Matei Visniec in dialog cu cititorii, bloggerii si presa la Libraria Humanitas de la Cismigiu
Luni, 9 februarie, de la ora 19.00, la Libraria Humanitas de la Cismigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38, Bucuresti), Matei Visniec va raspunde intrebarilor cititorilor, bloggerilor si presei pornind de la volumul Negustorul de inceputuri de roman, aparut la Editura Cartea Romaneasca si cistigator al Premiului literar „Augustin Fratila” – romanul anului 2013, acordat de compania Philip Morris Trading.
La intalnire participa Sorana Mantho, Corporate Affairs Director Romania si Bulgaria, Philip Morris si criticii literari Alex. Stefanescu, Tudorel Urian si Daniel Cristea-Enache.
In deschiderea acestui eveniment, Sorana Mantho va inmina Premiul literar „Augustin Fratila” – romanul anului 2013, scriitorului Matei Visniec.
„Este o mare bucurie sa putem sa-i inminam personal scriitorului Matei Visniec marele premiu Augustin Fratila pentru cel mai bun roman al anului, chiar in cadrul unei intilniri directe cu cititorii sai. Implicarea noastra in sustinerea acestei competitii literare a urmarit intotdeauna asta – ca autorii unor opere valoroase pentru literatura romana sa-si poata intilni si delecta cititorii, sa fie promovati si apreciati cu adevarat pe masura talentului lor,” a spus Sorana Mantho, Corporate Affairs Director Romania si Bulgaria, Philip Morris.
De asemenea, intre 7 si 14 februarie, Matei Visniec si-a anuntat prezenta la o serie de evenimente dupa cum urmeaza:
Simbata, 7 februarie 2015
Ora 19.00 – piesa de teatru „Imagineaza-ti ca esti Dumnezeu” de Matei Visniec
Regizor Cristian Bajora (Teatrul In Culise, Str. Hristo Botev nr. 25)
Miercuri, 11 februarie 2015
Ora 19.00 – Cafeneaua Critica cu Ion Bogdan Lefter (Club A)
Joi, 12 februarie 2015
Ora 19.30 – piesa de teatru „Cabaretul cuvintelor” de Matei Visniec
Regizor Alexandru Nagy (Teatrul Mignon, Str. Hristo Botev nr. 1)
Vineri, 13 februarie 2015
Ora 20.00 – piesa de teatru „Omul pubela” de Matei Visniec
Regizor Alexandru Nagy (Spatiul Performativ 8PT, Strada Coltei nr. 23)
„Sa nu fiti uimiti daca intr-o buna zi librariile nu vor mai vinde romane, ci computere concepute sa scrie romane, in functie de fantasmele dumneavoastra secrete. Absolut nimeni nu va mai fi interesat de cartile altuia, ne vom citi propriile noastre romane, comandate dispozitivelor personale de scris autofictiune. Toti vom fi scriitori. Talentul nu va mai fi un privilegiu. Iar cei mai vanitosi sau mai frustrati dintre noi vor incerca, poate, sa angajeze si cite o fiinta umana careia sa-i ceara sa citeasca romanele scrise in numele nostru de catre softuri sofisticate. Acesti „cititori de profesie” – ei insisi scriitori, la rindul lor – vor fi atit de rari, incit vor cere sa fie platiti foarte scump, iar uneori, chiar cu pretul vietii”, scrie editura in prezentarea cartii.
Matei Visniec s‑a remarcat in anii ’80 ca poet, apoi ca dramaturg ale carui piese, cu larga circulatie in mediul literar, sint interzise pe scenele profesioniste. In 1987 paraseste Romania si se stabileste in Franta, unde lucreaza pentru Radio France Internationale. Piesele sale in limba franceza apar la Actes Sud‑Papier, L’Harmattan, Lansman, Crater, L’Espace d’un instant. Numele sau figureaza pe afise teatrale in peste 30 de tari. In ultimii ani, Matei Visniec s-a remarcat si ca romancier. Dintre volumele publicate amintim: Omul‑pubela • Femeia ca un cimp de lupta (Cartea Romaneasca, 2006), Paianjenul in rana (Cartea Romaneasca, 2007), Groapa din tavan (Cartea Romaneasca, 2007), Sindromul de panica in Orasul Luminilor (2009, Polirom, 2012; roman distins cu Premiul revistei Observator cultural), Domnul K. eliberat (Cartea Romaneasca, 2010; volum nominalizat la Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi), La masa cu Marx (Cartea Romaneasca, 2011), Dezordinea preventiva (Cartea Romaneasca, 2011), Cabaretul cuvintelor (Cartea Romaneasca, 2012).
Romanul Negustorul de inceputuri de roman a fost distins cu Premiul National de Proza al Ziarului de Iasi si Premiul liceenilor pentru cea mai indragita carte aparuta in 2013, in cadrul Festivalului International de Literatura si Traducere (FILIT Iasi, 2014), si a fost nominalizat la Premiile revistei Observator cultural.
Romanele cistigatoare ale Premiului literar „Augustin Fratila”, acordat de compania Philip Morris Trading sint:
Cronicile genocidului (Cartea Romaneasca), de Radu Aldulescu – romanul anului 2012
Matei Brunul (Polirom), de Lucian Dan Teodorovici – romanul anului 2011