarelor negocieri. Doar acest lucru va oferi certitudine cu privire la drepturile cetatenilor UE si britanici care lucreaza in strainatate si va permite discutarea acordurilor tranzitorii in luna octombrie, precum si a negocierilor, pana la sfarsitul anului. Interesele noastre comune depasesc cu mult diferentele noastre si suntem gata sa ajutam in orice fel putem, pentru a obtine un rezultat reusit, pentru oamenii si comunitatile din Regatul Unit si din UE”.
Rezumand, este vorba despre gasirea unei solutii tranzitorii pentru iesirea Marii Britanii din UE si se solicita o reglementare care sa protejeze locurile de munca din Regatul Unit si din Uniunea Europeana. Atat cresterea economica, cat si locurile de munca sunt amenintate, daca separarea de UE va avea loc fara intelegeri concrete, referitoare la relatiile viitoare intre cele doua parti. In plus, se cere prelungirea termenului de tranzitie de la doi, la trei ani.
Semnatarii scrisorii, intre care si gigantul de telefonie BT, au in UK si in UE peste un milion de angajati. Scrisoarea initiata de CBI are o importanta deosebita, deoarece guvernul Theresei May a dovedit recent o intensa preocupare pentru a obtine sprijin de la mediul de afaceri britanic, in politica sa pentru aplicarea Brexit-ului, dupa cum s-a mentionat in presa germana.