Sari direct la conținut

Zilele Banffy Miklos la Opera Maghiara din Cluj

HotNews.ro
Zilele Banffy Miklos, Foto: Opera Maghiara Cluj-Napoca
Zilele Banffy Miklos, Foto: Opera Maghiara Cluj-Napoca

În perioada 18-20 noiembrie, Opera Maghiară Cluj organizează Zilele Bánffy Miklós. Prin acest eveniment de încheiere al Anului Bánffy, institutia doreste să aduca in fața publicului un mare caracter renascentist, o personalitate clujeană care a avut un rol important în istoria operelor din Cluj şi Budapesta.

Lângă o strălucită carieră diplomatică şi politică, Miklós Bánffy preferă totuși slujirea în regatul artelor. În calitate de intendent al Operei din Budapesta, îşi fructifică talentul de scenograf, arhitect, pictor, fiind promotorul entuziast al lui Béla Bartók (un compozitor nu prea cunoscut și acceptat în acea vreme). Principalul eveniment al Zilelor Bánffy Miklós îl reprezintă tocmai premiera operei lui Bartók, Castelul prinţului Barbă-Albastră, prin reconstruirea totală a costumelor și scenografiei din 1918, create de Bánffy, coordonate de Szebeni Zsuzsa și Lőrincz Gyula. Regizorul operei este Szinetár Miklós, un regizor de film, teatru și operă, laureat al premiului Kossuth. În cadrul evenimentului va rula și filmul artistic Marele Domn – contele Bánffy Miklós, în regia aceleiaşi persoane.

Ca şi moment de încheiere festivă, va avea loc o Gală de Operă în spiritul seriilor dedicate creațiilor lui Bánffy. Gala va fi susţinută de soliştii, dansatorii, corurile şi orchestra Operei Maghiare Cluj prin colaborare cu Opera Maghiară de Stat din Budapesta. În programului de gală sunt prezentate părți din diferite lucrări, care au fost introduse în repertoriul operelor maghiare, sub coordonarea lui Bánnfy.

Ildikó Marosi, savant literar cu o atenție deosebită asupra activității lui Bánffy, afirmă: “ Nu știu o răsplată, prin care ne-am putea achita măcar o parte din datoria morală ce o avem față de Bánffy Miklós, romancier, nuvelist, scenograf, memorialist, teoretician, pictor, artist grafic, illustrator de cărți, caricaturist, regizor, regizor de teatru, politician, diplomat, deținător de herghelie, un idol, om superior al bisericii, cum îl numesc eu Prospero de Bonțida”.

Spectacolele sunt subtitrate în limba română.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro