LIVE Ilie Bolojan, votat președinte al Senatului. La Camera Deputaților a fost ales un social-democrat care a trecut pe la PP-DD și UNPR înainte de a ajunge la PSD
Liderii coaliției formate din PSD, PNL, UDMR și minorități au anunțat, luni dimineață că au semnat acordul pentru formarea viitorului guvern și s-au înțeles să susțină un candidat comun la prezidențiale, pe liberalul Crin Antonescu. După anunțul privind acordul politic, noii membri ai Parlamentului l-au ales pe Ilie Bolojan (PNL) președinte al Senatului și pe Ciprian Șerban (PSD) președinte al Camerei Deputaților. Apoi președintele Klaus Iohannis a ieșit public și a anunțat că l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept premier și în viitorul Executiv.
Marcel Ciolacu, desemnat prim-ministru. Klaus Iohannis: „Coaliția pro-europeană mi-a propus un candidat și îl accept”.
„Astazi deja in parlament s-a verificat noua majoritate și este certă. Coaliția pro-europeană mi-a propus un candidat și îl accept. Îl desemnez premier pe Marcel Ciolacu”, a spus șeful statului.
Cine este Ciprian Șerban, noul președinte al Camerei Deputaților. A trecut pe la PP-DD și UNPR, înainte de a ajunge la PSD.
Deputat de Neamț la al treilea mandat, Ciprian Șerban a fost votat luni drept președintele al Camerei Deputaților după ce a primit sprijinul PSD, PNL, UDMR și al grupului minorităților naționale. El a fost ales prima dată în Camera Deputaților în 2016, din partea PSD. Înainte de a ajunge la social-democrați, el a trecut prin formațiunea lui Dan Diaconescu (PP-DD) și prin cea a lui Gabriel Oprea (UNPR).
Liberalul Ilie Bolojan a devenit preşedintele Senatului după ce a primit 70 de voturi. Mircea Chelaru a fost votat de 29 de senatori, iar Cosmina Nadia Cerva – 14 voturi.
Plenul Camerei Deputaţilor a votat, luni, funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în persoana deputatului PSD Şerban Ciprian Constantin, cu 195 de voturi ”pentru” şi 86 de voturi ”împotrivă”. Formaţiunea S.O.S România l-a propus pentru această funcţie pe deputatul Dumitru Coarmă, care a fost votat cu 86 de voturi ”pentru” şi 195 de voturi ”contra”.
DOCUMENT Programul de guvernare PSD-PNL-UDMR: Reducerea taxelor și impozitelor pe muncă, menținerea cotei unice, reducerea agențiilor guvernamentale cu cel puțin 25%, impozitarea progresivă a marilor averi.
Programul de guvernare PSD-PNL- UDMR prevede reducerea taxelor și impozitelor pe muncă, însă nu precizează și termene pentru aceasta. Una dintre prevederi este reducerea graduală a poverii fiscale pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici și al familiilor cu copii.
La Parlament sunt în desfășurare ședințele de plen pentru alegerea președinților Senatului și Camerei Deputaților. La Senat sunt prezenţi 124 de senatori dintr-un total de 134, ședința este condusă de vicepreședintele Mircea Abrudean.
Daniel Zamfir, liderul grupului parlamentar al PSD, a anunţat că partidul nu are o propunere pentru preşedintele Senatul, PNL l-a propus pe Ilie Bolojan, iar UDMR că îl susține pe liberal, potrivit News.ro.
SOS România a informat că propunerea partidului este Cosmina Nadia Cerva., iar AUR a anunţat că propunerea partidului pentru preşedintele Senatului este Mircia Chelaru. USR și POT au transmis că nu au candidați pentru funcţia de preşedinte al Senatului.
PSD, PNL, UDMR și minoritățile au semnat acordul pentru formarea guvernului. „Nu va fi un mandat ușor” / Crin Antonescu, anunțat candidat comun pentru președinție.
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru formarea viitorului guvern și privind componența cabinetului guvernamental. De asemenea, au convenit să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu.
Liderii PSD, PNL și UDMR s-au înțeles pe numele candidatului comun al coaliției pentru alegerile prezidențiale.
Liderii din partidele din coaliția de guvernare s-au înțeles să aibă un candidat la alegerile prezidențiale și acesta va fi liberalul Crin Antonescu, potrivit unor surse politice.
––-
La ora 08:30, PSD, PNL și UDMR sunt așteptate să semneze acordul privind coaliția de guvernare, potrivit unor surse politice.
Aceleași surse au precizat că, la ora 11:00, președintele Klaus Iohannis ar putea face un anunț oficial în ceea ce privește desemnarea noului premier. Iohannis a declarat, duminică, după consultările avute la Palatul Cotroceni cu partidele că după alegerea președinților celor două Camere ale Parlamentului, va face și o propunere de premier.
Plenul Camerei a fost convocat pentru ora 09:00. Pe ordinea de zi este alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor prin vot secret cu buletine de vot și alegerea unor noi membri ai Biroului permanent prin vot deschis.
Plenul camerei superioare a Parlamentului a fost convocat tot de la ora 09:00, cu un singur punct pe ordinea de zi: alegerea președintelui Senatului prin vot secret.
Câți deputați și câți senatori are fiecare partid
Din partea căror partide sunt cei 312 deputați din legislatura 2024-2028:
- PSD – 86 de mandate de deputat;
- AUR – 63 deputați;
- PNL – 49 deputați;
- USR – 40 deputați;
- SOS România – 28 deputați;
- POT – 24 deputați;
- UDMR – 22 deputați.
- minorități – 19 deputați
Din partea căror partide sunt cei 134 de senatori din legislatura 2024-2028:
- PSD – 36 de mandate de senator;
- AUR – 28 de senatori;
- PNL – 22 de senatori;
- USR – 19 senatori;
- SOS România – 12 senatori;
- UDMR – 10 senatori;
- POT – 7 senatori.
Camera Deputaţilor s-a reunit, vineri, în prima şedinţă de plen din noua legislatură 2024-2028. Vineri, 20 decembrie, a fost prima zi pentru parlamentarii care au fost aleși în urma alegerilor generale din 1 decembrie.
Şedinţa de plen a fost condusă de Sereş Deneş, parlamentar UDMR, în calitate de preşedinte senior, asistat de cei mai tineri patru deputaţi, în calitate de secretari. Deputaţii au început şedinţa cu un moment de reculegere în memoria martirilor Revoluţiei Române din 1989.
Cum va arăta viitorul Guvern
Noul Guvern va avea 16 ministere din care 8 vor fi la PSD, 6 la PNL și 2 la UDMR, arată ultimele negocieri dintre cele trei partide care vor forma coaliția de guvernare.
Din Executiv vor face parte Emil Hurezeanu, ministru de Externe propus de PNL, la fel ca și Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj.
Pentru portofoliul Justiției, PSD l-a propus pe avocatul și deputatul de Dolj Radu Marinescu.
Vicepremieri în noul executiv vor fi Marian Neacșu (PSD), ministru fără portofoliu, și Cseke Attila (Ministerul Dezvoltării).
Cum arată lista miniștrilor din viitorul Guvern, potrivit unor surse politice.
Ministerele PSD
Vicepremier fără portofoliu: Marian Neacşu
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Culturii – Natalia Intotero
Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu
Ministerele PNL
Ministerul de Interne – Cătălin Predoiu
Ministerul Educaţiei – Daniel David
Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Marcel Boloş
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerele UDMR
Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila (și vicepremier)
Ministerul Finanţelor – Tanczos Barna