Un supraviețuitor Colectiv descrie întâlnirea de acum 9 ani cu Klaus Iohannis: „A fost momentul în care am înțeles cât de mare e goliciunea interioară a persoanei”
Adrian Albu, unul dintre tinerii răniți în Colectiv, a povestit pe Facebook cum a decurs o întâlnire pe care mai mulți supraviețuitori ai tragediei au avut-o cu Klaus Iohannis. Invitația la Cotroceni a fost făcută de soția președintelui, în iarna de după incendiu. Președintele i-a însoțit la o slujbă, la care, răniți fiind, au fost nevoiți să stea mult timp în picioare, iar la final Iohannis a plecat fără să discute cu ei.
Supraviețuitorul, fost consilier onorific în Ministerul Sănătății și membru REPER în prezent, a relatat întâmplarea după apariția, duminică seară, a unui documentar Recorder intitulat „Deceniul Iohannis”. Materialul video realizat de jurnalista Anca Simina prezintă momente importante din cele două mandate ale lui Klaus Iohannis, legate de jocurile de putere.
Adrian Albu povestește cum într-o dimineață, la finalul lunii decembrie 2015, au fost instruiți de un ofițer SPP ca, odată ce ajunge Klaus Iohannis la întâlnire, „nu vorbim fără să ni se adreseze, ne ridicăm în picioare când intră, ne ridicăm în picioare dacă se ridică și el”.
După instructajul de protocol, supraviețuitorii care au participat la această întâlnire au fost invitați de către ghidul lor să intre în biserica din curtea Palatului Cotroceni pentru a participa la slujbă. Alături de ei au fost și ofițerii SPP și un preot.
„Eu pe la biserici merg așa, în vizită, că îmi place cum sunt decorate și apreciez munca celor care au făcut picturile interioare, dar cam atât. M-am gândit că poate omul nostru simțea nevoia de o slujbă înaintea întâlnirii cu «sataniștii» și ne băga în biserică mai întâi, ca să fie sigur”, a scris Adrian Albu.
„Apare un obiect mai mult tron decât scaun”
Iohannis a intrat în biserică, povestește Adrian Albu, în saluturile de „Să trăiți!” ale ofițerilor care s-au ridicat în picioare la venirea președintelui.
„Ne ridicăm și noi și Iohannis trece pe la fiecare și ne spune «Bună dimineața!» și dă mâna cu cei care nu au mâinile bandajate. Eu încă le aveam, dar am întins mâna și am dar noroc. Apoi apare un obiect mai mult tron decât scaun cărat de 2 SPP-iști care este pus în fața tuturor cu spatele la noi și Iohannis se așează pe el”, continuă el povestea.
După terminarea rugăciunii, Iohannis s-a ridicat în picioare, împreună cu SPP-ul și supraviețuitorii, stând toți în picioare timp de aproximativ 20 de minute, până la finalul slujbei, povestește Adrian Albu. Un efort deosebit de mare pentru niște oameni cu răni grave, cum erau cei mai mulți dintre ei.
„Majoritatea celor care eram acolo suferisem arsuri pe partea superioară a corpului, prin urmare transplaturile s-au făcut cu piele de pe picioare. Din cauza asta majoritatea avem cicatrici pe picioare pe suprafețe destul de mari, efectul recoltării de piele fiind ca o arsură de gradul 1. Majoritatea aveam pe sub pantaloni pansamente, iar statul în picioare (nu mersul) mai mult de 2-3 minute provoacă senzații de mâncărime care se transformă apoi în usturime și apoi durere. Ca să înțelegeți senzația, loviți-vă cu palma peste coapsă, tare, de vreo zece ori, în același loc. Cam aia e senzația pe care o aveam toți pe toată zona recoltată de pe ambele coapse”, a scris el.
„Totul pentru impresia artistică, nimic în conținut”
Se termină slujba și președintele Iohannis trece pe lângă fiecare supraviețuitor, dă din nou noroc cu cei care nu aveau mâinile bandajate și spune „mulțumesc”, iar apoi iese din biserică, povestește Albu.
Supraviețuitorii sunt îndemnați de ghid să iasă și ei din biserică, Adrian Albu spunându-și că la întâlnirea care va urma cu Iohannis, îi va comunica că nu le-a făcut un bine ținându-i în picioare. Numai că „întâlnirea” de la Cotroceni a însemnat doar slujba de dimineață, îi anunță ghidul: „Ați fost invitați de doamna Iohannis la slujba de dimineață”.
„Acela a fost momentul în care eu am înțeles cât de mare e goliciunea interioară a persoanei Iohannis. Ne-a ținut să așteptăm aproape 2 ore fără să-l intereseze câtuși de puțin de condiția noastră medicală, amăgindu-ne cu o întâlnire despre care au anunțat și presa, apoi să ne țină la o slujbă în biserica din Palatul Cotroceni încă o oră, ca mai apoi să spună mulțumesc și să plece. Totul pentru impresia artistică, nimic în conținut”, încheie Adrian Albu.
S-au împlinit nouă ani de la incendiul din Clubul Colectiv, unde în seara de 30 noiembrie 2015, 27 de persoane au murit, iar restul până la 64 și-au pierdut viața în spitalele din România și străinătate, în săptămânile care au urmat. 150 de oameni au fost răniți, majoritatea mutilați pe viață. În vara anului 2017, la aproape 2 ani de la incendiu, unul dintre supraviețuitori s-a sinucis.